Minisztérium: Már nem aktuális a fürdők elvétele az önkormányzatoktól

  • narancs.hu
  • 2023. január 25.

Belpol

A minisztérium szerint a brüsszeli támogatások megváltozása miatt, de a Telex szerint a munkaanyag egészen friss. 

Reagált a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) arra a hírre, hogy az állam szeretné megkaparintani az önkormányzatoktól a jelentősebb fürdőket. 

Mint arról beszámoltunk, kedden a Telex egy, a minisztériumban készült munkaanyag alapján írt arról, hogy a kormány szerint "érdemes lenne újragondolni a fürdők tulajdoni viszonyait", különösen a gazdaságosan működő fürdőket vennék át az önkormányzatoktól kisajátítás, vétel, koncesszióba adás módszerével. 

A tárca végül a cikk megjelenése után válaszolt a lapnak, és azt írta: 

"a cikkben említett munkaanyag már nem aktuális, mert időközben a fürdők Brüsszel kérésére kikerültek az operatív programból".

A lap azonban azt írja, hogy a munkaanyag egészen friss, és azután készült, hogy 2022 novemberében az országos jelentőségű fürdők fejlesztését célzó projekt kikerült a GINOP Plusz operatív programból. Magyarul nem az történt, hogy volt egy ilyen terv, és Brüsszel megváltoztatta a támogatási politikáját, hanem az, hogy az Európai Unió már nem tervezte a nagy fürdők támogatását, de ennek tudatában is készült azért egy ilyen munkaanyag a minisztériumban. 

A munkaanyag többféle kategóriába csoportosította a hazai vizes létesítményeket, ezek közül a program 92 turisztikai célú fürdőre fókuszált, ezen belül is voltak nemzetközi, nemzetközi regionális, országos és térségi jelentőségű fürdők. 

A munkaanyag négy fürdőt sorolt a nemzetközi szintűbe: Hévíz mellett a fővárosban a Gellért, a Széchenyi, illetve a Rudas lett ilyen; a nemzetközi regionális klaszterbe összesen 31-en kerültek (Berekfürdő, Bük, Cserkeszőlő, Debrecen, Eger, Egerszalók, Gyula, Harkány, Hegykő, Hajdúszoboszló, Kehidakustány, Komárom, Makó, Mezőkövesd, Miskolc, Mórahalom, Nyíregyháza, Orosháza, Pápa, Sárospatak, Sárvár, Szeged, Tiszakécske, Zalakaros, illetve Budapesten az Aquaworld, a Király, a Lukács, a Palatinus, a Veli bej), ezekre biztosan vonatkozott volna a terv. 

Az érintett polgármesterek közül Hajdúszoboszló független polgármestere, Czeglédi Gyula, a Hungarospa Fürdő korábbi igazgatója a Facebook-oldalán reagált az államosítás ötletére, azt írta: "Hajdúszoboszló a fürdőjét nem adja soha! Reméljük, hogy a telexen megjelent mai hír csak hírlapi kacsa, de ha a kormánynak, vagy Nagy Mártonnak a fürdők államosítása a szándéka, akkor számoljon a szakma ellenállásával! A hajdúk soha nem adják fel függetlenségüket és ősi jussukat!"

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk