Nem tetszik a Migszolnak, hogy a Momentum megtartaná a kerítést

  • narancs.hu
  • 2017. július 28.

Belpol

Az új párt a katonákkal és a menekültekkel is szolidáris lenne.

A Kettős Mérce blogon kritizálta a menekülteknek és migránsoknak segítő civil szervezet, a Migszol a Momentum határkerítést támogató álláspontját. Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője korábban úgy nyilatkozott: „A mi álláspontunk az, hogy kerítésre szükség van, viszont szolidárisnak kell lenni mind az ott dolgozó katonákkal, mind az ott lévő menekültekkel, akik hajlandók végigmenni a tényleges legális folyamaton, amelyen keresztül megszerezhetik a menekültjogot.”

A Migszol szerint az első probléma, hogy a magyar határon és a tranzitzónában zajló eseményeket nem lehet „tényleges legális folyamatnak” nevezni, mivel a magyar hatóságok számos szervezet és az Európai Emberi Jogok Bírósága szerint is megsérti a menedékkérők emberi jogait.

A kerítésről, nemzetbiztonságról és szolidaritásról: Nyílt levél a Momentumhoz

Július 19-én Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője a Hír Tv Egyenesen című műsorában a tömeges migrációról és az emberek ezzel kapcsolatos félelmeiről tett nyilatkozatával került be a hírekbe: „Alapvetően tapasztalható az a migráció kapcsán, ha félelemről beszélünk, hogy a közbiztonság kapcsán sok…”

„Azt sem értjük, mit jelent, amikor a katonákkal való szolidaritásról beszélnek. A katonáknak fizetnek a munkájuk elvégzéséért, amelyet kétségtelenül nehéz körülmények között teljesítenek, de hogy lehet ezt összemérni a menedékkérők embertelen körülményeivel a tranzitzónákban?” – teszi fel a kérdést a Migszol.

Azt is megjegyzik: a kerítés normalizációja fokozza az idegentől, ismeretlentől való félelmet, a már Magyarországon lévő migránsokat és menekülteket pedig emlékezteti, hogy nem szívesen látott vendégek.

A nyílt levél írói persze hozzáteszik: más pártok – például az MSZP – sem mernek túllépni a menekültpolitika biztonságmániás és félelem szította megközelítésén. Bíznak benne, hogy a Momentum októberi pártprogramjának bemutatásáig felismeri, mit tesz a magyarokkal a kerítés.

Figyelmébe ajánljuk