Lehajtott fejjel távozott – Újabb lecke az MSZP-nek

Belpol

Néma csend és hullaszag. A Jókai utcai székházban az áprilisinál is elkeserítőbb volt a helyzet, se politikus, se hangulat. Ahogy pedig 11 óra után kiderült: se eredmény. Illetve egy mégis: a párt elnöksége az újabb csúfos vereség után testületileg felajánlotta lemondását.

„Bár akkora lett volna az érdeklődés a választáson, mint most a sajtó részéről” – kezdte első sajtótájékoztatóját Szanyi Tibor, kicsivel este nyolc óra után a Jókai utcai székházban. Az MSZP EP-listavezetője szerint történelmi mélyponthoz értünk, ilyen alacsony részvétel mellett korántsem beszélhetünk a demokrácia ünnepéről, és arról, hogy az eredmény hűen tükrözi a magyarországi választópolgárok akaratát. „Ez tulajdonképpen olyan, mint egy nagy mintán vett közvélemény-kutatás” – mondta, és hozzátette, torz eredményekre számíthatunk.

Egyedül maradtunk, Tibor!

Egyedül maradtunk, Tibor!

Fotó: Galló Rita

Újságírói kérdésekre elmondta, hogy a választópolgárok mozgósításának hiánya nem az ő hibájuk, ehhez ugyanis nem kaptak megfelelő segítséget, és az erőforrások elosztása is igazságtalan volt, hiszen a kamupártoknak is bőven jutott a támogatásból. „A mozgósítás különben is általában a kormány feladata, ezt nem kellene az ellenzékre kenni” – mondta, majd kiemelte a sajtó felelősségét is, miszerint a választás előtti néhány napban ugyan jelentek meg magas színvonalú és elemző cikkek, de ez már csak eső után köpönyeg, hamarabb lett volna rájuk szükség.

Tetőfokára hág a hangulat

Tetőfokára hág a hangulat

Fotó: Galló Rita

Az eredmények biztos tudta nélkül előzetes spekulációba nem bocsátkozott, a kampányukra vonatkozó kérdésre viszont elmondta, azért került egy vidám, a szocialista értékeket képviselő család a plakátokra, mert „programpontjaink a családon belül értelmezendők, és egy olyan választásnál, ahol listára szavazunk, különben sem a politikusok arca számít, hanem a politika tartalmi része”. Majd a maga és mindenki megnyugtatására még hozzátette, hogy a Fidesz EP-listája szinte el volt dugva, csak Orbán Viktor jelent meg az (óriás)plakátokon, tehát „az ő programüzenetük még a miénknél is egyszerűbb volt”. Mást nem kívánt és nem is nagyon tudott hozzátenni, így fél kilenc táján már el is tűnt, a többi MSZP-s pedig meg sem jelent, ahogy az ezt követő két és fél, három órában sem, mozgolódás még a büféasztalnál is alig volt.

A keménymag

A keménymag

Fotó: Galló Rita

Kicsivel éjfél előtt végre Mesterházy Attila egy rendkívül szűkszavú és csalódott hangulatú, sajtótájékoztatónak sem nagyon nevezhető szösszenetben megköszönte a részvételt, különösen azoknak, akik az MSZP-re adták a voksukat, gratulált elsősorban a Fidesznek és az összes olyan pártnak, amely képviselőt tud küldeni Brüsszelbe, hiszen „fontos, hogy a magyar érdekeket erősen, határozottan és színesen tudjuk képviselni. Ezért azt kívánom a kiküldött képviselőknek, hogy ha kell, akkor ne a pártpolitikát, hanem a nemzeti érdekeket tartsák szem előtt a döntéseknél.” Különben meg nagyon sajnálja, hogy ilyen alacsony volt a részvétel, és betűre pontosan megismételte mindazt, amit pár órával hamarabb már Szanyi is elmondott: ez nem a demokrácia ünnepe, történelmileg mélyponton vagyunk a részvétel alapján, és a felelősség mindenkié. „Ezek szerint nem tudtuk kellőképpen elmagyarázni az embereknek, hogy egy ilyen választásnak is komoly tétje van, még ha csupán listára szavazunk is.” A végeredményt szomorúan veszik tudomásul, hisz rosszabb, mint amit vártak, kevesebb képviselőt tudnak küldeni, és még az sem menti a helyzetet, hogy egész Európában rosszul teljesítettek a szocialista pártok.

false

 

Fotó: Galló Rita

„Újabb lecke ez az MSZP-nek. Ami pedig a jövőt illeti, új stratégiát kell kidolgoznunk, a konzekvenciákat közösen kell levonnunk, de egy dolgot már most le lehet vonni, és ezt az imént meg is tettük: az egész vezetőség testületileg felajánlja a lemondását” – mondta Mesterházy. Szombaton lesz egy választmányi ülés, a jövő kérdéseit, ahogyan a vezérkar távozását is, ott fogják megvitatni, majd időt sem hagyva a kérdésekre, lehajtott fejjel és különös gyorsasággal jó éjszakát kívánt, és már ott sem volt.

Figyelmébe ajánljuk