Politikai hírek

  • 2000. április 6.

Belpol

MVSZ: komoly belső viták
MVSZ: komoly belső vitákSzemélyeskedésig menő vitákkal zajlott a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) hét végi munkaülése. Kurucz Gyula, az MVSZ anyaországi régiójának elnöke szerint ameddig a Magyarok Világszövetsége csak belső vitáival van elfoglalva, és nem az eredményekkel, addig nehéz elvárni a magyar Országgyűléstől, hogy törvényt hozzon a világszövetség munkájának szabályozására. Csoóri Sándor, az MVSZ leköszönő elnöke kijelentette: az elmúlt esztendőben folyamatosan szorgalmazta az MVSZ megújulását, hiszen a szervezet az egypártrendszer idején jött létre, és azóta sem alakult át; a szövetségnek nyitottá kell válnia azok számára is, akik nem tagjai a világszervezetnek - tette hozzá. Az elnökség tudomásul vette az eddigi elnökjelöltek névsorát, e szerint az MVSZ elnökének jelölték Patrubány Miklóst, Duray Miklóst, Tőkés Lászlót és Kurucz Gyulát.

Időközi választások: mindkét helyen új forduló Képviselők halála miatt megüresedett parlamenti hely betöltésére tartottak időközi választást két választókörzetben. A Fejér megyei Székesfehérváron érvénytelen volt az időközi választás vasárnapi fordulója: a szavazók 28,5 százaléka voksolt a nyolc jelölt valamelyikére; a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton a szavazásra jogosultak 52,14 százaléka adta le voksát a hat jelölt egyikére. Fehérváron érvénytelen, Fehérgyarmaton érvényes, de eredménytelen volt a voksolás. Székesfehérváron újra indulhatnak: Molnár Albert (MSZP), dr. Mikó Péter (FKGP-Fidesz-Magyar Kereszténydemokrata Szövetség), Viniczai Tibor (MDF-MDNP-Vállalkozók Pártja), Oláh László (MIÉP), Varga Zsuzsanna (SZDSZ), Erdős János (Munkáspárt), dr. Kovács János (Kereszténydemokrata Néppárt) és Kenderesi Mihály (Szociáldemokrata Párt). Fehérgyarmaton az első három jelölt: Lengyel János (FKGP-Fidesz), Nemes István (MSZP-Agrárszövetség-MSZDP-Munkáspárt) és Arday András (MDF-MDNP-Vállalkozók Pártja-Kisgazda Szövetség) indulhat újra.

Kalasnyikov-ügy: vádirat Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emeltek vádat Miklós Tibor, a Technika Külkereskedelmi Vállalat (TKV) volt vezérigazgatója ellen. A Kalasnyikov-ügy néven elhíresült, még 1990 és 1992 között zajlott üzlet kapcsán a megállapodás úgy szólt, hogy Magyarország Kalasnyikov géppisztolyokat és lőszert szállít a horvát rendőrségnek. A megrendelt fegyvereket és lőszereket három tételben kellett volna kiszállítani. Az első két szállítmányt 1990 októberében ki is szállították, ám a fegyverszállítások miatt Magyarországon kirobbant belpolitikai botrány hatására az Antall-kormány leállította a harmadik küldeményt, a horvát fél azonban a vádirat szerint azt előre kifizette, ám a TKV vezérigazgatója megtiltotta az összeg visszafizetését, és az összeg később nyereségként jelent meg a TKV könyvelésében.

Olajügyek: nyilvánosság előtt Az olajügyek komoly kihívást jelentettek a hatóságoknak - mondta Györgyi Kálmán legfőbb ügyész, a parlament olajügyekkel foglalkozó bizottságának utolsó zárt üléséről távozva. A bizottság ugyanis úgy határozott: a jövőben nyilvánosak lesznek a bizottság ülései. A legfőbb ügyész szerint az olajügyek alkalmat adtak a konzekvenciák levonására a végrehajtó hatalom és a törvényhozás számára is. Pallag László, a bizottság kisgazda elnöke ugyanakkor megismételte korábbi kijelentését, amely szerint az ügyészség nem használt fel minden lehetőséget az olajbűnözés megfékezésére. Orbán Viktor miniszterelnök egy sajtónyilatkozatában azt mondta: jó döntés lenne, ha a parlament - könyv formájában - nyilvánosságra hozná a legfőbb ügyész jelentését.

Magyar marad Magyar Bálint, a szabaddemokraták elnöke cáfolta a Népszabadság információját, amely szerint lemond a párt őszi küldöttgyűlésén, ha az elkövetkezendő hónapokban nem emelkedik pártja támogatottsága 8-10 százalék körülire. A lap szerint Kuncze Gábor frakcióvezető és Demszky Gábor főpolgármester nem vállalná az elnökséget. Béki Gabriella, az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke szerint Magyar Bálint lemondási szándéka csak hírlapi kacsa. Magyar Bálint kijelentette, nem foglalkozik a lemondás gondolatával; Béki szerint senki nem gondol előrehozott tisztújításra; a jelenlegi vezetés mandátuma 2001-ig tart. Az OT-elnök szerint a szabaddemokratáknak a sorkatonaság eltörlésére irányuló aláírásgyűjtési akciójukkal, a több mint 200 ezer aláíró hozzátartozóival együtt félmillió embert sikerült megszólítaniuk.

Magyar Honvédség: ki volt párttitkár? A Magyar Honvédségnél a létszámleépítések kapcsán listát kellett készíteni azokról a ma is aktív személyekről, akik 1990 előtt az ezredeknél politikai helyettesként, párttitkárként, illetve a magasabb katonai szervezeteknél függetlenített politikai munkásként vagy párttitkárként szolgáltak - állította a Népszava. Az intézkedést a lap szerint Fodor Lajos vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka rendelte el. Fodor a Népszabadságnak nyilatkozva elismerte, hogy a hadsereg tervezett létszámcsökkentése miatt - számos más adat mellett - ezeket is bekérette a Honvédelmi Minisztérium. A vezérezredes hangsúlyozta azt is, hogy a létszámleépítésnél csak szakmai szempontok érvényesülhetnek, a korábbi beosztások nem lehetnek döntőek.

Morze

A Több százezret is elérhette az 1935 és 1975 között kényszersterilizáltak száma Svédországban: az érintettek 2001. július 1-jéig nyújthatnak be kártérítési igényt. A fajmegóvó jellegű kényszersterilizálásnak Skandináviában, Norvégiában, Dániában, Finnországban akár félmillió áldozata is lehet; a törvények szellemileg visszamaradt, epilepsziában szenvedő, alkoholbeteg emberekre vonatkoztak.

Végleg bezárja a csernobili atomerőművet Ukrajna 2000 végéig. Csernobilban jelenleg csak a 3. reaktor működőképes. Néhány napja a harmadik blokkban történt baleset, amely során az erőmű kapacitása a felére csökkent. Rövidzárlat miatt a hét végén leállt az ukrajnai Rovno atomerőműve is.

Megismétlődhet a tizenöt évvel ezelőtti afrikai éhínség, ha nem érkezik sürgősen több százezer tonna élelmiszersegély Afrikába - figyelmeztettek az ENSZ és a nemzetközi segélyszervezetek vezetői. Az ENSZ szerint idén több mint 12 millió embert fenyeget a szárazság a legkritikusabbnak ítélt hét északkelet-afrikai országban és további négymilliót Tanzániában, Burundiban és Ruandában.

Önálló antidiszkriminációs törvény létrehozását, a kisebbségi törvény teljes felülvizsgálatát és közigazgatási bíróságok létrehozását javasolta Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman elkészült beszámolójában. Kaltenbach a többi között azt is megállapítja: a panaszok száma nem növekedett a megelőző évhez képest.

272 kilométer hosszú és negyven kilométer széles jégtábla szakadt le az antarktiszi Ross-tenger jégmezejéről: a B16 jelzésű jégtömeg a déltengeri hajózási útvonalak felé tart. A jégtábla egyike az eddig mért legnagyobbaknak.

Figyelmébe ajánljuk