Mandiner: Téves előrejelzés miatt fújhatták le a tűzijátékot

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 21.

Belpol

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elnézést kért a Facebookon.

Téves információk alapján dönthetett az operatív törzs az augusztus huszadikai tűzijáték elhalasztásáról – vonja le a következtetést a Mandiner.

A portál emlékeztet, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) már augusztus 19-én, pénteken is „baljós előrejelzést” tett közzé, miszerint veszélyes lehet az időjárás az államalapítás évfordulójára tervezett programok idején.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs szombaton délben ülésezett, és úgy ítélte meg az OMSZ legfrissebb előrejelzése alapján – valószínűleg az Európa-szerte jellemző viharok láttán, és erre az eseményre gondolva –, hogy az este kilenc órára tervezett tűzijátékot nagy valószínűséggel nem lehet biztonságosan megrendezni, ezért úgy döntött, inkább elhalasztja a pirotechnikai bemutatót.

A Mandiner idézi az OMSZ tájékoztatását, amely alapján a döntés született.

Ez arról szól, hogy az ünnepnapon „déli irányból folytatódik a frontálzóna áthelyeződése a Kárpát-medence térségébe, így az időjárás csapadékos jellege az este folyamán is megmarad. Mivel a reggeli óráktól hosszabb-rövidebb megszakításokkal fordult elő csapadék, és ez folytatódik a délutáni órákban is, így a felhőalapok csökkenése várható. Jelenleg Budapesten a felhőalap 4000FT-en van (kb. 1300 m), alatta a csapadék miatt beképződött foszlányfelhőzet 1000FT-en (kb. 300 m) helyezkedik el. Az esti órákig több hullámban várható további konvektív (záporos, zivataros) csapadék kialakulása a főváros környékén, így estére a felhőalap 2500-3500FT (kb. 800-1100 m) közé csökken majd, mely tartós  csapadékban szintén 1000FT (300 m) körüli felhőalapokat vonz magával. A szél az esti órákban ÉNY-i irányú lesz, a legerősebb lökések erőssége 25-30km/h között valószínű.” 

Az Operatív Törzs még a tisztavatás után is olyan hírt kapott, hogy 75-80 százalék eséllyel csapadék, felhőszakadás lehet 21 óra körül.

Ez az előrejelzés azonban nem igazolódott – szögezi le a Mandiner.

Az OMSZ a Facebookon vasárnap elmagyarázta, mi történt.

A Reggel bekezdett, estére kifulladt című közlemény szerint „a késő délutáni órák folyamán a várakozásoknak, illetve a numerikus előrejelzésekkel ellentétben nem robbant be a légkör a középső tájakon, csupán a Dunántúlon, a Balaton térségében alakultak ki zivatarok, az ország nagyobb részén pedig az esti, éjszakai órák nyugalomban teltek” .

Az éjszaka második felétől mérsékelt intenzitású záporeső áztatta az ország keleti, délkeleti felét.

„A tegnap esti események a tegnap délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg. Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért!”  – írja az OMSZ.

Az MTI vasárnap délután fél hatkor szemlézte az Origo cikkét, amely szintén arról szól, téves volt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése, ami alapján az operatív törzs az augusztus 20-ai tűzijáték elhalasztásáról döntött.

Az OMSZ 80-90 százalékban jelzett a tűzijáték idejére esőt, nagy széllökéseket, de egyik sem következett be – írta a lap. Ugyanakkor a cikk szerzője arról is ír, hogy ami az elhalasztást illeti, az operatív törzs nem is tehetett mást, hiszen a legfontosabb az emberek biztonsága: „elég emlékezni a Gyurcsány-kormány 2006-os tűzijátékára, amikor az óriási viharban megtartották, öt ember meghalt, és többszázan megsérültek”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?