Nem szavazta meg a Fidesz a szabad sajtó védelméről szóló uniós állásfoglalást

  • narancs.hu
  • 2018. május 5.

Belpol

Nem fontos, na.

Nem szavazta meg az újságírók védelmét és a média sokszínűségét támogató állásfoglalást a Fidesz az Európai Parlament (EP) csütörtöki ülésnapján, melyben azt kérték az Európai Unió tagállamaitól, hogy hozzanak létre és tartsanak fenn biztonságos környezetet az újságírók számáraírja az Eurológus.

A Barbara Spinelli olasz zöld párti képviselő által összeállított nem jogalkotási állásfoglalást 488 szavazattal 43 ellenében, 114 tartózkodás mellett fogadta el az EP.

Mindez május 3-án, a nemzetközi sajtószabadság napján történt.

Nem meglepő módon a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselői nem szavazták meg a szabad sajtót védő állásfoglalást. A Fidesz–KDNP 12 képviselője közül hárman nem vettek részt a szavazáson, kilencen pedig tartózkodtak. Szemben frakciójukkal, az Európai Néppárttal, amelynek tagjai a frakciójavaslat szerint elfogadták a határozatot.

Bár a jelentés nem nevezi meg sem Magyarországot, sem Lengyelországot, tény, hogy a dokumentum egyes részletei a helyi médiaviszonyokat tükrözik.

A jelentés szerint az EP felkéri a Bizottságot, hogy az uniós költségvetésen belül biztosítson támogatást a tömegtájékoztatás sokszínűségét és szabadságát megfigyelő központ médiapluralizmus monitorának, valamint szülessen a média sokszínűségét fenyegető kockázatok értékelését szolgáló mechanizmus.

A dokumentum emellett arra is kéri a tagállamokat, hogy erősítsék meg a közszolgáltatók és az oknyomozó újságírás számára nyújtott pénzügyi támogatást anélkül, hogy a szerkesztőségek munkájába beavatkoznának, valamint javasolja, hogy rendszeresen ellenőrizzék a médiatulajdonosokhoz jutó közpénzeket.

Az Eurológus megkérdezte a Fidesz–KDNP európai parlamenti küldöttségét, miért döntöttek így. Gál Kinga, az EP állampolgári jogi szakbizottságának alelnöke úgy nyilatkozott: „A médiaszabadság fontos európai érték, elfogadhatatlan, hogy az unióban újságírókat gyilkolnak meg, mert munkájukat végzik. Ugyanakkor a szavazásnál tartózkodtam, mivel a jelentés sürgeti az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő javaslatot egy állandó jogállamisági mechanizmus létrehozására, valamint egy, a tagállamokban a médiaszabadság és médiapluralizmus állapotát vizsgáló mechanizmust is felállítana. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezek az új mechanizmusok egyértelműen a politikai befolyásolásra és nyomásgyakorlásra irányulnak. A jelentés indoklása ki is mondja, hogy Magyarországra és Lengyelországra hegyeznék ki ezen mechanizmusokat.”

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője Facebook-oldalán reagált az ülésnap történéseire:

„Egészen önleleplező, hogy a magyar politikusok közül egyedül a Fidesz európai parlamenti képviselői és a kormánypártokkal egyre látványosabb közösséget vállaló Morvai Krisztina nem szavazta meg a médiaszabadság megerősítéséről szóló dokumentumot, hanem tartózkodtak a voksoláskor.”

(Eurológus/Index, lead-kép: Eric Drooker)

Figyelmébe ajánljuk