A témavezető nem hajlandó elárulni, miért került ki Matolcsy a doktori iskolából

  • narancs.hu
  • 2017. április 1.

Belpol

Egy nyelvvizsgája hiányzik a jegybankelnöknek, Lentner Csaba karaktergyilkosságot emleget.

Tegnap írta meg a 24.hu, hogy Matolcsy György jegybankelnöknek nem sikerült PhD-fokozatot szereznie a Nemzeti Közszolgálati Egyetem doktori iskolájában. Matolcsynak csak angolból van középfokú nyelvvizsgája, de az egyetemi szabályzat szerint a fokozatszerzési eljárás kezdetétől számított két éven belül ezt még egy nyelvből meg kellett volna szereznie. Nem jött össze, ezért szűnhetett meg a jogviszonya.

Lentner Csaba közgazdász, Matolcsy György témavezetője tegnap este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt, és szokásához híven erőset nyilatkozott. Szó szerint azt mondta, „a tudományos és a szakmai teljesítménye Matolcsy Györgynek több mint egy PhD fokozat. Tehát Matolcsy György több mint egy PhD tudományos fokozat.”

Lentner Csaba

A műsorvezető Rónai Egon.

Lentner nem volt hajlandó elárulni, miért került ki Matolcsy neve a doktori iskolából, visszatérően liberális karaktergyilkossági kísérletet emlegetett, és az MNB sajtóközleményére hivatkozott. Ebben azt írják, „Matolcsy György jegybankelnök semmilyen vizsgára nem jelentkezett és semmilyen vizsgán nem bukott meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Matolcsy György jegybankelnöki elfoglaltságai okán – fenntartva a doktori fokozat megszerzésének szándékát – egy későbbi időpontban folytatja doktori tanulmányait.”

Lentner Csaba egyébiránt 2014-ben bekerült az egyik jegybanki alapítvány kuratóriumába, és köztudottan nagy rajongója Matolcsynak, azonban úgy nyilatkozott, ez nem akadályozza abban, hogy objektív, távolságtartó ítéletet alkosson tudományos tevékenységéről.

Figyelmébe ajánljuk