Menjünk csak tüntetni: ordas kamu a kormány meghátrálása CEU-ügyben

Belpol

Palkovics László úgy nyilatkozik, mintha nem olvasta volna a lex CEU-t.

Sokan meghátrálásként értelmezik, Palkovics László CEU-ügyben tett mai nyilatkozatait. A hvg.hu-nak fejtette ki az oktatási államtitkár, hogy az egyetem akkor is folytathatná budapesti működését és az amerikai diplomák kiadását, ha esetleg nem sikerülne határidőig teljesítenie a lex CEU új feltételeit (campus és oktatási tevékenység Amerikában, nemzetközi szerződés a magyar és az amerikai kormány között).

Palkovics szerint ehhez csak arra lenne szükség, hogy a magyar egyetemnek számító Közép-európai Egyetem (KEE) licencszerződéssel végezze a CEU képzéseit Magyarországon. Az államtitkár azt is elmondta, 2009-ben néhány képzésre már létrejött egy ilyen megállapodás a két jogi entitás között, ezt kellene most kibővíteni.

Ez az érvelés azonban több ponton sántít.

A legfeltűnőbb, hogy épp a múlt héten elfogadott lex CEU teszi lehetetlenné a licencszerződéses megoldást amerikai intézmények számára.

A felsőoktatási törvény 77. paragrafusa jelenleg így rendelkezik:

„Az Európai Gazdasági Térségről, illetve a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetről (OECD) szóló szerződésben részes állam által elismert felsőoktatási intézmény államilag elismert alap-, mester-, illetve azzal egyenértékű – közös képzésnek nem minősülő – osztott képzésének magyar felsőoktatási intézmény által történő indítását az oktatási hivatal nyilvántartásba veszi, ha a képzés megszervezésében az érintett külföldi és magyar felsőoktatási intézmény megállapodott, és a külföldi felsőoktatási intézmény e megállapodásban vállalja a magyar felsőoktatási intézmény által folytatott képzésre tekintettel a külföldi oklevél kiállítását.”

A lex CEU egy keveset idézett szakasza értelmében viszont

hatályát veszti e bekezdésnek az „illetve a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetről (OECD)” szövegrésze. Ez azt jelenti, hogy felsőoktatási licencszerződést magyar egyetemmel a jövőben csak EGT-tagállamban elismert intézmény köthet, az amerikai CEU nem.

A CEU alkotmányossági kifogásai között szerepel is, hogy ezzel a Közép-európai Egyetem számára lehetetlenné válik „licenciaképzés formájában” végezni a CEU képzéseit. Palkovics államtitkár tehát olyan megoldást javasol az egyetemnek, amelyet egy hete éppen az ő minisztériuma kezdeményezésére tiltott meg a jogalkotó.

Elértük Enyedi Zsoltot, a CEU rektorhelyettesét,

aki megjegyezte, hogy jogászaikkal még értékelik az államtitkár nyilatkozatát, de első ránézésre úgy látja, OECD-országokból valóban lehetetlen lesz a licencmegállapodásra alapuló megoldás.

Ha esetleg ezen a ponton visszakozna a kormány, az sem jelentene megnyugtató megoldást a CEU-nak, mert az egyetem amerikai része akkor is elvesztené magyarországi működési engedélyét. Ezzel Enyedi szerint kiszolgáltatottabbá válnának a magyar kormánynak, és a változás az amerikai akkreditációikra is hatással lehet.

A rektorhelyettes ugyanakkor hozzátette: elképzelhető, hogy az államtitkár tud valamilyen lehetőségről, amiről ők nem. Ezért is furcsa, hogy a megoldási javaslatot nem a tárgyalások során, hanem a sajtóban vetette fel.

Figyelmébe ajánljuk