Már a zebraszerdás tüntetőkre is rászáll a rendőrség

  • Varga Domokos Péter
  • 2023. november 23.

Belpol

Az érdekelte a hatóságot, hogy bejelentették-e bárhol a demonstrációt.

A Zebraszerda Budapesten kezdeményezett akciójához több vidéki városban, így Veszprémben is csatlakoztak. A demonstráció lényege, hogy szerdai napokon a gyalogosoknak szóló zöld jelzésnél többen kiállnak a zebrára, és a közoktatás tönkretétele ellen tiltakozó transzparenseket, feliratokat mutatnak fel az autósoknak és a járókelőknek. A fővárosban többnyire a belvárosi Ferenciek terén voltak korábban ilyen akciók.

Veszprémben általában a forgalmas helyszínen lévő Kossuth általános iskola előtt tartanak Zebraszerdát. A mostani alkalom az eddigiekhez képest másként alakult, mint a korábbiak, ugyanis rendőri intézkedés történt. Megjelent egy járőrkocsi, két rendőr szállt ki belőle, és minden demonstrálót igazoltattak. Erre eddig nem volt példa. A résztvevők szerint egy elektronikus “kütyűvel” vagy pontosan beazonosítottak őket, vagy az adataikat is rögzítették. Az igazoltatás okáról azonban, kérdéseik ellenére, nem adtak tájékoztatást a rendőrök.

 
Fotó: A szerző felvétele

Arra sem szólítottak fel őket, hogy hagyják abba a tevékenységüket, vagy hogy hagyják el a helyszínt. Az érdekelte a hatóságot, hogy bejelentették-e bárhol a demonstrációt, a megtartásához rendelkeznek-e bármiféle engedéllyel. A tiltakozók közölték, a konkrét eseményt nem szervezte meg előre senki.

A résztvevőktől megtudtuk, nem ez volt az első alkalom, hogy megjelent a rendőrség az akciójuk közben. Egyszer előfordult az is, hogy elküldték őket a zebráról, de erre nem adtak értelmezhető indokot. Nem mondták nekik, hogy megsértenének bármilyen rendelkezést, például a gyülekezési törvényt, vagy veszélyeztetnék a közbiztonságot, nem is igazoltattak senkit. Ők „együttműködést tanúsítottak”, tábláikat továbbra is kezükban tartva elhagyták a zebrát, noha akkor is úgy vélték, akciójuk belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A veszprémi demonstrálók úgy gondolják, a rendőségi akció célja feltehetően a megfélemlítés volt.

A történtekkel kapcsolatban érdemes felidézni egy másik esetet. A Narancs.hu a múlt héten írta meg, hogy eljárás indul az Egységes Diákfront (EDF) elnökségi tagja ellen, miután fiatalok egy csoportja a Néprajzi Múzeum elé vonult. A résztvevők a művészet cenzúrázása ellen tiltakoztak, mert az intézmény kordonnal választotta el az Indiánok, Lelkek Túlélők című fotókiállítás egyik, melegeket ábrázoló képeket is bemutató részét.

Az EDF szerint a rendőrség azzal indokolta Perlaki-Borsos Noel elnökségi taguk igazoltatását és a szabálysértési eljárást, hogy nem bejelentett demonstrációnak nevezte a múzeumlátogatást. „Erre semmi okuk nem volt, a kiállításra mindannyian jegyet váltottunk, a kiállításra a biztonsági őrök szó nélkül beengedtek minket. A kiállításon semmit nem tettünk, ami sértette volna a házirendet” – állítja a szervezet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.