Lehet, hogy a kormány mégsem futamodik meg a népszavazás elől?

  • narancs.hu
  • 2017. február 20.

Belpol

Erre utalhat a Budapesti Olimpiáért Mozgalom különös közleménye.

Az elmúlt napok híreiben már nem is az volt a fő kérdés, hogy visszavonják-e a pályázatot, hanem hogy ki vállalja be a politikailag iszonyú kínos megfutamodás bejelentését: a kormánypártok próbálták a fővárosra tolni a felelősséget, Tarlós viszont tiltakozott ez ellen. Fordulatot jelezhet viszont a Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) közleménye.

Elfújja a szél?

Elfújja a szél?

Fotó: MTI

A budapesti olimpiáért 2005 óta küzdő szervezet a kormány fontos szövetségese, ezért érdemes figyelni arra, mit mondanak. Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM alapítója a múlt heti Narancsban még azt nyilatkozta, hogy túl késő már népszavazást rendezni, a szervezet mai közleménye viszont már másik irányt jelöl ki. Az MTI által ismertetett szöveg leszögezi, hogy a 2024-es pályázat politikai és társadalmi támogatottsága különböző okok miatt megbomlott, ugyanakkor a BOM szerint a kormánynak, a fővárosnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak az a közös feladata, hogy mihamarabb orvosolja az ehhez vezető okokat, és találja meg a politikai egységhez visszavezető utat,

megerősítve azt egy népszavazással.

Orbán Viktor mai parlamenti expozéjában egyáltalán nem beszélt az olimpiáról, a folyosón pedig kitérő választ adott a Magyar Időknek. Azt mondta, hogy az olimpia „nemzeti ügyből pártügy lett, és minden pártügy sorsa kétséges. Most új helyzet van, az új helyzetet értékelni kell, és a kérdés az, hogy tudunk-e egy pártügyből újra nemzeti ügyet csinálni. Ez a kérdés, ami előttünk áll”.

Meg az, hogy van-e elég vér a pucájukban egy népszavazáshoz.

Figyelmébe ajánljuk