Orbán morális érvei meg a valóság

  • narancs.hu
  • 2014. augusztus 27.

Belpol

A Helsinki Bizottság szerint Orbánnak először a legalapvetőbb tényeket illene megismernie, ha a menekültek és bevándorlók sorsáról szeretne filozofálni. Tanmenetet is javasolnak Orbán elméjének pallérozásához.

A Magyar Helsinki Bizottság a Facebookon reagált a miniszeterlnök hétfői szavaira. Ezt idézzük:

„Nem is akarok én ebből titkot csinálni, hogy itt egy kőkemény, a bevándorlást legkevésébé sem támogató hatósági és belpolitikát fogunk folytatni a jövőben is. [...] Vannak morális érveim is, mert így első hallásra – amit mondtam – embertelen dolognak tűnik. Mert jönnek szegény menekültek: egyes országokba beengedik őket, mert azok rendes országok, más országokba meg nem, mert azok szívtelenek. [...] Szerintem erkölcsi elvek szólnak amellett, hogy a liberális bevándorláspolitikát elvessük. [...] Én az egész, ma evidensnek tekintett, morálisan megalapozottnak vélt, alapvetően liberális indíttatású európai bevándorláspolitikát [...] hipokritának tartom, erkölcsi alapjait hiányolom, és semmilyen célszerűséget nem látok benne.”

Afgán menekült a Baptista Integrációs Központban

Afgán menekült a Baptista Integrációs Központban

Fotó: MTI

Magyarország miniszterelnöke hétfőn nagyköveteinknek tartott előadást, majd kérdésekre válaszolt. Szóba került a bevándorlás kérdése is, amelyet a kormányfő különösen izgalmasnak talál mint olyan témát, „amin keresztül mintha tükörbe néznénk”. Politikusoknak pedig kifejezetten ajánlja, hogy foglalkozzanak a kérdéssel, „mert nagyon mély erkölcsi és szellemi dimenziókat mozgat meg”.

Nosza, Orbán Viktor el is kezdhetné önmaga pallérozását. Kicsit segítünk. Javasolt tanmenet. Első lecke: mi a különbség a bevándorló és a menekült között? Milyen nemzetközi szerződésekben és alaptörvényben vállalt kötelessége van a magyar államnak a menedékkérőkkel szemben? Második lecke: mi a különbség az uniós tagállamokból, illetve ún. harmadik országokból munkavállalási céllal érkezők között? Harmadik lecke: hány menedékkérő kapott az utóbbi években valamilyen védelmet Magyarországtól? Hány külföldi él az országunkban? Honnan érkeznek a legtöbben? Negyedik lecke: milyen a migránsok iskolai végzettsége és gazdasági aktivitása a magyar átlaghoz képest? A válaszoktól, a szónoklatából legalábbis úgy tűnik, meg fog lepődni.

Ha majd az ország első embere legalább ezeket az épeszű migrációs politikához feltétlenül szükséges tényeket megismeri, utána nyugodtan merenghet azon, mi lenne a jó irány. Addig azonban minden e tárgyban tett megnyilatkozása nem egyéb, mint kártékony zagyvaság.

Lásd még legutóbbi cikkünket a témában: Belülnézet – Debreceni tüntetés a menekültekért

Figyelmébe ajánljuk