Lengyel Zoltán arcéle: Az Alagút elején

  • - pallag -
  • 2007. július 19.

Belpol

Lengyel Zoltán fideszes országgyűlési képviselőt, Sáregres polgármesterét július 8-án éjszaka igazoltatni próbálták a rendőrök a budapesti Alagút utcánál. Papírok nem voltak nála, végül az őrsre beérkező barátnője tanúsította személyazonosságát. Lengyel szerint az intézkedés jogszerűtlen volt, sőt bántalmazták is a közegek. A BRFK szerint a képviselő ütött. Lengyelt három nappal az eset előtt váltották le a Fidesz Fejér megyei választókerületi elnöki posztján. Miért, és ki ő?
Lengyel Zoltán fideszes országgyűlési képviselőt, Sáregres polgármesterét július 8-án éjszaka igazoltatni próbálták a rendőrök a budapesti Alagút utcánál. Papírok nem voltak nála, végül az őrsre beérkező barátnője tanúsította személyazonosságát. Lengyel szerint az intézkedés jogszerűtlen volt, sőt bántalmazták is a közegek. A BRFK szerint a képviselő ütött. Lengyelt három nappal az eset előtt váltották le a Fidesz Fejér megyei választókerületi elnöki posztján. Miért, és ki ő?

A most 47 éves Lengyel felnőtt életét a Magyar Autóklubnál kezdte: 1978-1980 között itt dolgozott betanított munkásként. Szakterülete később a mezőgazdaság lett: 1987 decembere egy mezőgazdasági gépész üzemmérnöki oklevéllel a zsebében a vértesacsai tsz-ben találta, 1989-ben pedig, miután nőül vette dr. Dobrovitzky Imeldát, a cecei Béke Mgtsz műszaki főágazat-vezetője lett. Két évvel és egy rendszerváltással később a szövetkezet felszámolóbiztosának megbízottja volt, amit sokan a mai napig nem bocsátottak meg neki. Sáregres polgármesterévé 1994-ben választották, mégpedig MSZP-s támogatással. Lakossági fórumokon támogatta a Bokros-csomagot; ekkor még a Baloldali Önkormányzatok Szövetségének is tagja volt. Már ekkoriban ambicionálta az országgyűlési képviselőséget, ám a jelöltséget vele szemben, majd a mandátumot is Szabados Tamás nyerte el (aki 2002-2003 között az oktatási minisztérium politikai államtitkára, 2004-2006 között az MSZP megyei szervezetének elnöke volt).

Lengyel 1998-ban már a Fidesz színeiben indult a választásokon, a 6-os számú választókörzet képviselőjelöltjeként, a helyiek nem kis meglepetésére. A parlamentbe nem, viszont a megyei közgyűlésbe bejutott, ahol rögvest királycsináló szerepben találta magát: az ő segítségével (is) lett a közgyűlés elnöke az akkor fideszes, ma az MDF-et erősítő Fertő László.

Lengyel régi álma, az országgyűlési mandátum 2002-ben valósult meg. Kampányának egyik fontos motívuma az volt, hogy a Veszprémtől a Duna-hídig tervezett M8-as út nyomvonalát ne észak, azaz Székesfehérvár, hanem dél, vagyis a sárbogárdi térség felé húzzák meg. Lemondott az Enyingi Agrár Rt. igazgatóságának elnöki tisztéről, de ebben az időben már megkerülhetetlen lett a megyei Fideszben. Sőt, országos szinten is számoltak vele: a 2002-es választások előtt a neve még földművelésügyi miniszterjelöltként is felmerült (de egy államtitkárság biztosan "kinézett neki"). Az Országgyűlésben több bizottság és albizottság tagja volt, 2004 és 2006 között a mezőgazdasági bizottságot alelnökölte is.

A lejtő tetején

Július 17-én, a Sáregrest 1994 és 2006 között irányító Lengyel Zoltán 47. születésnapján feleségének, dr. Dobrovitzky Imeldának a Sárbogárdi Városi Bíróságon kellett megjelennie. Sáregres község önkormányzata már 2007 májusában figyelmeztette az asszonyt, hogy július 14-ig el kell hagynia a számára még férje polgármesteri ideje alatt kiutalt szolgálati lakást. "Két gyerekkel leszek kitéve az utcára", mondta lapunknak a doktornő, jóllehet - saját bevallása szerint - a férjével közös EL-Med Bt. által a simontornyai önkormányzattól bérel lakást, és Szentendrén is van egy ingatlan a nevén. Lengyel, bár nem lakik Sáregresen, ebbe a lakásba van bejelentve: ha nagyon akarjuk, múlt pénteken egy országgyűlési képviselőt is kilakoltattak a falujából, ahol tizenkét évig volt polgármester.

Ugyanakkor igaz az is, hogy Lengyel már évek óta a barátnőjével él, dr. Dobrovitzky pedig 2003-ban a közeli Simontornyára költözött, ahol ma is főállású háziorvos. A sáregresiek amúgy két központi orvosi ügyeletet vehetnek igénybe. Az egyik Sárbogárdon található, míg a másik a szomszédos Cecén, ahova korábban is tartoztak. Csakhogy a sáregresi képviselő-testület (amelynek akkor tagja volt dr. Dobrovitzky Imelda is) tavaly a helyiek megkérdezése nélkül megszavazta, hogy 2007. január 1-jétől Sáregres a simontornyai ügyelethez tartozzon. Többek véleménye szerint Lengyel a sáregresi praxist amolyan búcsúajándékként szánta volna két közös lányukkal élő feleségének. A tervet a helyiek felháborodása miatt végül nyilvános gyűlésen vonta vissza a képviselő-testület. (Simontornya Tolna megyében fekszik, és buszjárat sem közlekedik a két település között.)

Sáregresen a doktornő azóta csak helyettesít, de ezentúl erre sem lesz szükség, mert az önkormányzat július 15-ével a cecei dr. Leposa Zoltánt bízta meg a település háziorvosi teendőinek ellátásával. Dr. Leposa cecei önkormányzati képviselő, a rétmajori Aranyponty Zrt. üzemorvosa is egyben, mely vállalkozás egyhatoda Sáregres közigazgatási területén fekszik. Sáregresen amúgy a cég tulajdonosának, Lévai Ferencnek az élettársa, Mocsár Eleonóra az új polgármester. Mocsár Eleonóra tavaly ősszel 17 szavazattal múlta felül ellenfelét a választásokon.

A doktornő lapunknak megjegyezte: szerinte összeférhetetlen, hogy valaki egyszerre önkormányzati képviselő és háziorvos is legyen, mint dr. Leposa. Amikor emlékeztettük arra, hogy férje regnálása alatt ő szintén egyszerre volt háziorvos és önkormányzati képviselő, rezignáltan csak annyit mondott: "Már megbántam."

A baj nem jár egyedül

Lengyelnek nem az Alagútnál gyűlt meg először a baja a rendőrökkel. Saját bevallása szerint néhány éve "viszonylag gyorsan" hajtva a 63-as főúton kisodródott, és fának ütközött. Az eset kivizsgálása során lemondott mentelmi jogáról. Több közlekedési vétsége is közszájon forog a megyében, de a Fejér Megyei Rendőrkapitányság lapunknak nem szolgáltatott adatokat, hivatkozva arra, hogy ezek "különleges személyi esetek".

A választásokon két részre szakadt faluban lapunk érdeklődésére többen is megemlítették, hogy a volt polgármester alig mutatkozott Sáregresen, választókerületét is elhanyagolta, sokszor a fogadóóráit sem tartotta meg. "A jegyző vitte a falut." Fideszes forrásunk szerint ezek a hírek az országos vezetéshez is eljutottak, és a pártban már 2004-ben figyelmeztették Lengyelt, hogy "szedje össze magát". Szemmel láthatóan nem sok eredménynyel: tavaly ősszel Lengyel bebukta a 70 százalékos Fidesz-támogatottságú települést.

Nem sokkal az Alagút utcai incidens előtt, június 5-én döntött arról a Fidesz, hogy Lengyel május 31-én lejárt Fejér megyei választókerületi elnöki tisztségét nem hoszszabbítják meg. (Helyére Varga Gábor cecei polgármestert nevezték ki.) Bánki Erik, a Fidesz regionális politikai igazgatója azt nyilatkozta lapunknak: Lengyel jelezte az elnökségnek, hogy a szakmapolitikai kérdések érdeklik inkább, és várhatóan elhagyja választókerületét is. Ezért nem számoltak vele tovább a megyében. Bánki arra a kérdésre, hogy közrejátszott-e Lengyel leváltásában az, hogy elveszítette sáregresi polgármesteri székét, igennel felelt, majd megerősítette: valóban érkeztek panaszok arra, hogy Lengyel elhanyagolja körzetét.

Ez azt is jelentheti, hogy Lengyellel mint országgyűlési képviselőjelölttel nem számol a párt. Mind fideszes, mind szocialista ismerősei szerint Lengyel mindig is arrogáns, nagy természetű típus volt. Nem lepődtek meg a budapesti incidens miatt: "ez nagyon a Zoli" volt. Mindkét oldalon egyetértettek abban, hogy amióta országgyűlési képviselő lett, "nagyon elszaladt vele a ló", és "elveszítette a kapcsolatát a valósággal". Többen azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy Lengyel mindent egy lapra tett fel, amikor az Alagút utcai dulakodást is a maga hasznára akarta fordítani. Talán ki akarta kényszeríteni a pártvezetésből, hogy melléálljon, mivel érezte, hogy légüres térbe került. Most is ott áll - egyedül, passzív ellenállást tanúsítva, az alagút elején.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.