Nemzeti együttműködés a Józsefvárosban - A kocsmaasztal lovagjai

  • Lombos Ede, Medve Bernadett
  • 2011. július 28.

Belpol

A fővárosi VIII. kerület döntéshozói példás összefogással - ciklusokon, ideológiákon átívelve - vendéglátóznak egy bérelt önkormányzati helyiségben a Szentkirályi utcában.
A fővárosi VIII. kerület döntéshozói példás összefogással - ciklusokon, ideológiákon átívelve - vendéglátóznak egy bérelt önkormányzati helyiségben a Szentkirályi utcában.

Miközben Józsefváros vezetése a hajléktalanokat a kukázástól eltiltó népszavazás lázában ég, a kerület szívében pörög az a pincekocsma, amit a városháza celebjei hoztak össze. Az önkormányzati helyiséget jó áron bérlő cég ügyvezetője ma már nem az SZDSZ-es, hanem az utód fideszes polgármesternek ad tanácsokat: Szabó Gábor és Kocsis Máté mindennap egyeztet. A lovagok pártállástól függetlenül megférnek a nemzeti összetartozás kocsmájában. Jogi tanácsadóként hangzik el még Papcsák Ferenc (Fidesz) és Rubovszky Csilla (KDNP) neve egy bizalmas városházi egyeztetésen, de a jelenlegi alpolgármesternek is jut a megbízásokból.

Jobb, mint otthon

A Szentkirályi utcai Vaskapu jól menő hely: öndefiníciója szerint lovagi étterem, taverna, kínálatát azonban szeszes italok határozzák meg. Inkább itató, mint etető (harapnivaló ajánlat: melegszendvics). Gazdái nem kevesebbre érzik hivatottnak a Vaskaput, mint hogy Budapest legkitűnőbb campuskocsmája legyen. Az üzletpolitikát is az ifjúsághoz írták: "Ha megnézed az itallapunkat vagy a felsorolt szolgáltatások árait, láthatod, hogy mi is tudjuk, mennyi az ösztöndíj." Továbbá: "A Vaskapu vállalt célja, hogy inkább rövidebb, mint hoszszabb idő alatt Budapest legjobb egyetemi kocsmája legyen. A baráti társaság, ami megalapította és kialakította, csupa olyan emberből áll, akik életük meghatározó élményének érzik egyetemista éveiket, és azt a fajta különleges hangulatot, azt a fajta különleges életérzést kívánják a továbbiakban is átélni, és amennyire ezt egy kocsma eszközeivel lehetséges, kisugározni." Menüje egyszerre csábító és szofisztikált. Például "ostromitalok" a 850 forintos sávban: "Vaskapu parittya" - Borsodi + Unikum, "Vaskapu katapult" - Red Bull+Kalinka. Tényleg remek a pozicionálás. Szemben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a jobboldali értelmiségi utánpótlás fellegvára, az ELTE BTK sincs messze a Múzeum körúton, egy sarokra innen a Bródy Sándor utca, másikra a nyüzsgő Mikszáth Kálmán tér. Jó kocsma, jó helyen, jó forgalommal, négy terem 380 négyzetméteren, még pingpongasztal is befér, csocsó, darts és óriásplazmák.

A karakteres megjelenés kevésbé karakteres bérleti díjjal párosul: első, de második látásra is a piacon szerénynek tűnő 112 ezer forint + áfa - havonta (lásd összehasonlításunkat a Mi mennyi? c. keretes anyagunkban). Négyzetméterenként valamivel több, mint 294 forint - nettó. Ha bruttósítjuk, a havi 140 ezer már 360/nm árat kóstál. Ennyit fizet a vendéglátós az önkormányzatnak - lévén a helyiség józsefvárosi polgárok tulajdona. Fenti ostromitalokból havi 132 értékesítése már kiteszi a díjat. Napi négy. A kocsmahelyiség bérleti szerződését október 22-én, 2008-ban írta alá a Kisfalu Józsefvárosi Vagyongazdálkodási (KJV) Kft. - Kovács Ottó vezérigazgató - és az Alnair Kft. képviselője. A szerződés határozott időre, 2011. november 30-ig szól.

A bérlő Alnair Kereskedelmi és Pénzügyi Szolgáltató (AR) Kft. 2003-ban alakult, fő tevékenységként pénzügy-számvitelre, elsősorban iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelemre. Kezdetben domainnevekkel próbált üzletelni, de megérintette az ezoterikus szakirodalom népszerűsítése is. Székhelye 2010-től a Vaskaput befogadó Szentkirályi utca 23., amit telephelyként már a bérleti szerződéskötés után egy hónappal bejegyeztettek.

Ki kicsoda?

A céget 2010-től Szabó Gábor József jogosult képviselni. ' a létező SZDSZ kerületi ügyvezető alelnöke, 2002-2006-ban SZDSZ-es egyéni képviselő, a szociális és költségvetési bizottságok alelnöke, közbiztonsági tanácsnok. Jellemzően sok a munkája az önkormányzat vezetői szintjén. 2009. március 2-án Csécsei Béla polgármester tanácsadással bízta meg (havi bruttó 165 ezer forint). A polgármester részére elemzéseket, tanulmányokat készített, továbbá megadta "a feladat teljesítéséhez szükséges adatokat, információkat, felvilágosítást. Rendelkezésre áll 07-23 óráig." E megbízás csak második a sorban, Szabó ugyanis 2008. áprilisától a szociális ügyekért felelős alpolgármesternek, Takács Gábornak (SZDSZ) adott tanácsokat - havi 190 ezerért. Tanácsadó és tanácsvevő a lovagkocsmában találkozik aztán, immár az Alnair aktorai között - erről később. Szabó első szerződése alapján készült a második, kötelezettségei felsorolásakor mindössze az első bekezdésben térnek el polgármesteri szerződésének szövegétől. A tanácsok célszemélyétől eltekintve - az "általános stratégiai kérdésekig" egyezik a megbízások szövege. Csécseinek a költségvetésben segített, Takácsnak "a kommunikációval, az alpolgármester feladatkörébe tartozó tájékoztatási kötelezettséggel, a helyi és országos sajtóorgánumokkal való kapcsolattartással, a nyilvánosság előtti megjelenéssel kapcsolatban". Szabó Gábor liberális múltja ellenére sem kopott ki Józsefváros befolyásos személyiségei közül. Ma Kocsis Máté (Fidesz) polgármesternek ad tanácsokat. Kocsis és Szabó kvázi azonosságáról a kedvezményezett nyíltan vallott egy testületi ülésen (lásd ' én vagyok című keretes anyagunkat). Van tehát üdvös példa arra, hogy szakmai munkával, hozzáértéssel igenis átléphetők a politikában az ideológiai szakadékok.

Az Alnair nem Szabó szülötte; ő a vaskapus szerződés előtt, 2008 nyarán csatlakozott. Az Alnairt egy másik helyi pártnotabilitás, Árvai László alapította, aki az évezred elején több éven át vette ki részét a józsefvárosi MSZP vezetőségi dolgaiból, elnökölte a józsefvárosi pénzügyi bizottságot - oldalán Szabó Gábor alelnökkel -, és még informatikai tanácsnok is volt két éven át a 2002-2006-os ciklusban. A cégtársaság tehát összeáll, bizalom is van, hiszen jól ismerik egymást. Árvai - váratlanul vagy szándékoltan - a Vaskapu-projekt előtt kilép saját cégéből, azt követően, hogy Szabó 2008 nyarán belép. Szabó térhódításával Árvai más pozíciójától is megszabadul, 2009. december 16-án a Gazdálkodási, Kerületfejlesztési, Költségvetési és Pénzügy Ellenőrző Bizottság (sic!) külsős tagságától. E helyütt is Szabó váltja. Fekete nap ez a józsefvárosi szocialistáknak, hiszen a Városüzemeltetési, Közbiztonsági és Környezetvédelmi Bizottság külsős tagságától elköszön Antal Zalán (MSZP), érkezik Hantos Márk (SZDSZ). (Szokatlan forgatókönyv, de az MSZP-t és az SZDSZ-t érintő bizottsági tagcseréket a Fidesz- KDNP-frakcióvezető, Soós György terjeszti a képviselő-testület elé.) Takács Sándor (SZDSZ) ebben az időben már szintén Alnair-tag. Aznap kerül a cégbe, amikor a másik SZDSZ-es, Takács Gábor alpolgármester. (Takács 2002-től tartozott Józsefváros vezetői szintjéhez, 2006-tól ő volt a betegeskedő Csécsei Béla polgármester első helyettese; 2009 novemberében az SZDSZ Kocsis Máté ellenében indította az időközi polgármester-választáson. )

De vissza az Alnairhoz: a cég tablójáról hiányzik Kalász Péter, aki úgyszintén a 2009. májusi cégfrissítéskor vált taggá: ő a 2010 szeptemberéig hivatalban lévő józsefvárosi jegyző, Xantus Judit gyermeke.

Az októberi önkormányzati fülkeforradalom ismét Kocsis Mátét emelte a polgármesteri székbe. Decemberben egy régi motoros látta elérkezettnek az időt, hogy csatlakozzon az asztaltársasághoz: az Alnairban 2010. december 30-án lett tag Juharos Róbert (Fidesz), aki 1998-2002 között országgyűlési képviselő, de tagja volt a Fővárosi Közgyűlésnek is. 1994-ben lett józsefvárosi önkormányzati képviselő, 2006-tól a gazdasági megabizottságot elnökli, városfejlesztési tanácsnok. A VIII. kerületi Fidesz első számú figurája, Kocsis Máté megerősödéséig. A városvezetés Juharos iránti szakmai bizalmát jelzi ügyvédi irodájának megbízása. Soós György (Fidesz) 2011. januárban kezdeményezte, hogy a városgazdálkodási és pénzügyi bizottság 800 ezer forintos keretéből fizessék ki a Juharos Ügyvédi Iroda közreműködéséért - jogi tanácsadásért, előszítésekért, észrevételekért - járó havi nettó 250 ezer Ft-ot, legfeljebb 20 munkaóra erejéig; ezen felül a bizottság külön megállapodást köthet a volt józsefvárosi Fidesz-vezér irodájával. A Fidesz frakcióvezetőjének javaslatára Juharossal egy csomagban döntött a bizottsági további tanácsadók kiválasztásáról, a testületi keret terhére. Kardos Erdődi Zsolt - korábban Fidesz-MKDSZ-képviselő Józsefvárosban - bruttó 189 ezer forintos megbízása a bizottsági előkészítésekkel, különös tekintettel a kerületi szabályozási tervvel van kapcsolatban. Bányai Tamástól (Fidesz, a kerület költségvetési bizottságának korábbi külsős tagja) a bizottság azt kéri, hogy különösen a lakás- és helyiséggazdálkodási ügyekben segítsen (havi bruttó 53 800). A bizottság szakmai elfogulatlanságát és pártatlanságát egyformán mutatja az, hogy a jobbikos Gyenge Zsolt Attilát havi bruttó 53 600 forintért, az MSZP-s Antal Zalánt bruttó 88 500 forintért bízza meg: mindkettejük feladata a bizottsági döntések előkészítésére, végrehajtására vonatkozik.

Érkezett-e még valaki azon a napon az Alnairba, amikor Juharos? Bizony: Nevendős Renáta, aki közeli kapcsolatot tart Egry Attila (Fidesz) alpolgármesterrel. Méltánytalan lenne nem szólni arról, hogy Józsefváros határozatlan időtartamra kötött szerződést egy EAG nevű betéti társasággal 2009. március 16-án. A jegyző hatáskörébe tartozó, a költségvetéssel, vagyongazdálkodással kapcsolódó feladatokra szerződött havi nettó 250 ezerért. Az EAG képviselője - a monogramja is utal erre - Egry Attila (még egyszer: most Kocsis egyik helyettese), többszörös önkormányzati képviselő, 2006-tól a költségvetési bizottság alelnöke. És ezzel össze is állt a nemzeti együttműködés kocsmája; egyúttal bepillanthattunk egy szakbizottság nagykoalíciós tanácsadó csapatába is.

Minden oké?

Volt-e bibi e bennfentesnek tűnő cég önkormányzati szerződésével? Kocsis Máté polgármester az esetleges összeférhetetlenség(ek)ről így beszélt a Narancsnak: "Nem tartozik a polgármesteri feladatok közé magáncégek tulajdonosi körének vizsgálata. Nem ismerek olyan összeférhetetlenségi szabályt, mely szerint önkormányzati alkalmazottak ne lehetnének tulajdonosok vendéglátó vállalkozásban."

Máskor persze volt gubanc az érintettségből. 2009. szeptemberben Kovács Ottó terjesztette a józsefvárosi gazdasági bizottság elé - Xantus Judit láttamozta - a Nagy Templom utca 12/B-ben lévő, 202 négyzetméteres pincehelyiség bérlését. Az Alnair Kft. és a Sheratan Kft. fordult az önkormányzathoz a bérleti jog átadása miatt, előbbi az utóbbi javára. Ahogy a KJV főnöke emlékeztetett, ez ügyben a bizottság korábbi ülésén valaki nem jelentette be személyes érintettségét - a határozat végrehajtását ezért felfüggesztették. Amúgy ennek sem szökött az égbe a bérleti díja, a havi 57 294, vagyis a négyzetméterre vetített 284 forint alatta marad a Vaskapu díjának. A vagyonkezelő az alapján kalkulálta a bérleti díjat, hogy az önkormányzat adóosztálya 2007-ben 6 millió 800 ezer forintra taksálta a pincét, ennek a 10 százaléka egyenlő a havi díjjal. (Az ingatlan azon 100 százalékban önkormányzati tulajdonú épületek közé tartozik, melyeket nem bontottak le a Corvin-Szigony-projekt során. Ellenkezőleg, a Rév 8 Városfejlesztési és Rehabilitációs Zrt. a felújítandó épületek között tartotta számon. Éppen a Nagy Templom utcánál tart a Corvin-projekt, az épület is áll. A Sheratan tervei azonban nem valósultak meg - erre utal az ablak nélküli romos helyiség.)

A Sheratan ügyvezető-tulajdonosa Árvai László. A felsorolt események egy alku körvonalait sejtetik: Árvai az Alnairért - ahová tódulnak a józsefvárosi önkormányzat notabilitásai - és bizottsági helyéért cserébe a megmaradt cégével kaphat esélyt, hogy éttermet nyisson a Nagy Templom utcában. Kovács Ottó a bérleti viszony 2012 végéig tartó fennállását javasolta. Hozzátartozik a helycserés üzletszerzéshez, hogy a közgazdász végzettségű Árvai nem jeleskedik a Szentkirályi utca 23. működtetésben: az Alnairnak 2009. augusztus 31.-ig 270 ezer forint hátralékot halmoz föl bérleti és közüzemi díjakból.

A kabinetirodáról kiszivárgott vélemény Szabó Gábort megkerülhetetlen döntéshozó személyiségként írja le, aki a politikai erőviszonyok alakulásával dacolva őrzi befolyását Józsefváros irányításában. Mely befolyásra hivatalos dokumentum is utal. A fideszes polgármester bizalmas ügyekbe is bevonja, például részt vett a 2010. június 29-én tartott egyeztetésen a városháza egyik tárgyalójában. A Corvin-projekt több mint 100 ingatlana miatt indított nyomozást a BRFK hűtlen kezelés gyanújával, a Rév8-nál házkutatást tartottak, iratokat foglaltak le. Ennek előzményeit beszélte meg Kocsis Máté, Szabó Gábor, Xantus Judit, két hivatali dolgozó, Hollós Judit, Tóth Ildikó, továbbá a Rév8 két prominense, Alföldi György és Csete Zoltán. Azt próbálták tisztázni, miért késett a kért iratok rendőrségi átadásával az önkormányzat. Kocsis Szabó jelenlétének magyarázatával kezdte. "Én megbíztam őt, hogy legyen jelen. Tekintettel arra is, hogy ő az alpolgármester úrnak is a tanácsadója, és mindezt alpolgármester úrnak jóváhagyásával természetesen, hogy valamelyest kívülállóként tudjon nekem objektív véleményt mondani majd a végén is. És tudjon olyan dolgokat világossá tenni számomra, ami koromnál (!), meg 2006-os indulásomnál fogva még nem lehet világos." Szabó aztán az elvárt "objektív véleményformálás" jegyében - mintha bűnbakot, besúgót keresne - a hivatal dolgozóit állítja falhoz. Íme:

"Kocsis Máté: Világos a kérdés. Mielőtt a Judit válaszolna erre a kérdésre, a Szabó Gábor hadd mondjon néhány szót.

Szabó Gábor: Egy kicsit először kérdeznék, hogy mi a rendőrségi összekötő feladata az önkormányzatnál?

Tóth Ildikó: Mi az, hogy rendőrségi összekötő?

SZG: Van ilyen, hogy rendőrségi összekötő? Már hogyha elmegyünk a folyosói pletykák irányába, akkor nekünk az az információnk van, hogy van ilyen, hogy rendőrségi összekötő, és az te vagy. Igaz?

TI: Én biztosan nem vagyok, mert nem tudom, hogy ez micsoda."

Xantus Judit vette át ekkor a szót, elmondva, hogy Tóth Ildikót bízta meg a BRFK által kért anyagok összegyűjtésével. Szabó ezek után kimerítően arról vallatta Tóthot, milyen közvetlen kapcsolatban volt a rendőrséggel, folytatott-e "direkt kommunikációt".

Szabó aktív kommunikátor, fórumozóként rendre pajzsot tart a polgármester elé, fölé. Megvédte Szabó Máté ombudsmantól is, aki kifogásolta, hogy a kukázást szabálysértésnek minősítették Józsefvárosban: a kiszolgáltatott embereket aránytalanul sújtja a rendelkezés, ezért visszavonását kérte. "A rendelet törvényes és hatályos, a népszavazás törvényes és hatályos. Az Alkotmánybíróság majd egyszer mond valamit, aminek azonban semmi köze az ombudsmani véleményhez. A józsefvárosiak alkotmányos, törvényes rendeletről fognak alkotmányos, törvényes népszavazáson kötelező érvényű döntést hozni. És nincs ha..."

' én vagyok

Részlet a 2011. június 2.-i képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvéből:

"Komássy Ákos (MSZP): Tisztelt polgármester úr, röviden úgy fogalmaznám meg a kérdést, hogy magyar hangja vagy fedőneve-e Józsefváros polgármesterének egy Szabó Gábor nevű nick, amely aktív nagyon az MSZP fórumaiban?

Kocsis Máté: Szabó Gábor polgármesteri tanácsadó és az is marad, ha megengedi. Tehát ez hadd legyen az én dolgom, hogy ő miért írogat és mit írogat, meg szerintem az ő dolga hadd legyen, válaszoljanak neki.

KÁ: És annyit azért engedjen meg, hogy az az állítása a Józsefváros újságnak, amellyel a cikkük kezdődik, hogy Kocsis Máté polgármester a népszavazás ügyében fölajánlotta az MSZP kerületi vezetésének, és a többi, és a többi, ezért kérdeztem, hogy mi a viszonya Szabó Gáborhoz, mert ez nem történt meg. Tehát csak azért, hogy legyen tiszta a jegyzőkönyv számára az, hogy egy Szabó Gábor nevű nick beír egy fórumba egy olyat, hogy még akár esetleg ez is elképzelhető, ne haragudjon, polgármester úr, az számomra nem a polgármesteri felajánlás kategória.

KM: Pedig szokja meg, képviselő úr. Egyébként mindennap kommunikálok Szabó Gáborral, megbeszéljük a napi ügyeket, ez a feladata, ez a dolga, az a munkája. Megegyeztünk, le is írta önöknek, hogy valóban így van, megüzentem, vállalom, én mondtam. Azonosulok azzal a nicknévvel, amit Szabó Gábor néven tüntetett föl, azt Szabó Gábor írja, de az énáltalam megadott instrukciók alapján."

Mi mennyi?

Józsefvárosi kiadó/kiadott vendéglátó-helyiségek, épületek bérleti díja:

n Bródy Sándor utca, földszint, 410 négyzetméter, 600 ezer Ft

n József körút, 3 szint, 340 négyzetméter, 1,6 millió Ft + áfa

n Uránia mozi közelében, 233 négyzetméter, 400 ezer Ft

n József körút, 2 szint, 220 négyzetméter, 1,1 millió Ft

n Blaha Lujza térnél, földszint, 100 négyzetméter, 800 ezer Ft

n Horváth Mihály tér, földszint, 35 négyzetméter, 70 ezer Ft

n Szentkirályi utca, volt Fidesz-székház, Makona irodaház,

2100 négyzetméter, 4 millió forint, négyzetmétere 1980 Ft

(forrás: ingatlan.com/index.hu)

Papcsák? Rubovszky. Alföldi

Ki ad, adott tanácsot Józsefvárosnak? Papcsák Ferenc (Fidesz) ügyvéd, volt elszámoltatási biztos, országgyűlési képviselő, fővárosi képviselő, zuglói polgármester? Rubovszky Csilla (KDNP) V. kerületi alpolgármester, fővárosi képviselő? Alföldi György RÉV8-vezér erről hagy nyomot az utókornak a már idézett tavaly nyári megbeszélésen: "Született még egy május 26-i levél, ami szintén a BRFK megkeresésére került ide. Jegyző Asszonytól kaptuk azt az ominózus május 26-ai levelet, amiben Jegyző Asszony próbált kikérni társasági adatokat tőlünk, és ezt jeleztük számára, hogy a GT szerint ez nem lehetséges, és erre van nekünk három saját ügyvédünk szakvéleménye, a Papcsák úrnak, a Rubovszky Csillának meg a..." Kocsis Máté közbevág: "Ez rendben van, de a kérdés ugye arra irányul..."

Papcsák Ferenc megbízásával kapcsolatos kérdésünkre nem válaszolt az önkormányzat, a polgármester helyette személyes találkozót kezdeményezett. Rubovszky Csillától a következő választ kapta szerkesztőségünk. "A Rév8 Zrt.-nél 2003. október 1. óta okiratszerkesztő ügyvédként dolgozom, melynek keretében adásvételi szerződéseket és bérleti jogviszony pénzbeni megváltására vonatkozó megállapodásokat kötök, a Józsefvárosi Önkormányzat bizottsági határozatainak értelmében. Az elmúlt években sok száz okiratot készítettem. Soha nem adtam jogi tanácsot, mert én okiratszerkesztő ügyvéd vagyok. A Józsefvárosi Önkormányzatnak közvetlenül soha nem dolgoztam. Jelenlegi megbízási díjam: 300 000 Ft + áfa."

Alföldi Györggyel 2010-ben kötött megbízási szerződést az önkormányzat, hogy városrehabilitációs és városfejlesztési témákban tanácsadóként segítse a polgármesteri hivatal stratégiai irodája munkáját. A 2011. márciusban újrakötött szerződése szerint ezért 400 ezer forint illeti meg.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.