Orbán Viktor beleállt a kultúrkampfba, és kilátásba helyezte, hogy szeptembertől nagy változások jöhetnek, de mindenkit megnyugtatott: a kereszténydemokrácia nem liberális

  • narancs.hu
  • 2018. július 28.

Belpol

A szokásos gombot nyomta be magán Orbán: bírálta az EU-t, menekültekkel riogatott, a keresztény értékrendről papolt. Meg persze deklarálta, hogy nagy terveket sző, 2030-ig tervez, de most először az EP-választásra koncentrál, mert keresztbe akar tenni a Soros-tervnek.

Németh Zsolt fideszes képviselő, a szabadegyetem alapítója és egyik szervezője vezette fel szokás szerint Orbán Viktor tusványosi beszédét.

„Tusványos a szenvedélyünk!” – kezdte az idei jelmondattal Németh Zsolt. Németh szerint ez a szenvedély a magyar nemzet összetartozásának ügye, a magyar kultúra megőrzésének ügye.

Hogyan állunk? Mire készüljünk? Hogy áll a magyar nemzet, Európa? Németh Zsolt ezekkel a kérdésekkel konferálta fel Orbán beszédét a 29. Bálványosi Szabadegyetemen.

Medvék és menekültek

Ám előtte még Tőkés László püspök, a Fidesz listáján bejutott EP-képviselő szólalt fel.

Tőkés reményét fejezte ki, hogy a románok a medvék védelméhez hasonlóan kezelik a magyar kisebbség védelmének ügyét is. A püspök szerint „Románia ma rosszul fest. Törékenyebb, mint valaha”. Szerinte „a beolvasztásunkra, megsemmisítésünkre irányuló pánromán doktrína” továbbra is érvényben van. De Tőkés, megágyazva Orbánnak, többek között kikérte magának azt is, hogy „a beözönlő muszlimokon kívül” nem foglalkozik másokkal az EU, és magyarellenes politikai kurzust visz.

false

 

Fotó: MTI

Az orbáni iránymutatásról

Azt is nehéz elhinni, ami már megtörtént, nem csak azt, ami történni fog, kezdte beszédét Orbán Viktor. A miniszterelnök szabadegyetemi előadásának nevezett kinyilatkoztatásában arról beszélt, hogy mára nemzetegyesítésből nemzetépítés lett, ez irányú törekvéseit pedig áprilisban újra érvényre is juttatta a Fidesz.

Múltidézés címen Orbán emlékeztetett, hogy „16 évet voltunk ellenzékben és 12 évet voltunk kormányon. Ennek a négy évnek a végén azt mondhatjuk, hogy helyreállt az egyensúly”. Ám mivel a Fidesz-kormányt elmondása szerint sportemberek alakítják, ezért nem elégszenek meg a döntetlennel, vagyis folytatják... Orbán ismét arról beszélt, hogy 2030-ig tervez, és addig nem csak Magyarországot virágoztatják fel, hanem a Kárpát-medence egészét, sőt újrapozicionálják az ország és a térség Európán belüli helyzetét.

Helyénvaló kultúrkampf

Orbán Viktor a „magyar modellt”, új alkotmányos rendet emlegetve konkrétan kiállt a választások óta kibontakozott úgynevezett kultúrharc mellett: „Nem véletlen, hogy a közéleti viták pont a kultúra területén robbantak ki.” A miniszterelnök szerint a korszakot kulturális áramlatok adják. Vagyis kulturális korszakba kellene ágyazni a politikai rendszert, tette hozzá Orbán. És kilátásba helyezte: szeptembertől nagy változások jönnek.

A miniszterelnök egekbe dicsérte a magyar gazdaságot, ami nyilván szárnyal, hiszen nőttek a bérek, javultak a demográfiai mutatók, javult a közbiztonság... Orbán közlése szerint van erőnk, van pénzünk, vannak erőforrásaink. „Aki a magyarokkal tart, az jól jár.” Orbán kooperációt ajánlott a szomszédos országoknak, hogy fektessenek be közösen. „Építsük meg közösen a Kárpát-medencét.”

Orbán 5 tézissel érkezett

útmutatásként a jövőre nézve, miszerint

  • mindenkinek joga van megvédeni a keresztény kultúrát és elutasítani a multikulturalizmust,
  • meg kell védeni a családot,
  • mindenkinek joga van megvédeni a kulcságazatokat,
  • ahogy joga van megvédeni a határait és elutasítani a bevándorlókat,
  • és minden országnak joga van ragaszkodni az egy nemzet, egy szavazat elvéhez.
false

 

Fotó: MTI

A külpolitikai szakértő szerepében: Orbán Viktor

Orbán Viktor az oroszokról beszélve bírálta az Európai Uniót, mert az szerinte primitív orosz politikát folytat. Bírálta Ukrajnát, és hangsúlyozta: Magyarországnak, de Európának is fontos, hogy Törökország, Egyiptom és Izrael stabilitást nyújtson a térségnek.

Nem hagyta ki persze Donald Trumpot sem mondandójából, az USA „mérnöki pontosságú tervének” kivitelezéséről dicsérően szólt.

Miközben szokása szerint komolyan bírálta az EU-t, közölte, hogy „Európa vezetői alkalmatlanok, nem tudták megvédeni a bevándorlástól Európát”. De szerinte az Európai Bizottság is csődöt mondott. „Meg vannak számlálva a napjai” – mondta kissé teátrálisan, utalva arra, hogy 300 nap múlva lejár a képviselők mandátuma. Orbán szerint a bizottság megtagadta a gyökereit, amikor nyílt társadalmat kezdett el építeni.

Cenzúrát kiáltott

Demokráciáról, szólásszabadságról papolt a magyar miniszterelnök, mert tapasztalata szerint nyugaton liberalizmus van, demokrácia nincsen. Azzal érvelt, hogy Európában általánossá vált a cenzúra, mert a kellemetlen híreket a vezetők kontrollálják.

Éppen ezért Orbán a továbbiakban az EP-választásra kíván koncentrálni, mert szerinte az nyilván a bevándorlás kérdéséről fog szólni. A miniszterelnök szerint a „Soros-terv elakadhat”, és „Magyarország érdeke, hogy elakadjon”.

Éljen az illiberalizmus!

A kereszténydemokrácia nem liberális – hangsúlyozta Orbán Viktor. Ha úgy tetszik, illiberális. Példálózva hozzátette: a kereszténydemokrácia bevándorlásellenes, multikulti-ellenes és a keresztény családmodell mellett áll ki.

Orbán szerényen azzal zárta beszédét, hogy „Korábban azt gondoltuk, Európa a jövő, most azt gondoljuk, mi vagyunk Európa jövője”.

 

Figyelmébe ajánljuk