Politikai hírek

  • 1998. október 29.

Belpol

MaNcs, X. évf. 44. szám, 1998. október 29.Partiumi Fórum: van alternatíva?

MaNcs, X. évf. 44. szám, 1998. október 29.

Partiumi Fórum: van alternatíva? A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormányzati szerepvállalásának fenntartása súlyos hiba -- vélték a Partiumi Fórum résztvevői, akiket Tőkés László, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke hívott össze a romániai Érszentmihályon. Tőkés szerint helytelen az a felfogás, amely szerint nincs alternatíva a szövetség kormányzati szerepére. "Markó Béla szövetségi elnök felfogása Horn Gyula választási magatartására emlékeztet" - hangsúlyozta.

Pintér-ügy: lezárva Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága lezárta az úgynevezett Pintér-, illetve Clodo-ügyet. A testület Kuncze Gábor volt belügyminiszter, Keleti György volt honvédelmi miniszter, valamint a Katonai Biztonsági Hivatal és a Haditechnikai Intézet vezetőjének meghallgatását követően határozott így. Keleti György elnök ugyanakkor megemlítette: a nem kormánypárti kisebbségi álláspont szerint a belügyminiszter "sokszor egymásnak is ellentmondó tájékoztatásai alapján" Pintér valószínűleg megjelent a Lakatos-merénylet színhelyén, és szinte bizonyos az is, hogy tudatában volt annak: tárgyalt Dietmar Clodo német állampolgárral.

EU-csúcs: közös fellépés a recesszió ellen Elsősorban a globális gazdasági recesszió elleni fellépés lehetőségeiről vitáztak az Európai Unió állam- és kormányfői a hét végén Ausztriában. A politikusok egyetértettek abban, hogy a kamatcsökkentés meggátolhatná a visszaesés további növekedését. A kamatcsökkentést indokolná a januárban induló közös valuta is -hangsúlyozta Massimo D´Alema olasz kormányfő. Tony Blair brit miniszterelnök a kosovói válság kapcsán egységesebb kül- és védelmi politikát sürgetett. Gerhard Schröder leendő német kancellár kijelentette: az EU-bővítés folyamatát folytatni kell, de az hosszadalmasabb és nehezebb lesz a vártnál.

Roma programcsomag: késésben Az ország európai integrációja és a szabadságjogok érvényesítése szempontjából fontos, hogy a kormány egyértelműen megfogalmazza: milyen intézkedéseket kíván a roma szegénység és a diszkrimináció ügyében tenni - jelentette ki lapnyilatkozatában Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke (képünkön). Az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat (OCKÖ) szakértői a kormánnyal együtt a közeljövőben vizsgálják meg, mi valósult meg a roma középtávú programból - mondta Farkas Flórián, az OCKÖ elnöke. A jövő évi roma programcsomag késve, novemberre készül el.

Kosovo: újabb ENSZ-határozat Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak betartására felszólító újabb határozatot hozott az ENSZ Biztonsági Tanácsa, azonban ebben nem fenyegetik meg a jugoszláv vezetést katonai kényszerítés alkalmazásával. Wesley Clark tábornok, a NATO európai főparancsnoka Milosevic jugoszláv elnökkel folytatott hét végi tárgyalásain azonban elmondta: a csapatkivonás nem folyik a meghatározott ütemben, és az ultimátum keddi lejártát követően a NATO bármelyik pillanatban megkezdheti a légitámadást szerb célpontok ellen. A nemrég életbe lépett új sajtótörvényre hivatkozva a hatóságok máris lehetetlenné tették egy belgrádi ellenzéki lap megjelenését: az Evropljanint 400 ezer márkára büntették a "hazafias érzelmek megsértése" miatt.

Simicska rongált Rongálás vétségének gyanúja miatt büntetőeljárás indult az APEH elnöke ellen: Simicska Lajos feldarabolta szomszédja kerítését, miután a szomszéd (Simicska jóváhagyása nélkül) épített fel a két telek határára egy második kerítést. Mivel a helyi önkormányzat -Simicska panasza ellenére - kiadta a fennmaradási engedélyt a kerítésre, az adóhatóság elnöke tavaly októberben felháborodásában szétdarabolta a kész kerítést másik szomszédja, Győriné Maurer Amália, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírájának segítségével.

Lex Pokol: koalíciós támogatás Mivel minden kormánypárti frakció öt-öt tagja támogatja a sajtó-helyreigazítási törvényjavaslatot, elmondható: egységes koalíciós javaslatról van szó - jelentette ki hétfőn a parlamentben Pokol Béla (FKGP) frakcióvezető-helyettes, a javaslat kimunkálója. A javaslat szövege annyiban módosult, hogy a "társadalmilag hátrányosnak tekintett vélemény és értékelés" helyett az "elmarasztaló vélemény, értékelés vagy bírálat" közlése esetén tenné kötelezővé az érintett válaszának közzétételét. Wisinger István, a MÚOSZ elnöke a Pokol által elmondottakra reagálva elmondta: a MÚOSZ szakmai etikai kódexe alapján a szakma megfelelően szabályozza a válaszadás jogát hamis tények esetén, ezért nem érti, miért kell bírósági ítélettel rákényszeríteni a szerkesztőket a vélemények helyreigazítására.

Morze

Általában megfelel a hatályos törvényi szabályozásnak az ORFK új, az idegenrendészeti szabályozással kapcsolatos utasítása Gönczöl Katalin ombudsman szerint. A Bács-Kiskun megyében a külföldiek ideiglenes tartózkodási engedélyének kiadása kapcsán kialakult gyakorlat viszont szerinte ellentétes a hatályos törvényekkel, és sérti az emberi jogokat.

Letette az esküt az új olasz kormány: a Massimo D´Alema vezette kabinet 26 posztján egyenlő arányban osztoznak a baloldali és a centrumpártok.

A francia kormány a középiskolások három hete zajló tüntetésének nyomására négymilliárd frankos iskolabővítési programot és tizennégyezer új tanári állást ígért a tizenéveseknek. Claude Allegre közoktatási miniszter kilátásba helyezte, hogy enyhítik az osztályok túlzsúfoltságát és csökkentik a heti óraszámokat.

Az afganisztáni tálibok készek maguk bíróság elé állítani Uszáma bin Ládint, ha az őt vádoló amerikai hatóságok meggyőző terhelő bizonyítékokat tárnak elő ellene. Kiadatásról azonban szó sem lehet, hiszen a táliboknak egyetlen országgal sincs kiadatási egyezményük --jelezték afgán illetékesek.

Halálra ítélték a Sierra Leone-i ellenzék vezérét, Foday Sankoht az 1997-98 között hatalmat gyakorló katonai juntában játszott szerepéért. Sankoh védelmét egyetlen ügyvéd sem merte vállalni, mert félnek az esetleges megtorlástól. Az ítélet jogerős, az elítélt az államfőtől kegyelmet kért.

Több mint 250 millió forint kárt okozó hűtlen kezeléssel és vesztegetéssel gyanúsítja a rendőrség a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségbiztosítási Pénztár volt igazgatóját, aki saját hatáskörben több olyan szerződést kötött, amely lehetővé tette, hogy egyes vállalkozások kibújjanak járulékfizetési kötelezettségük alól.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?