Pénteken jelenti be Orbán a következő hetekre vonatkozó terveket

  • narancs.hu
  • 2021. március 18.

Belpol

Gulyás Gergely a Kormányinfón ugyanakkor azt is közölte, még nincs itt a lazítás ideje, de enyhítések néhány héten belül lehetnek.

Szakemberek szerint közel vagyunk a harmadik hullám csúcsához, a számok rendkívül rosszak. A legpesszimistább előrejelzések szerint a járvány harmadik hulláma legkésőbb március végéig tetőzik, ami a súlyosabb lesz, mint amilyen a másodiké volt – mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai szerint a lazításnak még nincs itt az ideje, viszont már hetekben és napokban számolhatjuk a nyitásig hátralévő időszakot. Egy kérdésre válaszolva azt mondta, jelentős enyhítések néhány héten belül elképzelhetők. A szabad kapacitások megvannak, ezen a téren nincs probléma; 1700 lélgeztetőgépes és 11 ezer szabad kórházi ágy áll rendelkezésre. 

A kormány többlépcsős újraindításban gondolkodik. Az erről szóló nemzeti konzultáció csütörtökön este 8 órakor zárul, 

az eredményeket hétvégén hozzák nyilvánosságra, ez alapján döntenek a nyitás lépéseiről és a védettségi igazolvány által nyújtott jogosultságokról

- közölte a miniszter. Hozzátette, a nyitás stratégiáját az oltottság mértékéhez kötik, a következő hetekre vonatkozó terveket Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel, az operatív törzs ülése után, a Kossuth Rádióban ismerteti. Gulyás szerint a lakosság teljes átoltottsága júniusban, májusban lesz elérhető, és ha ez megtörténik, akkor nem kell negyedik hullámmal számolni. A miniszter arról is beszélt, hogy a jövőben beadandó vakcináknak több mint a fele keleti lesz. 

A miniszter szokás szerint újságírói kérdésekre is válaszolt.

  • Legkésőbb március végéig eljut a járvány a tetőpontjára, áprilistól fog látszani a csökkenés
  • A vakcinaútlevél körüli vitát álvitának, álcselekvésnek látja, szerinte Brüsszeltől nem igazolványt, hanem vakcinát várnak az emberek, de egyékbént nem lenne akadálya egy közös igazolvány kiállításának. 
  • A fesztiválok, rendezvények megtartása maximum nyártól lehetséges.
  • A szóbeli érettségik megszervezésének a kérdése még nem aktuális, ugyanis május végén, június elején lesznek, addigra a tervek szerint túl leszünk a járványon, de ha nem, akkor is csak később döntenek erről, 
  • A bírák, ügyészek kaptak oltást, ugyanis vannak olyan funkciói az igazságszolgáltatásnak, amelyek nem állhatnak le. Összesen 4500 ügyész és bíró van Magyarországon, ami csekély szám a teljes lakossághoz képest. 
  • Előállhat olyan helyzet, hogy valaki kap védettségi igazolványt, mert átesett a betegségen, és egy másikat is, mert beoltották, de ezzel nem tud visszaélni. 
  • Sokkal több orvost, kórházi vezetőt lát nyilatkozni, mint életében valaha, ami helyes és indokolt, de azt nem tartja helyesnek, ha tévétársaságok „sajátos katasztrófaturistaként” nehezítik a munkájukat. Ezt arra a kérdésre válaszolva mondta, hogy miért nem nyilatkozhatnak az orvosok a kórházak állapotáról és az oltás menetéről.
  • A magyar kormánynak 70 ezer euróba kerül az Airbus teherszállító repülőgépével egy út Kínába. 
  • Janssen-vakcinával akkortól fogunk oltani, ha megérkezik.  
  • Áder János köztársasági elnököt és Orbán Viktor miniszterelnököt kínai vakcinával, Gulyás Gergelyt pedig orosz vakcinával oltották be. 
  • A hazai roma lakosság esetében az átlagéletkor alacsonyabb, ezért jelenleg közülük kevesebb embert oltottak be, de ahogy haladunk, úgy a fiatalabbakat is be fogják oltani, így egyre több romát is. Papír alapon és okostelefonon keresztül is lehetőségük van regisztrálni az oltásra. 
  • Gulyás nem tud olyan esetről, amikor Magyarországon valakit AstraZeneca-vakcinával oltottak be, és utána elhunyt.
  • Miután az egészségügyi hatóságok, így a Nemzeti Népegészégügyi Központ is megvizsgálta a vakcinákat, amiket biztonságosnak talált, így minden háziorvos köteles velük oltani. 
  • Az összes légiipari szolgáltató kétmilliárd forintos adókedvezményben részesült. 

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.