Nyakukon a hatóság: a Tv2 már nem mosakszik, beismeri a zaklatást

  • narancs.hu
  • 2015. április 27.

Belpol

A Tv2 elismerte: hibát követtek el az Éden Hotel zaklatási jeleneteinek leadásával, ezért vizsgálatot indítanak – közben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is észbe kapott.

Mégsem csábítás a szexuális zaklatás, amelynek az Éden Hotel című valóságshow nézői lehettek szemtanúi. Az erőszakos ágyjelenetről szóló, számon kérő írások (a Narancsblog cikke itt olvasható) rövid idő alatt közleményre kényszerítették a kereskedelmi csatornát, ám míg először „csábításnak” nevezték a történteket, addig ma estére újabb közleményben elismerték az eset szexuális zaklató voltát. Közben kiderült, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) több panaszt is kapott a műsor említett jelenete kapcsán, így hatósági eljárást indítottak.

A Tv2 közleményében azt írta, hogy „olyan jelenet is képernyőre került, amelyben az egyik női szereplőt játékostársa agresszív szexuális közeledésével és verbális kommunikációjával méltatlan, megalázó helyzetbe hozta”, valamint azt is, hogy „a képsorok közlése nemcsak a televíziónézők, hanem az egész társadalom felé rossz üzenetet hordozott. A szóban forgó jelenet és a kapcsolódó kommentár adásba engedésével a csatorna hibát követett el” – hozzátéve, hogy Yvonne Dederick, a csatorna ügyvezetője úgy döntött, hogy belső vizsgálat indul.

A csatorna azt ígéri, levonják majd a megfelelő konzekvenciákat, s ha kell, külső szakértőt is bevonnak ebbéli munkálkodásukba.

Várjuk a vizsgálat eredményeit, s az eredmények nyomán bizonyára gyorsan kialakuló emberi hangvételt.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.