Mészáros Lőrincé az eszéki focicsapat, és új stadiont is építhet

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2016. jan. 19., 11:51
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az eszéki városi tanács kedd délelőtti ülésén eldőlt, hogy alig 100 ezer kunáért Mészáros Lőrincé az eszéki focicsapatot működtető társaság 46,6 százaléka. A felcsúti milliárdos segítene a stadion felújításában, vagy akár egy új építésében is.

Novemberben még az a hír terjedt el a hazai sajtóban, hogy a felcsúti Puskás Akadémia szeretne részesedést vásárolni egy horvát focicsapatban. Az információ nem volt teljesen alaptalan, hiszen – saját weboldalán és egy regionális lapban – ekkor jelentette meg nyilvánosan az eszéki önkormányzat, hogy megválna a horvát élvonal utolsó előtti helyén álló focicsapatban meglévő 46,6 százalékos részesedésétől. A vevők nem nagyon kapkodtak a lehetőség után, így november 27-én a város meghosszabbította az ajánlattételi határidőt, amelynek végén nem a felcsúti akadémiától, hanem karácsony előtt Mészáros Lőrinctől, pontosabban a többmilliárdos éves bevételt termelő építőipari cégétől, a Mészáros és Mészáros Kft.-től érkezett az egyetlen érvényes ajánlat. A kiírásban nem szerepelt minimálár, így a felcsúti polgármester 100 ezer kunát ajánlott, amely alig több mint 4 millió forint. Az árat és a későbbi szerződéskötéshez szükséges dokumentációkat az eszéki önkormányzat egy külön erre a célra létrehozott bizottsága december 29-én elfogadta, majd ma délelőtt – egy kisebb vita után – az eszéki városi tanács megszavazta, hogy Mészáros Lőrinc viheti a 46,6 százalékot, illetve azt a temérdek adósságot, amelyet a klub az utóbbi időszakban felhalmozott. Orbán Viktor felcsúti bizalmasa és egy eszéki üzlettárs, Ivan Meštrović – a szerződés nyolc napon belüli aláírását követően már hivatalosan is – az NK Osijek több mint 90 százalékát tudhatja magáénak, ha az eszéki vízművek, a csődeljárás alatt álló városi bank és egy városi cég részesedése is átkerül az új befektetőkhöz; a maradék, nagyjából 10 százaléknyi részvény magánszemélyek tulajdonában van. A Mészáros által felajánlott 100 ezer kunát – a portálunk birtokába került dokumentumok szerint – december 23-án Meštrović személyesen vitte be az egyik eszéki bankfiókba, onnan utalták át a készpénzt az önkormányzat számlájára.

Mészáros, az „alvilági üzletember”?

Az eszéki városházán tartott ülésen a helyszínen néztük végig, ahogyan a horvát város képviselői hozzájárulnak a tulajdonoscseréhez, hiszen abban reménykednek, hogy egyenesbe jön a játékosoknak, az alkalmazottaknak és a beszállítóknak milliókkal (kunában) tartozó klub helyzete. Az ülésen némi vita támadt akkor, amikor Jaroslav Pecnik, a baloldali ellenzék képviselője kijelentette, hogy szerinte Mészáros Lőrinc „alvilági üzletember”, a magyar miniszterelnök bizalmasa, és ennek fényében elővigyázatosnak kell lenni a tulajdonosváltáskor. A helyi politikust több városatya is igyekezett helyre tenni, nagyjából azzal az indokkal: örüljenek annak, hogy egyáltalán jelentkezett valaki a csőd szélén tengődő klub megmentésére. Ivan Vrkić polgármester magyarul mondta Mészáros Lőrincnek címezve, hogy „köszönöm szépen”. Úgy tűnt, a városvezető nagyon hálás Orbán bizalmasának, de elmondása szerint még nem találkozott vele. A döntés után váltottunk néhány szót a polgármesterrel, nekünk is azt mondta, hogy nem ismeri Mészárost, még nem beszélt vele, de azt azért bejelentette: tudomása szerint a felcsúti polgármester 2-3 napon belül Eszékre látogat. Ivan Vrkićtől azt is próbáltuk megtudni, hogy miként került képbe Mészáros Lőrinc a horvát csapatnál, de a polgármester azt állította: fogalma sincs, az ajánlattételi felhívás nyilvános volt, nem tudja, ki hívhatta fel a figyelmét a magyar milliárdosnak az eszéki lehetőségre.

Az eszéki stadion

Az eszéki stadion

 

Az ülésen többször is elhangzott, hogy a klub átadása Mészárosnak nem a legjobb megoldás, de nincs más választásuk, hiszen ha nincs az új befektető, akkor nem is csődeljárás, hanem azonnali megszűnés fenyegeti a sportegyesületet. Úgy tudjuk, már az augusztusi béreket is abból az egymillió kunából fedezték november végén-december elején, amelyet Mészáros Lőrinc adott kölcsön a klubnak. Ahhoz, hogy az NK Osijek mérlegét legalább a nullára hozzák, ennél jóval több kell, hiszen a közeljövőben több millió kunát kell befektetnie Orbán bizalmasának és üzlettársának, valamint Ivan Meštrovićnak, akinek nem ismeretlen a magyarországi terep, hiszen tulajdonostárs abban a City Mailben, amely idén egyedüliként kapott arra engedélyt, hogy a Magyar Posta mellett beszálljon a kis küldemények piacára. A jelenlegi 7 millió kunás adósságállományon kívül 2017-ben még 18 millió kunát is ki kell csengetnie a klubnak (mindösszesen tehát 1 milliárd forint körüli összeget), hogy rendezzék a hátralékokat.

Csányi bankja is igazolja Mészárost

Helyi forrásainktól megszereztük azokat a dokumentumokat is, amelyekben Mészáros Lőrinc vázolja azokat a terveket, ami miatt érdemes benne és az üzlettársában megbízni. Ebben a csomagban szerepel egy banki igazolás is, amelyet az OTP bicskei fiókjában állítottak ki tavaly december 22-én. Ezzel a papírral a – Csányi Sándor MLSZ-elnök érdekeltségébe tartozó – bank igazolja: a Mészáros és Mészáros Kft. bankszámláján rendelkezésre áll minimum 2 millió eurónak megfelelő forint ahhoz, hogy finanszírozzák a felmerülő költségeket, és biztosítsák az eszéki csapat működését. A korábbi hírek arról szóltak, hogy a 2 millió eurót letétbe kellett helyeznie Mészárosnak, de „csak” igazolnia kellett, hogy van a számláján cirka 620 millió forint, amit az NK Osijekre gyorsan rá tudna fordítani.

Az OTP Bank igazolása a 2 millió euró meglétéről

Az OTP Bank igazolása a 2 millió euró meglétéről

 

A Mészáros Lőrinc kézjegyével aláírt tervezet szerint az eszéki focicsapat mérlegének kiegyenlítését követően gőzerővel elkezdenének dolgozni azon, hogy megerősödjön a klub. Az új tulajdonosok szeretnének az elkövetkezendő években olyan jó helyezést elérni a nemzeti bajnokságban, hogy kijussanak az európai kupaporondra, és olyan játékosokat akarnak igazolni és kinevelni, amelyek a nemzeti válogatott hasznára is válhatnak. Hogy gyorsabb legyen a fejlődés, új szponzorokat szereznek majd nemcsak Horvátországból, hanem akár külföldről is. A felcsúti polgármester külön kiemeli, hogy ő bizony nem kispályás, ha a labdarúgásról van szó, hiszen ő vezeti azt a Puskás Ferenc Alapítványt, amelynek alapítója Orbán Viktor miniszterelnök, és ez az alapítvány működteti a felcsúti akadémiát és a nemzeti bajnokságunkban szereplő focicsapatot is. A horvát nyelvre lefordított tervezetben Mészáros azt írja: „Külön szeretném kiemelni a mi büszkeségünket, a Pancho Arénát, amely egy multifunkcionális stadion, és amelyet 2014-ben adtunk át”. A miniszterelnök felcsúti háza mellett található létesítményről Mészáros Lőrinc még közöl egy rakás adatot, majd megemlíti, hogy az aréna fő kivitelezője az ő cége, a Mészáros és Mészáros Kft. volt. És itt jön a csattanó: „(…) ezeket a tapasztalatokat készen állok hasznosítani az Osijek stadionjának felújításánál, vagy új építésénél”. A stadionrekonstrukció az eszéki városi tanács ülésén is központi téma volt, és a helyiek is úgy tudják, hogy Mészáros Lőrinc a klubnak utalt arra, hogy az aréna felújítását komolyan gondolja.

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2016. jan. 19., 11:51
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2016. január 20., szerda 22:12
  Ha nem érdekel egy cikk, akár át is ugorhatod, legalábbis nincs olyan előírás, hogy mindenáron muszáj jártatnod a trollszagú pofádat. Ha szerinted egy újabb Mészáros Lőrinc-cikknek nincs értelme, akkor mi a faszomért vagy még mindig itt, hülye picsa?
 2. 6 grrr
  grrr
  2016. január 20., szerda 07:43
  Tudjuk, hogy a sertésközeli Lőrinc egy nagy disznó. Azt is tudjuk ki hizlalja a cocát.
  Hétről hétre jobban fogjuk tudni.

  És...?!

  Mi a nyavalya változik ettől?

 3. 5 PCsanad
  PCsanad
  2016. január 19., kedd 23:40
  Szerintem meg baromi jó, hogy a Narancs folyamatosan dokumentálja a közpénzből döbrögivé hizlalt Mészáros szinte minden mozzanatát. Nem tudom, hogy csinálják, de szinte mindig innen tudom meg a gázszerelő legújabb bizniszét vagy sumákságát. Eléggé szélmalomharcnak tűnik, de hajrá! Ha másra nem, hát kordokumentumnak jó lesz.
 4. 4 yoyo
  yoyo
  2016. január 19., kedd 14:03
  grrr, így van, ha egy politikai disznóság már átlépte az ingerküszöböt, hagyjuk, lássuk be, kár is vele vacakolni. esetleg tegyünk be a helyére valami lázártos hírt, belőle sosem elég
 5. 3 grrr
  grrr
  2016. január 19., kedd 13:10
  Már a múltkor is kilátásba helyeztem - még egy cikk Mészáros Lőrincről és a kardomba dőlök.

  Már indulok is a padlásra.
  Ott láttam őseim kardját - rozsda marja, nem ragyog - tehát elébb le kell smirgliznem mivel így beledőlni kifejezetten egészségtelen.
 6. 2 yoyo
  yoyo
  2016. január 19., kedd 12:36
  szerintem azzal nem volna semmi gond, ha te fizetnél oda, vagy máshova valamennyit.

  engem viszont zavar, ha az én pénzemből az én felhatalmazásom nélkül fizetnének valakinek, aki abból a pénzből aztán stadiont venne magának eszéken vagy akárhol.

 7. 1
  Béla Németh
  2016. január 19., kedd 12:25
  Nagyszerű! Eszék kiváló város több nemzetisséggel. Nem titok, hogy a tele van szeecesziós műemlékekkel, oda való Miroslav Skoro, a horvát énekek talán legjobb mestere. Én nem támogatom a sport címén gyüjtögető majmokat, de oda mégias fizetnék valamit.
  Némezth Béla

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra