Nógrádi György korábban azt is kifecsegte, hol vannak kínai hírszerzők Magyarországon

  • - gm -
  • 2017. április 24.

Belpol

Lehet, hogy a biztonságpolitikai szakértő maga a nemzetbiztonsági kockázat?

Ahogy a magyarnarancs.hu pénteken kiszúrta, Nógrádi György egy dombóvári előadásán arról beszélt, hogy az amerikaiak meg akarták puccsolni Orbán Viktort: bekérték a Fidesz szerinte egyik legmagasabb vezetőjét, hogy legyen ő a miniszterelnök. Ahogy mondani szokás, találatunk nagy vihart kavart, a Fidesz híresztelésnek nevezte a biztonságpolitikai szakértőként nyilatkozó Nógrádi szavait, Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár cáfolta a kijelentését, az amerikai nagykövetség pedig azt mondta az RTL Híradójának, hogy színtiszta fikció, amit a kormányközeli sajtóban nagyon gyakran megnyilvánuló egyetemi tanár állít. A Blikk szerette volna megkérdezi Nógrádit, hogy utólag hogyan kommentálja kijelentését, ám ő nem akart nyilatkozni.

Nógrádi korábbi, a YouTube-ra is feltöltött, mindenki által megtekinthető előadásait böngészve azonban ismét furcsa kijelentésre bukkanhatunk. Vagyonvédelem és biztonság 2016-ban címmel szakmai konferenciát rendezett 2016. december 13-án a Személy Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Komárom-Esztergom megyei szervezete, a rendezvény fővédnöke maga a belügyminiszter, Pintér Sándor volt. A konferencián előadást tartott Nógrádi is, aki már ekkor arról beszélt, hogy Hillary Clinton be akart avatkozni a magyar belpolitikába.

„És mivel ez egy olyan fórum, ahol elvileg dolgok elmondhatók, tisztában léve azzal, hogy ez úgyis, ha akarom, komolyan veszem, ha akarom, eltűnik. Ha előkerül, akkor sincs semmi. Tehát én jelezni szeretném azt, hogy Hillary Clinton egy 30 pontos listát küldött – tudva, hogy győz –, hogy mit vár el a magyar kormánytól. Ha ezt nem kapja meg, akkor a magyar kormány nehéz helyzetbe hozza önmagát (…) Ha én mint magyar nagykövet ezt csinálnám Washingtonban, kettő percen belül úgy rúgnának ki, hogy átrepülöm az Atlanti-óceánt” – mondta Nógrádi.

Az előadás során előkerült Kína politikája, amely kapcsán Nógrádi megdicséri a kínai hírszerzést is. Méghozzá így: „Mindig elmondjuk, hogy milyen az orosz hírszerzés, milyen az amerikai. Oké. A kínai hírszerzés is baromi jól működik mindenütt a világon. Erre egy példa: a Konfuciusz Intézetek. Mondjuk úgy, hogy nincsenek túl távol a kínai hírszerzéstől, Magyarországon is aktívan működnek. Rengeteg központ van Magyarországon – ami részint nagyon jó –: a Kínai Turizmus Központja, a Bank of China térségi központja, és nagyon sok mindent el lehet mondani.”

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.