„Ön szerint én jós vagyok?” – Tóbiás József (MSZP) Mesterházy lemondásáról

  • narancs.hu
  • 2014. április 9.

Belpol

Lemond vagy sem? Segít-e az MSZP Gyurcsányéknak? És tényleg, komolyan Horváth Csaba lesz a főpolgármester-jelölt? A párt frakcióvezető-helyettesét kérdezzük a holnapi lapszámban. Ízelítő.
false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Tóbiás Józseffel a súlyos vereség után két nappal, kedden beszélgettünk. A Nagy Gergely Miklós által készített interjúban szóba kerül a Jobbik vidéki előretörése, a mérsékelt sikerű mozgósítás, az Összefogás előnyei és hátrányai, és a benne részt vevő pártok jövője. Természetesen arra is kíváncsiak voltunk, szerinte le kell-e mondania a pártelnöknek.

Magyar Narancs: Mesterházy Attila hosszú távon marad az MSZP elnöke?

Tóbiás József: Ön szerint én jós vagyok?

MN: Van önben kétely, hogy Mesterházy marad az elnök?

TJ: Erre ugyanaz a válaszom.

MN: Mitől függ, hogy ő marad-e, vagy sem?

TJ: Egy vezetőnek az a dolga, hogy irányt mutasson, és képes legyen a közösséget abba az irányba terelni. Ez a feladata neki is.

MN: Mesterházy második választási vereségét szenvedte el négy év alatt. Ebből ön milyen következtetést vonna le vezetőként?

TJ: A politikában hullámvölgyek és tetőzések vannak. A jelenlegi miniszterelnök is többször kapott ki, mint nyert.

MN: 2002-ben és 2006-ban is szoros eredménnyel kapott ki. Mesterházynak még csak sansza sem volt, egyszer sem.

TJ: A fociban az 5-4 az ugyanolyan végeredmény, mint az 5-2... Szerintem annak eldöntése, hogy ő alkalmas-e erre a posztra, az ő felelőssége. Most el kell döntenie, hová akar eljutni. Az idő ki fogja termelni azt a megoldást, amiben vagy ő, vagy más lesz az elnök. Az ő feladata egy olyan szocialista párt létrehozása, amely reagál a mindenkori társadalmi folyamatokra, és azokra alternatívát kínál. A maihoz képest sokkal nyitottabbnak kell lennie az MSZP-nek, és be kell fogadnia azokat az irányokat, alternatívákat, amelyek zajlanak, léteznek Európában. És ezeket az egyes körzetekben is meg kell tudni jelenítenie.

Folytatás a holnapi Narancsban.

Figyelmébe ajánljuk