Nem írja alá a HÖOK a minisztériumi tervezetet. Frissítés: De mégis

  • narancs.hu
  • 2013. január 21.

Belpol

Alig egy órán át tartotta magát a hír, amelyet maga a HÖOK terjesztett, hogy mégsem írja alá az ún. részmegállapodást a minisztériummal. Az MTI szerint aztán mégis aláírták.

Részmegállapodást írt alá az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) hétfőn Budapesten. A nyolc pontból álló egyezség rögzíti, hogy létrejön a felsőoktatási kerekasztal, és azon a 16 szakon – a többi között a jogász- és a közgazdászképzésben – is lesznek állami férőhelyek, amelyeken eredetileg csak önköltséges formában lehetett volna tanulni. Balog Zoltán miniszter az aláírás előtt azt mondta: a megállapodással szeretnék demonstrálni, hogy fontos a hallgatók szava, véleménye, és hogy a hallgatók részt vesznek a felsőoktatás átalakításában. Olyan helyzetben van a felsőoktatás, amely nem tartható tovább, minőségi, versenyképesebb, átláthatóbb rendszerre van szükség – jelentette az MTI ma 13.41-kor.

A hvg.hu ennél jóval több részletet ismertetett a megállapodásból, ám ez nem minden ponton fedi azt, amit a magyarnarancs.hu a Hallgatói Hálózat egyik képviselőjétől tud. A Hallgatói Hálózat ugyanis a HÖOK–Emmi-megállapodás olyan változatát látta, amelyben nem egyértelmű, hogy a tárgyalások nélkülük folynak tovább. A hvg.hu-nak viszont Nagy Dávid, a HÖOK elnöke azt nyilatkozta: „sajnálják, hogy a Hallgatói Hálózat végül nem lesz tagja a felsőoktatási kerekasztalnak, de a HÖOK képvisel minden hallgatót”.

Eredeti cikkünk:

Eddig úgy volt, hogy a kormány által 16 tandíjas szak részleges ingyenességéről és a felsőoktatásra vonatkozó tárgyalások menetéről ma megállapodást ír alá a HÖOK és a minisztérium. A HÖOK mégsem fogadja el a minisztériumi javaslatát, amely más hallgatói szervezeteket nem engedne tárgyalóasztalhoz.

Az alábbi közleményt tette fel Facebook-oldalára a HÖOK ma kora délután:

„Mint azt a múlt csütörtöki sajtótájékoztatón Balog Zoltán miniszter és Nagy Dávid HÖOK-elnök bejelentette, a most felvételire készülők bizonytalanságának mielőbbi megszüntetése érdekében a 16 szak állami támogatásáról és a tárgyalások további menetéről a mai napon részmegállapodás születik. Azonban a tegnapi este folyamán nyilvánosságra került formájában a minisztériumi tervezetet a HÖOK nem tudja elfogadni, ezért fontos tartalmi módosításokat kért. Ezek közé tartozik többek között a résztvevők köre is.
Többször is jeleztük, hogy a kerekasztal létrehozásával egyetértünk, annak munkájában részt kívánunk venni, azonban az egyeztetéseket minél szélesebb körben szeretnénk megvalósítani. Ezért a tárgyalások tematikájának megjelenítésén túl a kormány által kívánatos szervezetek tételes felsorolását egyáltalán nem tudjuk elfogadni. A ma sorra kerülő újabb miniszteri találkozó előtt jelenleg is zajlanak az egyeztetések mind a HÖOK tagönkormányzataival, mind más szervezetekkel, így a Hallgatói Hálózattal és a Magyar Rektori Konferenciával is.
Természetesen a részmegállapodás tartalmáról és tervezetéről a tegnapi nap folyamán az OFEF tagjainak állásfoglalását is kértük, akik az eddigi visszajelzések alapján a fent említett módosítások teljesülése esetén nagy többségben elfogadhatónak találták azt."


 

A HÖOK döntésében minden bizonnyal szerepet játszik, hogy a Hallgatói Hálózat ma hajnalban, szintén a Facebookon kifejezte nemtetszését a várható megállapodással kapcsolatban. Mint írják:

„Mi, a Hallgatói Hálózat tagjai, ragaszkodunk a diákok december 10-én elfogadott 6 pontjához, ami mellett az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum (OFEF) tagjai is elkötelezték magukat. A hétfői aláírás előtt kiszivárgott dokumentum szerintünk csak részeredményeket tartalmaz, és kizárja az érintett szervezetek nagy részét a tárgyalásokból. A Hallgatói Hálózat azt kéri a minisztertől és a HÖOK vezetőjétől, hogy a részmegállapodást ebben a formában ne írják alá.”

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?