Orbán: Meg kell fontolni, hogy kell-e szigorítani

Belpol

A kormányfő a kórházakban elrendelt emelt szintű készültségről, drasztikusan emelkedő harmadik hullámról beszélt a rádióban. 

4668 új fertőzöttet azonosítottak, elhunyt 123 beteg, 451-en vannak lélegeztetőgépen, és 5027-en szorulnak kórházi ápolásra- ismertette szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a friss számokat Orbán Viktor miniszterelnök, aki ismét az operatív törzs üléséről érkezett a stúdióba. 

Orbán azt mondta, a helyzet valóban drámaian romlik, és ismét azokat a számokat kell nézni, hogy hány üres ágy van még a kórházakban és szabad hány lélegeztetőgépes ágy van, mert

a szakemberek szerint inkább drasztikusan, mint enyhén fog nőni az ápoltak száma. 

Ismertette, jelen állás szerint 15 831 szabad ágy  és 2296 szabad lélegeztetőgépes ágy van - mint mondta, bár ez még messze van attól, mint ahol most vagyunk, de a szakemberek arra számítanak, hogy mindenképp nőni fog az ápoltak száma.  

Kérdésre kitért arra is, hogy nem volt még olyan, hogy a járványügyi szakemberek rosszul lőtték volna be a dolgokat, 1-2 százalékos tévedésük volt csak. Hozzátette, hálásak lehetünk, mert mindig rendelkezésre álltak, megfontolt, nyugodt emberek, akik nem vesztették el a hidegvérüket, az előrejelzéseik pedig nagyon csekély eltérésekkel, de beváltak, általában csak 1-2 hetes eltérésekről volt köztük vita, de mindig bejött a jóslatuk. 

Orbán elmondta, ma hosszú és nehéz volt az operatív törzsi ülés, amely még akkor is tartott, amikor eljött onnan, ekkor azonban

emelt szintű készültséget kellett elrendelnie a kórházakban.

Erről azt mondta, van egy megerősített vezetése a kórházaknak az új igazgatókkal, és még nem vonták vissza onnan az egyenruhásokat, kórházparancsnokokat sem, de most át kell nézni újra a vezénylési listákat az ápolók és orvosok átvezényléséről és az ezzel járó szálláshely-felkészültséget, ugyanazok a kérdések kerülnek elő, mint tavaly áprilisban és november közepén. Megemlítette, hogy bár az átvezénylés kényelmetlen az egészségügyi dolgozóknak, de megköszönte nekik. 

Azt is mondta, ettől még lesz elég orvos az oltópontokon, mert az oltást főleg a háziorvosokra alapozva tervezték, és most kiderült, hogy igaza volt Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek, hogy nem tért még vissza teljesen az egészségügy a normális kerékvágásba, mert így több orvost lehet majd bevetni. 

A vakcinákról azt mondta, 17 millió vakcina van lekötve Magyarország számára, ha a lekötéssel lehetne oltani, az jó lenne, de a lekötött vakcinák nem érkeznek, ezért jó, hogy itt van az orosz és a kínai vakcina. 

"Most a kínai vakcinával oltunk, hétvégén, jövő hét elején remélem, én is sorra fogok kerülni"

- mondta Orbán, hozzátéve, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint most már a védekezést irányítók is hozzá tudnak majd jutni a kínai vakcinához, ezért ő is túl fog ezen esni. Azt is mondta, felelőtlenségnek tartja a baloldal tevékenységét az oltással kapcsolatban, mert bizonytalanságot szítanak, oltásellenesek, álhíreket gyártanak, holott egyetlen esély van a túlélésre, az oltás, ezért mivel önkéntes, mindenkit a regisztrációra buzdít.  

Elmondta, a vakcinák folyamatos érkezésével számonak, és most van körülbelül 2 millió 600 ezer regisztrált, akik húsvétra megkapják majd legalább az első oltást, ezzel pedig

az EU-n belül Magyarországon lesz a legmagasabb az átoltottság. 

Közölte, "egyik szemünk sír, a másik nevet", mert van vakcina, lehet oltani és gondolkodni a korlátozások feloldásáról, erről szól a konzultáció is, de közben átmenetileg 2-3 hétig egy erőteljes felfutó szakaszba jutottunk, és 

"vannak olyan javaslatok, meg kell fontolnunk, hogy kell-e szigorítani, vagy nem. Ezt majd meglátjuk a következő néhány nap történéseinek fényében, hogy kell-e szogorítani vagy sem."

Azt mondta, a határoknál viszont mindenképpen szigorítani kell, mert érzékelhető számban megjelentek olyanok, akik egzotikus utazásokhoz igényelnek oltásokat, például Afrikába, mert most olcsó oda utazni, de közben megjelentek az afrikai vírusmutációk is. "Tehát ha most kiengedjük az embereket Afrikába, ők kimennek, mert most olcsó, utána hazajönnek és ha hazahozzák a sokkal gyorsabban terjedő vírusmutáns fajtákat, hiszen most is azért futnak fel a számok, mert egy új mutáns jelent meg, még erre rájön nekünk egy Afrikából hazahurcolt mutáns, akkor kész vagyunk" - mondta.

Orbán ezért azt kérte az operatív törzstől, hogy dolgozzanak ki "nagyon szigorú utazási szabályokat", és az üzletembereknek is meg kell értenie ezt, ugyanis erre hivatkozva lehet utazni, és "a magyar okosba' kitalálja, hogy ő végülis üzleti tevékenységet végez". Orbán hozzátette, "láttam ilyen eseteket, nem egyet, nem kettőt", ezért ki kell dolgozni ennek a szabályait, 

"Európán kívüli, akár üzleti célú utazásokat is radikálisan korlátozni kell, mert be fogják nekünk hurcolni ide az újabb gyorsan fertőző vírusmutációkat". 

Beszélt arról is, hogy a határok lezárásával és az áruszállítással kapcsolatban alakultak ki viták az EU-n belül, szerinte ez érthető, de azt mondta, olyan nagy a baj az EU-ban, hogy egymás felelősségre vonásának nincs most itt az ideje, a korlátozások mellett viszont fent kell tartani az áruk áramlását. 

Azt is mondta, hogy jól tárgyalt az Európai Bizottság a vakcinákról, mert megpróbáltak minél olcsóbban vakcinát szerezni, "egy bürokrata fejében a pénz fontosabb, mint az idő", de ő úgy látja, hogy időt vesztettünk azzal, hogy a bizottság olcsóbbat akart. Ettől függetlenül Orbán szerint támogatni kell a bizottságot, de lehet nemzeti hatáskörben is vakcinát szerezni, több lábon kell állni. 

Arra a kérdésre, hogy kérnek-e más országok vezetői "telefonszámot Moszkvához", Orbán azt mondta, a diplomáciai megbeszélések folyosói egyeztetéséről nem ildomos kiadni információt, de az európai vezetők okos, felelősségteljes vezetők, akik cselekedni akarnak, és aki nem él a nemzeti hatáskörével, az otthon ül és frusztrált, mert nincs eszköze az emberek megmentésére. Mint mondta, Magyarország is ebben a helyzetben lenne, ha nem lenne orosz és kínai, nem gondoskodtak volna a regisztrációról, és nem lenne olyan oltási kapacitás, amellyel fel lehet használni a vakcinákat. 

A brit helyzetet pedzegető kérdésre Orbán azt mondta, "zavaró, hogy eddig azt mondtuk, hogy az EU-n kívül ha élet van is, az nyomorultabb, mint belül. Ehhez képest itt egy baj, és a britek jobban teljesítenek mint mi. Kínos." 

A kormányzati honlapokat ért múlt heti kibertámadásról azt mondta, minden országnak vannak riválisai a nemzetközi térben, és nem tudjuk, mikor nyúlnak olyan eszközökhöz, amelyek túl vannak a becsületesség határán, ezért van kibervédelmünk. A nemzetközi térből érkeznek ilyen támadások, de van belső támadás is, vannak a politikailag motiváltak, meg a "gyengeelméjűek", akik örömüket lelik abban, hogy megtámadnak az emberek biztonsága szempontjából fontos számítógépes rendszereket. Ez egy bűncselekmény, de mivel egyre több mindent intézünk a digitális térben, a kiszolgáltatottság nő, ezért a védelmi rendszereket is fejleszteni kell.  

A válságról azt mondta, meghirdették a gazdaság újraindításának programját, de

a harmadik hullám sok tízezer embernek veszélyezteti a munkahelyét,

ezt át kell érezni, sokan bizonytalan helyzetben vannak. Azt mondta, "senkit nem hagyhatunk az út szélén", a bértámogatási és munkahelyteremtő programokat elindították, Orbán szerint megvannak az eszközök arra, hogy segítsenek.

Azt mondta, a bajba jutott vállalkozásoknak adott támogatásokat nem csak az újranyitásig fogják fenntartani, de az utána következő első hónapban is.

Azt mondta, most az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 55 ezerrel kevesebben dolgoznak, de azt ígérte, hogy be fogják tartani a korábbi vállalást, hogy annyi munkahelyet fognak létrehozni, amennyit a vírus elpusztít. 

Aműsorvezetőnek az állatvédelmi online konzultációval kapcsolatos kérdésére Orbán azt mondta, ő is kitöltötte, de bár fontos ügy ez, a vírus, a járvány, a munkahelyteremtés miatt hátrább kerül az ember fejében. Közölte, "mégiscsak ilyen falusi fickó volnék", és van egy képe arról, hogy hogyan szabad bánni az állatokkal, látott jó és rossz példát is, ráadásul nem is kis dologról van szó, nagyjából 2-2 millió kutya, macska és több 10 milló haszonállat van az országban, a felelős állattartásra kellene ösztönözni az embereket. Azt mondta, reméli, hogy a pandémiás időszak után fognak tudni ezzel is foglalkozni. 

Figyelmébe ajánljuk