Ferenc pápát védve támadt Bayer Zsoltnak a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

  • narancs.hu
  • 2017. július 28.

Belpol

Azt írják, az ellenségeskedésnek, a gyűlöletkeltésnek nincs nyoma az evangéliumban.

Nyílt levelet írt Bayer Zsoltnak Makláry Ákos görögkatolikus pap, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke. A levél apropója, hogy Bayer egy tévéműsorban egyebek mellett „argentin libsinek”, „kreténnek” és „marhának” nevezte a katolikus egyház fejét, Ferenc pápát.

„Nagy fájdalmat éreztem, amikor hallgattam az Ön szájából a szavakat, amelyekkel embertársát, Ferenc pápát illette. Vallottan protestáns keresztyénként hogyan képes ilyet tenni éppen a reformáció 500. évfordulóján, amikor Ferenc pápa gesztusai és szavai példaértékű ökumenizmust tanítanak?” – írja levelében Makláry, aki korábban szerette Bayer megszólalásait, ám úgy érzi, „történt valami Önnel, mert beszéde megváltozott, sajnos előtérbe kerültek a vulgáris és trágár szavak és kifejezések”.

Makláry szerint bár Bayer színleg Európát és a kereszténységet védelmezi, valójában „benső ellenségként gyengíti a fenti közösségeket, amikor megoszt, rombol és botrányt okoz szavaival”.

„Tapasztalja-e, hogy elfogynak a követői, társai és tanítványai, mert közszereplőként és véleményformálóként gondolataival írásban és szóban nem értékek mellett érvel, és konzervatívként őriz meg, hanem ellenségeskedést kelt és gyűlöletet szít? De erre nincs szükség, ennek nincs nyoma az evangéliumban” – áll a levélben, amely végén Makláry felszólítja Bayer Zsoltot, hogy kérjen bocsánatot Ferenc pápától és keresztény embertársaitól.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége rendezvényein gyakran fordulnak meg fideszes politikusok, társszervezeteik között a CÖF-öt is felsorolják.

Figyelmébe ajánljuk