„Ott leszek a frontvonalban, számos diáktársammal együtt” – megkérdeztük a CEU hallgatóit

  • Gera Márton
  • 2017. április 1.

Belpol

Sokkolta őket a támadás, de küzdeni fognak, nem adják az egyetemüket.

Kedd este robbant a hír, hogy a kormány a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításával szeretné ellehetetleníteni a Közép-európai Egyetemet (CEU). Azóta szinte mindenki megszólalt az ügyben: Orbán Viktor olyan jogszabályról beszélt, ami még nem is létezik, s szokásához híven sorosozott is, Bokros Lajos keményen nekiment a kormánynak, az amerikai külügyminisztérium meg kiállt az intézmény mellett. Az Oktatási Szabadságot nevű független kezdeményezés pedig vasárnap délutánra tüntetést hirdetett az egyetemért.

false

 

Fotó: Kovács Attila / MTI

A magyarnarancs.hu most olyan CEU-s hallgatókkal beszélt, akik

az egyetem polgáraiként élték meg, hogy a kormány éppen fel akarja számolni

az ország legjobbnak tartott egyetemét.

Gothár Emma a CEU Környezettudomány és Menedzsment mesterképzésén tanul. Azt meséli, hogy amikor meghallotta, nem akarta elhinni a kormány tervezetét: „Még mindig nem hiszem el. Persze az is rögtön eszembe jutott, hogy ez az egész már benne volt a levegőben, de valahogy azt lehetett gondolni, vagy sokan szerettük volna úgy gondolni, hogy

azért ezt mégsem meri meglépni a kormány.”

Szerinte a tervezet egyrészt „gumicsont”, ami alkalmas a kedélyek felborzolására, másrészt viszont úgy véli, hogy biztosan nem lenne a kormány ellenére, ha valóban megszűnne a CEU magyarországi működése. „Az egyetemen nagyon foglalkoztatja a diákokat, hogy mi lesz, mindenki erről beszél, aggódik és reménykedik. A külföldiek, akik nem látnak bele annyira a magyarországi politika mindennapjaiba, különösen nem értik, mi történik és miért, mi a logikája az egésznek, hiszen

racionális magyarázat nem igazán van.”

Gothár Emma azt mondja, a hallgatók legfontosabb feladata az összefogás, mind a CEU-n belül, mind más egyetemek diákjaival közösen. Szerinte az intézmény diákjai sajátjuknak érzik az egyetem jövőjét, s készek is tenni érte.

Békés Gáspár is úgy gondolta, hogy ezt nem meri megtenni a kormány. „Felháborodtam. Elvégre ez a legjobb magyar egyetem. Nemcsak tudományos értelemben kiváló, hanem humánumában is:

itt emberként kezelik a hallgatókat,

nem csavarok a gépezetben. A CEU olyan, mint Mátyás király Bibliotheca Corvinianája: egy humanista bástya a magyar feudalizmusban” – mondja Békés, aki nagyon is komoly akciónak tartja a kormány támadását, amely szerinte nem pusztán egy újabb retorikai elem: „Egyet kell értsek azokkal, akik azt mondják, hogy ez egy nagyobb »illiberális« terv része. Magyarország kormánya ezer szállal kapcsolódik Putyin diktatúrájához, számos bizonyíték van arra, hogy kiszolgálják az orosz érdekeket. Ennek a tervnek a része a CEU felszámolása is.” Békés szerint a hallgatók feladata most az, hogy minden fórumon álljanak ellent.

„Mindenki tettre kész, itt aztán nincs jelen a más helyeken tapasztalható apátia.

A CEU sokszínűsége, embersége és közvetlensége miatt igazán egyedülálló és összetartó közösség. Itt nem az ellentétekre, hanem a közös értékekre építünk, és ez végképp így van, ha ennek a közösségnek a létéről van szó” – mondja.

A szintén a CEU-n tanuló Berg Dánielt nem lepte meg különösebben a kormány tervezete: „Orbán Viktor miniszterelnök úgy kezdte az idei évet, hogy háborút hirdetett a civil társadalom ellen. A CEU-t érő támadás esetében egyedül a logikát nem értem, mert Orbán ravasz és gyakorlott politikus, így azt vártam, hogy a pragmatikus megoldásokat az ideológia elé helyezi, így tudnia kellett, hogy a tervezet széles körű nemzetközi felháborodáshoz fog vezetni.” Az egyetem Közpolitikai Iskolájában tanuló Berg szerint a

CEU bezárásnak tervezete szembemegy a gazdasági érdekekkel, mindenféle európai értékkel,

és hosszú távon csak azt éri el vele a kormány, hogy még inkább elidegeníti a fiatalokat, akik máshol fogják elképzelni a jövőjüket. Az egyetem diákképviselőjeként is tevékenykedő hallgató úgy látja, nagyobb a tét, mint a CEU jövője: „Az akadémiai szabadságról és azoknak a jövőjéről van szó, akik ide szeretnének jönni tanulni.” Berg Dániel úgy véli, ez egy magyar probléma, és a magyar társadalomnak kell megoldania. Azt mondja: támogatni fog bármilyen kezdeményezést az egyetem megmaradásáért. „Ott leszek a frontvonalban, számos diáktársammal együtt” – teszi hozzá.

Figyelmébe ajánljuk