A kormány programvezetője: Nagy Imre szobrának mennie kell
nagyimre_top_story_lead.jpg

A kormány programvezetője: Nagy Imre szobrának mennie kell

  • Sz. A. A.
  • 2018. augusztus 14.

Belpol

Az még bizonytalan, hogy hová, de a Vértanúk teréről bizonyosan elköltöztetik Nagy Imre emlékművét. Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője a Magyar Narancsnak azt nyilatkozta: már eldőlt, hogy a szobrot biztosan elköltöztetik.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározatban nem szerepel tételesen Nagy Imre szobrának eltávolítása a Vértanúk teréről, így első olvasatra sokaknak úgy tűnhetett: a kormány lebegteti a kérdést.

A Magyar Narancs kérdésére Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője azonban egyértelmű választ adott: Nagy Imre szobrát eltávolítják a térről, mivel oda visszakerül a Vértanúk emlékműve. A Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét pedig az Alkotmány utcában alakítják ki. Nagy Imre szobrát másutt állítják fel, de az új helyszínt egyelőre nem jelölte ki a kormány.

Wachsler Tamás júliusban az Országgyűlés nemzetbiztonsági ülésén tett javaslata alapján a Jászai Mari tér lehet az új helyszín, ahová az alkotóval folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel Nagy Imre szobrát. Ám ezt egyelőre nem hagyta jóvá a kormány – közölte most a Magyar Naranccsal a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. – Így a szerencsétlen sorsú egykori miniszterelnök emlékművének sorsa egyelőre bizonytalan. De Wachsler szerint a válasz néhány héten belül megszülethet.

A jövőben autómentes közterületté alakuló Vértanúk terén Wachsler korábbi nyilatkozata alapján az 1936-ben felavatott és 1945 szeptemberéig a téren álló Nemzeti vértanúk emlékművét rekonstruálják majd korabeli fényképek, dokumentumok alapján. Az bizonyos, hogy a szobron helyet kapnak majd a történelmi Magyarország 1913. évi összeírás szerinti helységnevei is. A tér rendezésekor a Szabadság téri mélygarázs bejáratát is áthelyezik.

Az emlékműnek 2020. május 31-éig kell elkészülnie a térrel együtt. A térrendezésre és a szoborra összesen 5 milliárd forintot biztosított a kormány.

Demján állta a költségeket

A szoborállítás költségét egyébként annak idején nem az állam, hanem három vállalkozó állta. Demján Sándor két társával, Andrew Sarlóssal és Fejér Bélával közösen finanszírozta a szobor elkészítésének és felállításának mintegy 20 millió forintos összköltségét. A Vértanúk terén álló művet, Nagy Imre első magyarországi szobrát 1996. június 6-án, a politikus századik születésnapján avatták fel.

A szobrász, Varga Tamás egy íves hídra helyezte az életnagyságú bronzalakot, amely az Országház felé tekint. Demján 2012-ben, amikor először merült fel a szobor áthelyezése, azzal fenyegetőzött, hogyha nem kerül le a napirendről a szobor elmozdítása jelenlegi helyéről, akkor ő maga fogja elvitetni a szobrot, és újabb, méltó helyet keres neki. A kormányt ma már ez sem akadályozhatja tervei megvalósításában, mivel a nagyvállalkozó időközben elhunyt.

Figyelmébe ajánljuk