Orbán nem hajlandó tárgyalni az EU-val az orosz olajembargójáról

  • narancs.hu
  • 2022. május 24.

Belpol

Amennyiben az EU nem részletezi, Magyarország milyen anyagi támogatásra számíthat. A miniszterelnök levelet írt erről.

Orbán Viktor levelet küldött az Európai Tanács elnökének, arról írt Charles Michelnek, hogy nem hajlandó tárgyalni a jövő héten esedékes EU-csúcson az orosz olaj uniós embargójáról. A magyar miniszterelnök kifejtette, amennyiben az EU nem részletezi, Magyarország milyen anyagi támogatásra számíthat az orosz olajtól való függetlenedéshez, nem tudjuk támogatni a szankciót.

"Konszenzus híján kontraproduktív lenne vezetői szinten tárgyalni a szankciós csomagról. Az csak a belső megosztottságunkat domborítaná ki, anélkül, hogy reális esélyt kínálna a nézeteltéréseink feloldására. Ezért azt javaslom, ne vegyük napirendre ezt a témát a következő Európai Tanács ülésen" – írta Orbán a levélben, melybe a Financial Times betekintést nyert.

Múlt héten mutatta be az Európai Bizottság a REpowerEU névre hallgató új energetikai csomagját, melyet kifejezetten azért állítottak össze, hogy elősegítsék az orosz energiáról való leválástEzzel a tervek szerint 2027-re el lehetne engedni az orosz fosszilis tüzelőket. Orbán Viktor arról írt levelében, hogy a terv "bátorító jeleket" tartalmaz, de nem csillapítja Magyarország aggodalmát, mivel nem részletezi a leválás pénzügyi hátterét a legjobban aggódó, tengertől elzárt tagállamok számára. Nem tartalmazza a tervezet sem az orosz olajról való leváláshoz szükséges azonnali beruházások finanszírozásának módját, sem a lépések időzítését – ez Orbán kritikája. Levelében a magyar miniszterelnök azt taglalja, hogy a javasolt szankciók "komoly ellátási problémákat" és "ársokkot" hoznának a magyar háztartásokra és a gazdaságra.

Orbán kifejtette, hogy Magyarországnak az olajfinomítók átállításához és új csővezetékek építéséhez is anyagi támogatásra van szüksége.

Mint ismert, hogy az EU 2 milliárd eurót folyósít a közép-európai országoknak a helyreállítási alapon keresztül. Magyarország helyreállítási tervét azonban még mindig nem fogadták el, a korrupciós és jogállamisági elégtelenségek miatt. Orbán Viktor a levelében azt is kiemelte, hogy jóváhagyott stratégia híján Magyarország rövid távon nem tud részesülni a REpowerEU-csomagból sem. Azt is leírta ugyanakkor, hogy az ezirányú tárgyalásokat "pragmatikus és eredmény-orientált" hangnemben fogja folytatni.

Az Európai Tanács megkapta Orbán levelét, de hivatalosan még nem reagáltak rá –ezt erősítette meg az Eurologusnak egy a tanácshoz közeli uniós forrás. E forrás szerint Charles Michel minden vezetővel egyeztet a jövő heti csúcsra készülve, így ez az ügy is "folyamatban van."

(Financial Times)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?