Most jött el az idő, hogy Nógrádi György beszálljon a hazai hadibizniszbe

szerző
Nagy Gergely Miklós
publikálva
2017. dec. 05., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egy olyan cégben lett vezető a kormány kedvenc biztonságpolitikai szakértője, amely űrhajókat is javíthat!

Egy idén nyáron alapított magyar haditechnikai cégbe szállt be Nógrádi György, a kormány egyik legkedvesebb biztonságpolitikai szakértője, a közmédia és a fideszes fórumok mindig szeretve látott vendége, a Tanár úr.

Mindezt teljesen véletlenül, az Optenben szúrtam ki, ott áll feketén-fehéren Nógrádi György új céges érdekeltsége: a Magyar Haditechnikai Fejlesztő és Gyártó Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MHFGY Zrt.). Itt lett vezető tisztségviselő és igazgatósági tag Nógrádi még szeptemberben.

Űrhajószerelés

A cég felvett tevékenységi körei között olyan kevésbé érdekes tételek is szerepelnek, mint a konferenciaszervezés, illetve az üzletviteli tanácsadás, viszont olyanok is, mint a repülőgép, űrhajó javítása! Ami mindjárt olyan izgalmasnak tűnt, hogy gyorsan fel is hívtam Nógrádit, hogy mi ez az új biznisz, tényleg javítanak-e majd a vezetésével űrhajókat, és nem utolsósorban az is érdekelt, indul-e majd az új cége valami jó kis közbeszerzésen. Csakhogy Nógrádi valahol nagyon messze, épp külföldön tartózkodik, és csak annyit mondott, mielőtt letette a telefont:

„…most két hétig nem vagyok Magyarországon. Ha megjöttem, akkor írjon rosszat rólam.”

Megírtam neki SMS-ben, hogy nem akarok rosszat írni róla, csak az új hadi cége érdekel, de erre sem reagált. (Persze, ha küld valamit, egyből frissítem a cikket!)

false

 

Fotó: MTI

A cégadatokból annyi azért kiderül, hogy a cég kispesti székhelye számos egyéb vállalkozás címe is. Például azé a szintén pár hónapja alapított Future Force-é, amelynek két tulajdonosa Nógrádi társai az MHFGY Zrt.-ben, és amely cég tevékenységi köre közt megtalálható a honvédelem, a fegyver- és lőszergyártás, és a repülőgép, űrhajó javítása egyaránt. Szintén ezen a székhelyen érhető el a különböző biztonsági technikákkal kereskedő Zmax Zrt., amelyben szintén fellelhető tag az MHFGY-ből – mindezekből úgy tűnik, hogy a Nógrádi körül feltűnő vállalkozók több érdekeltségen keresztül is benne vannak vagy épp készülnek beleszállni a hadászati üzletágba. Ahogy ezek szerint maga Nógrádi is.

Széles paletta

Korábbi portrénkban részletesen beszámoltunk Nógrádi üzleti életben kifejtett sokrétű tevékenységéről.Egy veszteséges pálinkabizniszben (Zedon Kft.) továbbra is résztulajdonosként képviselteti magát, a cégadatok szerint ez ma az egyetlen aktív üzleti vállalkozása a mostani hadi céges ügyön kívül, noha a biztonsági szektorba évekkel ezelőtt belekóstolt (ti. rövid ideig az Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt.-ben volt fb-tag), de volt már köze a honvédelmi világhoz is Nógrádinak. Még 2002-ben, a Medgyessy-kormány alatt bekerült a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-be (HM EI), ahol előbb igazgatótanácsi tag, majd annak vezetője, később fb-tagja, majd fb-elnöke volt. A minisztériumi tulajdonú intézmény feladata a hazai laktanyák üzemeltetése és őrzése-védése, éves bevétele az elmúlt években 35 és 40 milliárd forint között mozgott, igaz, a 2010-es kormányváltás után többek mellett Nógrádi is távozott a zrt.-ből. (A cégadatok szerint még régebben a váci Forte Fotokémiai Rt.-ben tűnt fel, előbb a rendszerváltás után, majd a 2000-es években.)

Mesék a kerítés tövéből - Nógrádi György kalandos élete

Személye érdemes a figyelemre, és nem csak népszerűsége vagy a menekültekről vallott nézetei miatt. Magyaros történet következik, ultipartikkal spékelve.

Nógrádi később megtalálta a hangot a fideszes kormányzattal – ennek tanácsadói, illetve egyéb pozíciókkal járó fejleményeiről rendszeresen beszámolt a sajtó. A külügy alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. például 2015 szeptembere után idén május 1-éig támaszkodott Nógrádi szaktudására és tanácsaira, havi félmillió forintért. Ezt a kapcsolatot épp azután bontották fel, hogy Nógrádi kisebb diplomáciai botrányt kavart, miután egy dombóvári fórumán azt mondta, az amerikai nagykövetség „bekérette a Fidesz egyik legmagasabb rangú vezetőjét, hogy vállalja el, hogy miniszterelnök lesz”. A hírt az érintett amerikai nagykövetség és Tuzson Bence államtitkár is cáfolta.

Nógrádi a kaposvári székhelyű állami erdészeti cégben, a SEFAG-ban, illetve a Budapesti Önkormányzati Követeléskezelő Kft.-ben jelenleg is fb-tag, ám idén augusztustól már nem felügyelőbizottsági tag a korábban átszervezés okán megszüntetett önkormányzati Fővárosi Biztonsági Irodában. Szintén nem fb-tag abban a cégben, amely az Olaszországban ragadt ’sámándob’ biztonságos hazaszállításáért és itthoni felállításáért volt felelős. Az állami tulajdonú Kárpátok–Alpok Zrt.-ben 2016. január 14-től 2016. november 24-ig vállalt posztot Nógrádi, ez alatt a 11 hónap alatt a hvg.hu információi szerint havi bruttó 150 ezer forintot kapott honoráriumként.

szerző
Nagy Gergely Miklós
publikálva
2017. dec. 05., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4 rworse
  rworse
  2017. december 06., szerda 07:09
  Magyar Mars-utazás projekt lesz. Utána az Európa - a hold, nem a földrész. Lesz még magyar Tau Ceti.
 2. 3 Cyrano
  Cyrano
  2017. december 05., kedd 20:42
  tiszapolgári: Ha a 22 milliós É-Korea sakkban tarthatja a fél világot, mi (miViktorunk) miért nem?
  Elvégre ő is van akkora (körméretben), mint az észak-koreaiak deli legénye.
 3. 2 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. december 05., kedd 20:31
  Haditechnikai értelemben minden feltétel adott, hogy a Magyar Honvédség leigázza a világot. Nógrádi most elutazott egy leszerelési konferenciára, de ha két hét múlva megjön, indulhat az űrháború.
 4. 1 harcolj
  harcolj
  2017. december 05., kedd 18:27
  Galambocskáj Nógrádi Györgyné vajon mennyit szakít az üzleten?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Díjemelésre várva
Budapesti taxihelyzet
Interjúk
Setét Jenő, Arundhati Roy, Sándor Anna
Könyvmelléklet
Michael Chabon, Móra Ferenc, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra