Orbánék azt tódítják, hogy nem is tiltják be a hajléktalanságot, csak „ösztönzik őket, menjenek be a szállásokra”

  • narancs.hu
  • 2018. július 3.

Belpol

Kár, hogy helyből kevés van.

Az MTI szerint a következő hangzott el a T. Házban, anélkül, hogy leszakadt volna a plafon: a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Kontrát Károly szerint a szabálysértési törvény módosításának célja a hajléktalanokat érintő szociális ellátások jobb megszervezése, és az, hogy a jelenleg az utcán élő embereket arra ösztönözzék, hogy vegyék igénybe a rendelkezésre álló szálláshelyeket.

Igen, a szálláshelyeket… amelyekből talán a negyede van a hajléktalanok összlétszámához viszonyítva például Budapesten.

Az alaptörvény hetedik módosításának értelmében az életvitelszerű közterületen tartózkodás általánosan tiltott lesz október 15-étől, ehhez pedig hozzá kell igazítani a szabálysértési törvényt.

Kontrát Károly közölte: a javaslat alapján szabálysértést követ el, aki „életvitelszerű tartózkodásának közterületi helyszínét” nem hagyja el. Kiemelte: az alkalmazott szankciók közül kikerül a pénzbírság, elsődlegesen közérdekű munkát szabhatnak ki büntetésként, és a fokozatosság elvének figyelembevételével másodlagos szankcióként csak akkor alkalmazható elzárás, ha az elkövető a közérdekű munkát nem vállalja.

És ha ez nem lenne elég, álljon még itt a távirati iroda tudósítása: „Az államtitkár szerint a javaslat célja a hajléktalanokat érintő szociális ellátások jobb és tudatosabb megszervezése, és az, hogy a jelenleg az utcán élő embereket arra ösztönözzék, hogy vegyék igénybe a rendelkezésre álló szálláshelyeket.”

 

Figyelmébe ajánljuk