Szegény gazdagok: Pharaon azt állította, hogy a jordán konzul tartja el

  • - urfi -
  • 2017. március 17.

Belpol

Előkerült a milliárdos szaúdi bűnöző szürreális tartózkodási kérelmének újabb részlete. Az is bele van írva, hogy Orbán hatalmasat hazudott.

Hiába kérte Ghaith Pharaontól a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH), hogy tartózkodási engedélyének a meghosszabbításához igazolja, miből fog élni (a hatóság bankszámlakivonatot kért tőle), a szaúdi milliárdos ezt nem, pontosabban furcsa megoldással tette meg. Ennek ellenére meghosszabbították az engedélyét. Pharaon Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzuljának, Zaid Naffának az eltartói nyilatkozatát csatolta – kezdődik az Index cikke.

Pharaon Seregélyesen

Pharaon Seregélyesen

Fotó: Kisbíró

Demeter Márta, a kiugrott szocialista képviselő már másodszor szolgál érdemi információval Pharaon fordulatos ügyében. Miután betekintett a nyilvánosság elől elzárt papírokba, először azt közölte, hogy a Pharaon vízumügyintézése során rögzített adatokban fel van tüntetve, hogy Pharaon Magyarországon a miniszterelnökkel találkozik majd. Méghozzá azon a rendezvényen, amelyet Jordánia tiszteletbeli konzulja, a Fideszhez régóta közel álló Zaid Naffa szervez.

Demeter mostani közlései szerint nemcsak az az abszurd állítás szerepel az iratokban, hogy a milliárdos olajmágnást, több tucat nemzetközi cég vezetőjét a magyarországi tiszteletbeli jordán konzul tartja el, hanem a következő mondat is: „Dr. Pharaon úr tekintélyes befektető, aki már megvásárolt több nagy értékű ingatlant Magyarországon (kastélyok), és a következő években még számos újabb ingatlant kíván megvásárolni.”

Tiborcz, Zaid Naffa és Namous

Tiborcz, Zaid Naffa és Namous

Fotó: Németh Dániel

Ehhez képest Kontrát Károly belügyi államtitkár 2016 novemberében, Pharaon vízumának lejárta után egy nappal azt nyilatkozta a Magyar Időknek, hogy „Ghaith Pharaon nevű személy nem tartózkodik Magyarországon, nem él itt életvitelszerűen, és nem vásárolt ingatlant”. Tavaly májusban pedig Orbán Viktor száját hagyta el az a mondat a parlamentben, hogy ők nem tudnak róla, hogy Pharaonnak hazánkban „kiterjedt üzleti kapcsolatai” lennének.

Arra már korábban felhívtuk a figyelmet, mennyire álságos kijelentés ez azok után, hogy a Pharaon-cégek felvásároltak négy méregdrága műemléket, az egyiket Orbán házával szemközt, illetve miután már Pharaon második vállalkozásába is beszálltak állami tulajdonú cégek. De persze mindez hivatalosan valóban nem Pharaon, hanem az ügyvédje, Ammar M. Abu Namous neve alatt futott. A BÁH iratai alapján azonban egyértelmű, hogy a kormányban mindenki pontosan tudhatta, ki áll a kastélyokat felvásárló cégek mögött. Jó, azelőtt sem volt ez ekkora rejtély, hiszen ezek a cégek a mai napig mind Pharaonról vannak elnevezve.

Épül már a szerelemdomb – Ghaith Pharaon, Tiborcz István és a kastélyok

A szaúdi üzletember a napi politika része lett, a kormány és vidéke saját méltóságát nem kímélve próbálja összezavarni a közvéleményt, a baloldal keresi a fogást, a Jobbik bőszen bevándorlózik. A legérdekesebb kérdés viszont az, hogy mi lesz a Pharaonhoz és Tiborczhoz köthető ingatlanok sorsa.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?