Masszív civil mozgalommá szeretnék alakítani a szombati tüntetéseket a szervezők

  • narancs.hu
  • 2018. április 20.

Belpol

Végre egy rendes cél!

Sok kritikát kaptak a múlt szombati tüntetés szervezői azzal kapcsolatban, hogy a megmozdulásnak nem voltak jól körülhatárolható céljai, és a mondanivaló sem volt teljesen adekvát. (Lásd: minek új választást követelni, ha azt újra Orbán nyerné meg és a többi.)

A 444 készített is egy beszélgetést a szervezőkkel (Homonnay Gergellyel, Gyetvai Viktorral), ahol felmerültek ezek, valamint a jövőt érintő problémák is. A válaszok alapján most már valamivel tisztább a kép, mert kiderült:

–         a szervezők azt akarják, hogy egy civil mozgalom nőjön ki a tüntetéssorozatból, ami „a Fidesz ellensúlya lehet, és ami az ellenzéket is rá tudja bírni az együttműködésre”;

–         valamivel konkrétabban ennél, el akarják érni, hogy az erő, ami összeáll „ezeken a tüntetéseken megmozduljon azokban az ügyekben, amik most következnek – ilyen lehet a bíróságok beszántása, újabb újságok elfoglalása, vagy a Stop Soros-törvény”;

–         jövő héten vidéki helyszíneken lesz tüntetés, az azt követő folytatás még kérdéses.

Zárszóként pedig az a gondolat idézhető fel, amely a tüntetések egy másik céljáról szó. Fontos, hogy a Fideszben „lássák, nem az van, hogy mostantól szabad a pálya, szabad a rablás, bármit meg lehet tenni állampolgári ellenállás nélkül. Ha ennyi ember kimegy az utcára, az egy jelzés a kormánynak, és jelzés a résztvevőknek is, hogy nincsenek egyedül”.

Szombaton este hat óra körül indul az újabb tüntetés a Kossuth térről a Szabad sajtó útjára.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?