Nem elég jó könyvtáros a Fidesz-alapító? – Váltás az OSZK élén

  • narancs.hu
  • 2014. február 7.

Belpol

Szemerei Péter Fidesz-alapító hétfőn távozik az Országos Széchényi Könyvtár éléről – erősítette meg az ügy több szereplője a Narancs információját. Utóda az OSZK Különgyűjteményének eddigi igazgatója, Káldos János lesz – Szőcs Géza ugyanis nem ér rá könyvtárat igazgatni.

Tudomásunk szerint Káldos Jánost csupán két hónapra bízza meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Országos Széchényi Könyvtár vezetésével. A döntést hétfőn jelenti be a tárca, Káldos nem kívánta kommentálni értesülésünket. Nem tudni pontosan, mit tervez a nemzeti könyvtárral az Emberi Erőforrások Minisztériuma, két héttel korábban ugyanis azt közölték kérdésünkre, hogy nincs napirenden az intézmény vezetői pályázatának kiírása. Ugyanakkor Szőcs Géza lapunknak most azt mondta, álláspontja szerint mielőbb ki kell írni a pályázatot.

Az OSZK

Az OSZK

Fotó: MTI

Sajó Andrea tavaly szeptemberi távozásakor merült fel először, hogy Szőcs Géza lehet a bibliotéka leendő igazgatója. Nem teljesen alap nélkül, hiszen például a kormánybiztos a novemberben feltámasztott Országos Könyvtártudományi Kuratórium tagja, majd elnöke lett. Nem sokkal később egy törvénymódosítás eltörölte a szakirányú végzettség követelményét a közgyűjtemények vezetői számára. A kuratórium az OSZK afféle tanácsadó szerve, de a törvény szerint a könyvtár intézményvezetői pályázatának értékelésében is szerepet kap. E mellett pedig „véleményt nyilvánít, javaslatot tesz, döntést vagy intézkedést kezdeményez az Országos Széchényi Könyvtár tevékenységét illetően”. Szőcs lapunknak cáfolta, hogy az OSZK vezetője szeretne lenni, és azt mondta, a milánói világkiállítás kormánybiztosi teendői 2015-ig lefoglalják.

Nehéz magyarázatot találni arra is, hogy Szemerei Péternek miért kell ilyen sietve távoznia. Pedig állítólag nagy tervei voltak. A könyvtár nyolcadik emeletén például konferenciatermet akart kialakítani, és az OSZK belső ügyeit ismerő forrásaink a bizalomvesztés jeleként értelmezik, hogy az e célra érkező állami forrást az utolsó pillanatban visszavonták. Szemerei 1988-ban a 37 Fidesz-alapító egyike volt, 1992 és 1996 között a Bibó István Szakkollégiumot igazgatta, majd 2000-től a MEH Informatikai Kormánybiztosságának egyik főcsoportját vezette, 2003-tól pedig különböző tanácsadói munkákat végzett. Szemereit még az előző főigazgató, Sajó Andrea hívta az intézménybe 2011-ben, általános főigazgató-helyettesnek. Talán azért, mert a súlyos elvonások idején számított kormányzati kapcsolataira. Esetleg abban is reménykedett, hogy ha Szemerei a házban lesz, csökken a rá nehezedő politikai nyomás. Ugyanis a Hiller István által kinevezett főigazgatót az új kurzus több ízben igyekezett eltávolítani. Sajót végül tavaly szeptember 26-án mégis menesztette a tárca, két nappal később lett megbízott igazgató Szemerei. Az Emmi akkor azt állította, a főigazgató elfogadta felmentését, később kiderült, szó sincs erről. Sajó mandátuma 2015 januárjáig szólt, felmondásának indokait mondvacsináltnak nevezte, igazáért perre ment. Néhány nappal az eset után a Magyra Nemzet terjedelmes cikket közölt a főigazgató korábbi, halálos kimenetelű balesetéről, összefüggésbe hozva „az eset eltitkolását” és a leváltását. Sajó akkor azt nyilatkozta, nem volt jelentési kötelezettsége az üggyel kapcsolatban.

Káldos János a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában kezdte a pályáját, 2000-ben került az OSZK-ba, ahol először a Magyar Elektronikus Könyvtárban foglalkozott digitalizálással és elektronikus publikációkkal, és 2009-ben lett a Különgyűjtemények igazgatója. Sajó Andrea főigazgató leváltotta erről a tisztségről, de utóda, Szemerei Péter tavaly visszahelyezte. Káldos több mint egy évtizede foglalkozik a digitalizálás elméletével és gyakorlatával, ő vezette egy évig az Eldorado-projektet is, amit 2011-es újbóli igazgatói kinevezésekor átadott.

Figyelmébe ajánljuk