Telex: az állam megszerezné az önkormányzati tulajdonban lévő fürdőket

  • narancs.hu
  • 2023. január 24.

Belpol

„Érdemes lenne újragondolni a fürdők tulajdoni viszonyait” Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint.

A miniszter fennhatósága alá tartozó növekedési és versenyképességi kabinet azon dolgozik, hogyan tudná megszerezni az állam a nagyrészt önkormányzati tulajdonban lévő fürdőket - írja a Telex. Bár konkrétan arról nem szól a hír, hogy mely fürdőket érintené a lépés, de a portál szerint csak a turisztikailag fontos létesítményeket kívánja megszerezni az állam. A cikkben az olvasható, hogy egy munkaanyag taglalja, a Covid, majd az energiaválság nyomán olyan nehéz finanszírozási és működési problémák jelentkeztek a köz- és a gyógyfürdőknél, hogy „érdemes lenne újragondolni a fürdők tulajdoni viszonyait”.

Többféle módja is lehet annak, hogyan szerezné meg az állam a gazdaságosan működő gyógyfürdőket: kisajátítás, vétel, koncesszióba adás. A lap úgy tudja, a kormány természetesen a turisztikailag jelentős fürdőkre utazik, hiszen azokat érdemes megkaparintani, amelyek viszont nem ilyenek, azok maradhatnak az önkormányzatnál. A lap beszámolója szerint

ez mintegy 90 fürdőt érintene az országban található több mint 400-ból. 

Egy a portálnak név nélkül nyilatkozó jogász szerint az államosítás ilyen esetekben bonyolultabb folyamat, ugyanis egy fürdő üzleti vagyont jelent, így egy magán, de még egy önkormányzat céget is kártalanítani kell. Ezért az állam elsősorban az önkormányzati fennhatóság alatt álló fürdőket vette célba.

A hírportál megkereste a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot, de választ még nem kaptak.

(Címlapképünk illusztráció. Fotó: Kovács Tamás/MTI)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk