Elkordonoztak néhány meleg brazilt bemutató fotót a Néprajzi Múzeum kiállításán

  • narancs.hu
  • 2023. november 13.

Belpol

Külön teremőr vigyáz arra, nehogy melegeket lássanak a fiatalok.

Kétnyelvű tábla figyelmezteti a látogatókat azon a kordonon, amely néhány fotó elé van kihúzva a Néprajzi Múzeum nemrég nyílt Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállítás. A táblán szereplő felirat szerint 

A kiállítás ezen része csak 18 év feletti személyek számára látogatható."

Claudia Andujar félig magyar származású brazil fotóművész és aktivista 1967 júniusában São Paulóban és Rio de Janeiróban készített fotóit különítették el ily módon, melyek az ottani melegek mindennapjait is bemutatják – írja a Népszava.

A kiállítás egyébként a janomami indiánok életére fókuszál, akik jellemzően meztelenül tűnnek fel a képeken, így a melegeket bemutató, gondosan elkordonzott képsorozat talán a legvisszafogottabb része a galériának. A kordon mellett külön teremőr felügyeli a képeket és a látogatókat, nehogy illetéktelenül fiatalok is megtekinthessék őket.

A képeket egyszer már cenzúrázták, igaz, akkor nem egy múzeum, hanem a brazil Realidade magazin 1967. évi novemberi számába nem fértek bele az alkotások, leszámítva egyetlenegy képet. 

Úgy tűnik, a Néprajzi Múzeum tanulva L. Simon László kirúgásából és a Nemzeti Múzeumban történt botrányból idő előtt, vagyis még Dúró Dóra akciózása előtt intézkedett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?