Jönnek a nemzeti italboltok is!

  • narancs.hu
  • 2013. május 30.

Belpol

A Magyar Narancs legfrissebb számában a szeszkereskedelem nemzeti hálózatba terelését célzó szakértői feljegyzést ismertet, amely a gazdasági tárca számára készült. Lesz itthon is svéd típusú szigorítás? Mi lesz a kisboltokkal? És hogy főzünk ezután a kamrában pálinkát?

A játékgéppiac felszámolása és a dohányforgalmazás radikális átalakítása után a hazai szeszkereskedelem és -gyártás lehet a gazdaságpolitika következő kitüntetett célterülete – derül ki a Magyar Narancs május 30-i lapszámából.

Tamás Gábor cikke beszámol a lap birtokába került, a gazdasági tárca számára készült szakértői feljegyzésről, amelyben egyebek mellett feketén-fehéren szerepel, hogy „a kiskereskedelem és a vendéglátás (kitüntetetten az italmérések) számára az állam által engedélyezett csatornákon keresztül juthatnának el a termékek”.

A Narancs legfrissebb számában olvasható cikkből kiderül továbbá, hogy a javaslat miért nem ajánlja a legdurvább, skandináv típusú szigorítást; miért dőlnének be várhatóan mégis a kisboltok; mit próbálna tenni a kormány a szesz-feketekereskedelem ellen, valamint hogy mennyire lehet problémamentesen beleilleszteni a nagy ívű nemzeti koncepcióba a házi pálinkafőzést, melynek engedélyezése közismerten Orbán Viktor diadala volt.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.