Politikai hírek

  • 1997. május 8.

Belpol

Emlékezés a holocaust áldozataira
Négyfős magyar küldöttség is részt vett azon az izraeli megemlékezésen, amelyet a holocaust hatmillió zsidó áldozatának emlékére tartottak; idén elsősorban a mintegy másfél millió kiskorú áldozatra emlékeztek. Az auschwitzi koncentrációs tábor helyén kialakított múzeumnál tartott megemlékezésen kívül több mint kétezer zsidó fiatal a birkenaui haláltábor volt krematóriumánál mondott imát. Budapesten a "Tégy egy követ" emlékműnél tisztelegtek az áldozatok emléke előtt. A megemlékezésekkel egy időben került napvilágra az amerikai kormány azon jelentése, amely szerint a holocaust áldozataitól elrabolt arany összekeveredett a nácik által kifosztott nemzeti bankoknak a háború után visszaszolgáltatott aranyrudaival.

El Pelé: boldoggá avatott cigány pap A katolikus egyházfő boldoggá avatta a spanyol El Pelét, aki a világon az első boldoggá avatott cigány - jelentette a Roma Sajtóközpont. A római szertartáson több millióan vettek részt. El Pelé 1861-ben született Spanyolországban; vagyonának nagy részét szétosztotta a szegények között, és spanyolországi vándorcigány közösségeknek hirdette az Evangéliumot, majd egy kisváros szegénynegyedében telepedett le. A spanyol polgárháború kitörésekor, 1936 júliusában El Pelé védelmére kelt egy köztársaságpártiak által bebörtönzött papnak, ezért őt is letartóztatták. 75 éves korában, 1936 augusztusában végezték ki a többi bebörtönzöttel együtt. (Lásd még: 39. oldal.)

Szakításra készül az MSZOSZ? "Az MSZOSZ nem fordult szembe az elkerülhetetlen megszorító intézkedésekkel, melyek nehéz helyzetbe hozták a munkavállalókat" - nyilatkozta Sándor László, a Magyarországi Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke azután, hogy a szövetség szocialista-szociáldemokrata platformja úgy foglalt állást: nem teljesültek azok a célok, melyek a szocialista párttal kötött választási megállapodásban szerepeltek. Az MSZP júniusi kongresszusától ezért szociáldemokrata típusú fordulatot várnak, ennek elmaradása esetére a "kenyértörést" is kilátásba helyezték. A platformhoz tartozók többsége szerint a tb-önkormányzatok ügyében, a privatizációs bevételek felhasználásában és a szakszervezeti ingatlanok tulajdonba adásának elmaradásában egyértelmű felelősség terheli az MSZP döntéshozóit. (Lásd még: 16. oldal.)

KBI: Kisst megfenyegették Eddig tizenöt, szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítható személyt fogott el a rendőrség, akik kapcsolatba hozhatók a korábbi robbantásos merényletekkel és a leszámolásokkal is - jelentette be Kiss Ernő dandártábornok, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) vezetője. Kiss elmondta, a bűnözők a gránátokkal valójában csak a rendőrség figyelmét akarták elterelni a még mindig óriási haszonnal kecsegtető olajüzletről. A dandártábornok cáfolta azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint több, korábban magas közéleti funkciót betöltő egyén is segítette, illetve még mindig segíti az alvilág ténykedését. Kiss - aki nem tagadta, hogy halálosan megfenyegették - szerint az alvilág nagyjából 30 milliárd forintot moshat tisztára egy évben.

UNESCO: 180 újságíró a börtönökben Közel ötven újságíró, fotóriporter és operatőr vesztette életét tavaly hivatása gyakorlása közben - olvasható az UNESCO főigazgatója május 3-i, a sajtószabadság világnapján közzétett üzenetében. Mind gyakoribb - állítja Federico Mayor -, hogy a szervezett bűnözés, a drogkereskedők és a szélsőséges vallási és politikai erők tagjai is erőszakkal lépnek fel a sajtó munkatársaival szemben. 1996-ban 1800 alkalommal támadtak meg lapszerkesztőségeket, és a nem teljes statisztika szerint is legalább 180 újságíró van börtönben huszonkét országban (a legtöbben Törökországban). A magyar sajtót a Freedom House elnevezésű amerikai szervezet a privatizáció késlekedése és a sajtóra nehezedő gazdasági nyomás miatt "részben szabadnak" minősítette, de pontszámunk hárommal javult a tavalyi értékeléshez képest.

Nagy-Britannia: őrségváltás A múlt hét csütörtökén megtartott brit parlamenti választáson kiütéses győzelmet aratott a Tony Blair vezette, megreformált Munkáspárt. Blair és csapata a szavazatok 45 százalékát nyerte el, az elkövetkezendő öt évben 419 képviselőjük ülhet a brit parlament alsóházában. A John Major vezette konzervatívok 31 százalékos szavazati arányt és 166 képviselői mandátumot szereztek, ami minden előzetes várakozásnál súlyosabb vereséget jelent. A választási kudarc miatt Major lemondott pártelnöki funkciójáról, és nem kizárt, hogy rövid időn belül a képviselőségnek is búcsút mond. A Liberális Demokratáknak 17 százaléka van, és 45 honatyát delegálhatnak, a többi helyen a walesi és a skóciai nacionalista pártok, illetve a Sinn Fein (az IRA "politikai szárnya") két újonnan bejutott képviselője osztoznak. (Lásd még: 12-15. oldal.)

Diákjogok: ombudsmani segítség Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, aki a kormány több tagja mellett részt vett az Országos Diákparlament ülésén, felajánlotta segítségét azon diákoknak, akiket iskolai szereplésük vagy véleménynyilvánításuk miatt ér hátrány. A diákparlament 52 pontos ajánlást fogadott el, amelyben többek közt felszólították Magyar Bálint művelődési minisztert: a pedagógusképzésben tegye kötelezővé a gyermekek és a tanulók jogainak oktatását. Az ajánlásban szerepel az az igény is, hogy csak azon házirendek legyenek kötelező érvényűek, amelyek a helyi diákönkormányzatok együttműködésével készültek, és felkérték a minisztert arra is: dolgozzon ki ellenőrzési rendszert annak biztosítására, hogy a diákönkormányzatoknak 1997-től járó, tanulónként 200 forintos állami juttatás valóban el is jusson hozzájuk.

Zaire: lemond Mobutu? Lemondásra szólította fel Mobutu Sese Sekot, a harminckét éve hatalmon levő zaire-i elnököt a tuszi lázadók vezére, Laurent Kabila a Nelson Mandela dél-afrikai elnök közvetítésével létrejött tárgyalások során. Mobutu nyolc nap haladékot kért, hogy átgondolja távozását, jóllehet korábban már jelezte Bill Clinton amerikai elnöknek, hogy kész megválni elnöki pozíciójától. Mobutu átmeneti hatóság felállítását szeretné mindaddig, amíg legitim választás útján nem rendeződik a válság. A felkelők egyébként már az ország nagy részét ellenőrzésük alatt tartják, és az elnök távozásán kívül a nagy számú, Zaire-ban tartózkodó ruandai menekült hazatelepítését is követelik. A tárgyalás napján több mint száz hutu menekülő lelte halálát egy Ruandába tartó, túlzsúfolt vonaton, ahol agyontaposták őket. A tömegszerencsétlenség után az ENSZ jelezte, hogy kész lebonyolítani a menekültek hazaszállítását.

Rádiós kuratórium: lemondás Lemondott posztjáról a Magyar Rádió kuratóriumi elnökségének egyik SZDSZ által jelölt tagja, Gálik Mihály. Gálik, aki nehezményezte, hogy a médiatörvény gyakorlatilag ellehetetlenítette a kuratórium működését, a Narancs kérdésére elmondta: nem értett egyet azzal, ahogyan a rádió új - még ORTT-jóváhagyásra váró - Közszolgálati Működési Szabályzata a rádióban dolgozók összeférhetetlenségét (tévés munkavállalását) szabályozná, és tiltakozott az ellen is, hogy kuratóriumi tagok "vélemény típusú műfajokban" szerepeljenek a médiában. Értesülésünk szerint Gálik főként Lovas István (az FKgP jelöltje) publicisztikai tevékenységét nehezményezte, aki cikkeiben sokszor élesen bírálta rádiós szerkesztők munkáját. Lapunknak Lovas elmondta: kész azonnal lemondani elnökségi tisztéről, "ha a Magyar Rádióban hetente egyötödét megkapom annak a műsoridőnek, mint amennyit a közismerten pártsemleges Bolgár György kap". Lovas így reagált arra a vádra, hogy tevékenységével, úgymond, "rettegésben tartja" a rádiósokat és meg akarja nekik tiltani, hogy a tévénél is dolgozhassanak.

Pető, Maczó: népszerűségvesztés Lemondása után négy ponttal csökkent Pető Iván népszerűsége, derül ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutató legfrissebb jelentéséből. A szabad demokraták korábbi elnökének 46 pontja van, a legkevesebbet (32 pontot) az MDF szavazóitól kapta. Nyolc ponttal esett a kisgazdapárt alelnökének, G. Nagyné Maczó Ágnesnek a népszerűsége januári eredményéhez képest, holott az utóbbi egy évben többnyire megelőzte a párt elnökét, Torgyán Józsefet. Az ő pontszáma a szocialistákkal szimpatizálók körében esett legjobban: a korábbi 46 pont helyett 22 pontot kapott tőlük. A Medián közvélemény-kutató adatai szerint a legesélyesebb kormányfőjelölt a korábbi második, Orbán Viktor, aki januárban kezdett népszerűbb lenni, mint a most második Horn Gyula.

Román-ukrán alapszerződés Az elmúlt hét végén román-ukrán alapszerződést írt alá Adrian Severin román és Hennagyij Udovenko ukrán külügyminiszter. Severin az aláírást követően kiemelte, hogy a szerződést a két ország saját elhatározásából, s nem külső nyomás hatására kötötte meg, és elutasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint az alapszerződés megkötésére irányuló törekvések hátterében a román NATO-csatlakozás áll. A szerződésben szerepel az Európa Tanács nemzeti kisebbségekre vonatkozó 1201-es ajánlása is, ám Kijev nem fogadta el a kollektív kisebbségi jogok és az etnikai területen alapuló autonómia deklarálását. A kisebbségieknek az oktatásban, a hatóságokkal való érintkezésben, vallási, közösségi szervezeteiken belül és a sajtóban mindkét országban joguk lesz használni anyanyelvüket.

Morze

Rádió C néven pártoktól független rádió beindítását tervezik a közeljövőben - hangzott el szombaton az Almássy Téri Szabadidőközpontban. A nonprofit rádió fő profilja a szolgáltatás, az érdekvédelem és a szórakoztatás lesz.

Az FBI által feltárt bizonyítékok szerint műszaki hiba miatt zuhant le tavaly júliusban a TWA egyik óriásgépe. Korábban többször is felmerült, hogy a 230 utas halálát pokolgép, esetleg rakéta okozta.

A Vöröskereszt már 1942-ben tudott a holocaustról, de ezt azért nem hozták nyilvánosságra, mert a nácik manipulálták a szervezetet, másrészt attól féltek, hogy többé nem juthatnak be a táborokba - derült ki a napokban.

Hazaárulásért beperelték Prágában Milos Jakest és még két volt csehszlovák kommunista vezetőtársát, amiért a Varsói Szerződés 1968. augusztusi bevonulásának másnapján a CSKP vezetőiként megszállóbarát kormányt akartak alakítani.

További tüntetésekre készül a Metész. Kósa Gyula, a szervezet elnöke elmondta: elvben már megállapodtak a későbbi demonstrációk helyéről és idejéről, de a konkrétumokat még a tagok is csak az akció kezdete előtt 24-48 órával tudják meg.

Új elnököt választottak a BIT tagjai debreceni országos gyűlésükön. Az MSZP választási szövetségesének elnöki posztjára Tóbiás József került, aki Simon Gábortól vette át a vezetői pozíciót.

Új pápai nunciusa lesz hazánknak június közepétől. Karl-Josef Rauber, 63 éves genfi érsek Angelo Acerbi szolgálatát folytatja majd. Az érsek célja a Szentszék és a magyar állam közötti jó viszony további elmélyítése.

Együtt ünnepelték május 1-jét a legnagyobb magyarországi szakszervezetek a Városligetben. A majálison az MSZOSZ, a SZEF, az ASZSZ, az ÉSZT és a Liga is részt vett, egyedül a Munkástanácsok hiányzott.

Krumplibogár-szobrot avatott a hét végén Nagy Frigyes földművelésügyi miniszter Héderváron. Ötven évvel ezelőtt a hédervári bíró azonosította az első magyarországi burgonyabogarat, melyet a lánya vitt haza.

Tűz ütött ki az elmúlt hét végén London egyik múzeumában, a Royal Academyben. Az épület tetőszerkezete és második emelete tönkrement, emberek és műkincsek nem sérültek.

Öko

Ötven, engedély nélkül felállított pavilont és reklámtáblát távolított el a Fővárosi Önkormányzat a Margitszigetről, és lebontatták az óriásplakátokat is. A Margitsziget elhagyására felszólított kereskedők és hirdetők közül többen maguk szállították el tábláikat és pavilonjaikat.

Precedensértékű ítélet született az Egyesült Államokban a cigaretta ellen: egy bíróság kimondta, hogy a nikotin egészségügyi hatóanyagnak, míg a cigaretta célba juttató eszköznek minősül. Az ítélet alapján az amerikai Állami Gyógyszerfelügyelet immár jogszerűen szabályozhatja a cigaretta árusítását.

Feltételezések szerint fokozhatja a globális felmelegedést az, ha sok vas kerül a tengerekbe - derült ki egy, a Galápagos-szigetek környékén nemrég lefolytatott vizsgálatból. A víz szén-dioxid-tartalmának csökkenésével ugyanis csökkenhet a levegőben a szén-dioxid mennyisége, ez pedig növelheti a felmelegedést.

Somogyszentpál határában a halastavat és a halnevelő víztározót összekötő betonozott, viszonylag mély árokba rohant harminc őz és szarvas. A rémült állatokat a marcali tűzoltók szabadították ki; a helyszínre érkezett vadászok nem értették, mi rémíthette meg ennyire az állatokat.

Média és környezet címmel rendez konferenciát a Közép-európai Egyetem (CEU) május 16-án. A tanácskozáson ismert magyar környezetvédő újságírók mellett romániai, ukrán, szlovén és grúz újságírók is tartanak előadásokat; a témák között szerepel a bősi per szlovák médiavisszhangja is.

Õrizetbe vettek, megbilincseltek és börtönbe szállítottak egy rhesusmajmot a Fülöp-szigeteken: bűne az volt, hogy meghúzta egy járókelő haját, megkarmolta és megpróbálta megharapni. A majomra halálbüntetés vár, ha egy hónapon belül nem akad valaki, aki gondját viselné.

Az Ökohírekért köszönet az Ökoszolgálatnak. Ingyenes telefon: 1-269-4460. Drótposta: szolgak [at] okosz [dot] zpok [dot] hu

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?