Orbán Viktor elment a barátaihoz Varsóba, és megüzente, hogy inkvizíció (!) zajlik Európában

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 22.

Belpol

Mondjuk, az inkvizítorok nem szokták talicskával tolni a pénzt az áldozatuknak.

„A Lengyelországgal szembeni jogállami kritikák alaptalanok” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Varsóban, Beata Szydło lengyel kormányfővel közös sajtótájékoztatón. Orbán azt is mondta az MTI tudósítása szerint, hogy

politikai indíttatású, az inkvizícióshoz hasonló eljárás

a Lengyelországgal szembeni uniós fellépés, és kifejezte Magyarország szolidaritását minden ehhez hasonlóban érintett tagállam felé. Bár ebben csak az az érdekes, hogy Lengyelországon és Magyarországon tulajdonképpen nincs olyan tagállam, amely ellen ilyen mértékben szót kellene emelni, amiért nem tartja be az alapvető EU-s normákat.

Orbán Viktor és Beata Szydlo

Orbán Viktor és Beata Szydło

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„Kevesebb Brüsszelt, és erősebb nemzetállamokat kívánunk látni” – mondta Orbán, ezt az álláspontot jelölve meg a szerinte politikai indíttatású EU-s eljárások okaként.

Az inkvizíció latinul: inquisitio haereticae pravitatis, magyarul a tévelygő eretnekség kinyomozása. Az inquisitio fogalma a kora keresztény időktől kezdve a kikeresést és az egyházi ítélőszéket jelentette. Az inkvizíció közismert jelentése az eretnekek kinyomozása és megbüntetése, illetve annak sajátos szervezeti formái. A középkori inkvizíció kialakulása után pápai jóváhagyással a római katolikus egyház által alapított, egymástól független szervezetek jöttek létre Európa déli és nyugati felében. Létrejöttének időpontját különböző eseményekhez kötik a történészek, amelyek a 12. században és a 13. században történtek, 1179 és 1234 között. (Wikipédia)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?