Nem fogják feladni – Tüntetés a civilek mellett

Belpol

Kiscsoportos tüntetésből félig reménysugár, félig elkeseredett kapálózás lett a civilek melletti demonstráción. Beszédek, vonulás és egy beszélgetés színesítette az amúgy lanyha dühöt.

Újabb demonstrációt szerveztek a megtámadott civilek védelme miatt, mert sokan, sokadszorra úgy gondolták, hogy az Ökotárs, a DemNet, a Norvég Civil Támogatási Alap, valamint lényegében az egész civil társadalom megtámadása után „nem tehetünk úgy, mintha semmi sem történt volna”.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A demonstráció eredetileg a Városliget védelmével összekötött akció lett volna – amit a Levegő Munkacsoport kezdeményezett –, de az esős idő miatt a rendezvény módosult, és délután a Városháza utcánál kezdődött a tüntetés.

Kevesen voltak a meghirdetett háromórás kezdéskor (egy-egy politikus, színész és a civilek), így adekvát volt, hogy a beszédet mondók reflektáltak a jelenlévők számára. Ami ha megnyugtatónak nem bizonyult is, talán egyesekben jó érzést keltett, mert jelezte, hogy mégsem minden hiábavaló.

Szegfalvi Zsolt

Szegfalvi Zsolt

Fotó: Németh Dániel

Hiszen egyre többen kérdezik a különböző demonstrációknál, hogy mi értelme ennek az egésznek, mi értelme van a tüntetéseknek – főleg, ha ráadásul újra meg újra kevesen is jönnek össze. Gulyás Márton, a tüntetés egyik szervezője is megállapította, hogy ezen a mai civil megmozduláson körülbelül hatszázan lehettek – kezdetben, mert később egyre nőtt a „tömeg” –, ami soknak épp nem mondható. De ahogy a tüntetés kezdeti másik felszólalója, Szegfalvi Zsolt (Greenpeace Hungary) is megállapította, a hatalom taktikája a hosszú meccsre való berendezkedés, az időhúzás, a kivéreztetés. Mert ahogy azt már egykor más politikus is hangsúlyozta: „Majd megunják, és hazamennek.”

Csakhogy a megfélemlítés is az erődemonstráció része már egy ideje. Ezért is egyre fontosabb Szegfalvi szerint az aktív kiállás azokért, akik valamilyen társadalmi igazságtalanság elszenvedői. Ezért álltak ma ki a civilek mellett, a koncepciós eljárások ellen, s így úgymond üzenetet küldtek a kisebbségi csoportok számára (is) – akiket a civilek képviselnek –, hogy világos legyen: nem fogják feladni.

Szegfalvi fontosnak tartotta néhány fogalom tisztázását, amelyek ezeket a tüntetéseket jellemzik, mert sajátjuk az erőszakmentesség, a kitartás és az aktív kiállás. Véleménye szerint talán nem tudnak elég erőt felmutatni, de ha megfelelő számú demonstrációt szerveznek, egyszer majdcsak leesik a tantusz a hatalomnak is, hogy ezzel a civil erővel így is, úgy is számolni kell, akkor is, ha egyelőre nem mozgatnak meg hegyeket.

Gulyás Márton

Gulyás Márton

Fotó: Németh Dániel

Arra a kérdésre pedig, hogy „ki fogja megoldani a problémánkat?” a greenpeace-es csak annyit mondott, hogy bár külföldről folyamatos figyelemmel kísérik az ország történéseit (legutóbb az Economist sorolta Magyarországot azon tizenöt ország közé, ahol a nem kormányzati szervezetek külföldi támogatása és az azok meggyengítésére irányuló autokratikus kormányzati fellépés a leginkább problémás), és támogatják is a szervezeteket, „ezt a harcot nekünk kell megvívnunk”.

Gulyás Márton a Humán Platform színeiben elmondta, hogy 5 pont Budapest – Budapest a mi dolgunk! címmel indítottak kampányt, mert „közünk van ahhoz, hogy milyen városban élünk”, sőt „meg tudjuk mondani, hogy milyen városban, országban szeretnénk élni”, egyszerűen például azért, mert „jogunk van hozzá”. Gulyás szerint azért van értelme ezeknek a tüntetéseknek, mert ezek azok az alkalmak, amikor együtt mondhatjuk ki, hogy elég volt. Nem vagyunk egyedül, mert a „csak” hatszáz is konkrétan hatszázszorosa annak az egynek, amik mi magunk vagyunk. Ezért nem szabad lekicsinyelni, akárhányan is vannak egy-egy demonstráción.

„Nem azt kérem, hogy legközelebb minden ember hozzon magával még egy embert, hanem azt, hogy mindenki menjen, és beszéljen egy olyan valakivel, akin leginkább megmutatkozott már a közöny. Ez a mi erőnk. Ezt tudjuk csinálni."

Mert Gulyás elfogadhatatlannak tartja, hogy a tankönyvek különbséget tesznek a férfiak és a nők szellemi képességei között, hogy Miskolc város kitaszítja egyes, számára nem kívánatos vagy épp problémát jelentő polgártársait, vagy hogy a karhatalom sokaságként jelenik meg civil szervezetek telephelyén csak úgy erőfitogtatás gyanánt. Miközben a „kormányzat valójában szarik a civilekre”. Éppen ezért „a türelmünkkel, az eszünkkel, az empátiánkkal kell odaállnunk mások elé”, hogy tisztázzuk, ez így nagyon nem jó.

TGM

TGM

Fotó: Németh Dániel

A tüntetés az elhangzott beszédek után egy minivonulással folytatódott. Kis kerülővel a Király utcában volt a demonstráció második etapja, a Gödör helyén, ahol Tamás Gáspár Miklós mondott gyújtó hangú, szolidáris beszédet. „Jön még kutyára dér” – így kezdte TGM, majd arról szólt, hogy a kormány azokat az önkéntes, nagylelkű szervezeteket vegzálja, amelyek képviselik a hajléktalanokat, a nőket, a gyerekeket, a fogyatékosokat, a nyomorgókat – elég sokáig sorolhatnánk, ki mindenkit –, körülbelül a magyar nép 70 százalékát. Ezek a kicsi, elszigetelt, felforgató, kozmopolita, elvetemült csoportok okoznak fejfájást a politikának, mert olyan feladatokat látnak el, amelyeket egy demokratikus, jóléti országban a kormánynak kellene elvégeznie. Ezek a civilek milliókat védenek, és az nem lehetséges, hogy hosszú távon ne védelmezzék őket azok, akik miatt élnek és dolgoznak.

TGM szolidaritását és háláját fejezte ki, hogy ezek a csoportok vannak, és kitartanak. Majd reménytelien azt mondta: „Ez az ország, a Magyar Köztársaság szabad lesz, egyenlő lesz, békés és boldog.”

Ezt követően – egy tüntetésre alapvetően nem jellemző módon – Papp Réka Kinga Erős Barbarával és Nun Andrással a Norvég Civil Támogatási Alap két lebonyolító alapítványának, a DemNetnek és az Autonómiának a vezetőivel beszélgetett az elmúlt hónapok történéseiről. Arról, hogy vannak, és hogy bírják a strapát. „Megpróbálunk működni, határidőre hirdetünk, szervezünk és fizetünk.” Nyugodt és hideg fejjel kezelik a nyomást. „Itt vagyunk, és csináljuk.”

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.