Polt Péter kezdeményezi Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztését

  • narancs.hu
  • 2018. március 2.

Belpol

Így tudnák folytatni a büntetőeljárást.

„Dr. Polt Péter legfőbb ügyész a mai napon indítványozta a Nemzeti Választási Bizottság elnökénél dr. Czeglédy Csaba országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztését” – fogalmaz a Legfőbb Ügyészség ma délelőtti közleménye.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indított nyomozást, amelyet a Csongrád Megyei Főügyészség felügyel. A nyomozásban dr. Czeglédy Csabát több mint hatmilliárd forint vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki – írják a közleményben.

Az öttől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekménnyel gyanúsított dr. Czeglédy Csaba 2017. június 15. napjától előzetes letartóztatásban volt, amelynek határidejét a bíróság legutóbb 2018. március 15. napjáig hosszabbította meg.

Czeglédyt tegnap országgyűlési képviselőjelöltként jogerősen nyilvántartásba vették, a képviselőjelölteket pedig a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg, velük szemben a büntetőeljárás mindaddig nem folytatható, amíg a mentelmi jog fennáll.

A Csongrád Megyei Főügyészség ezért, 2018. március 1-jén – dr. Czeglédy Csaba képviselőjelöltként történt jogerős nyilvántartásba vételét követően – a jogszabályi kötelezettségének eleget téve, a nyomozást felfüggesztette, és dr. Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását megszüntette. Czeglédy tegnap a Hír Tv vendége volt, az Egyenesen című műsorban arról beszélt, arra akarták rávenni, hogy valljon Gyurcsány Ferenc ellen.

Az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezése szerint az országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja a Nemzeti Választási Bizottság elnökénél. „A mentelmi jog felfüggesztése esetén a büntetőeljárás folytatható. A legfőbb ügyész a mai napon indítványt tett a Nemzeti Választási Bizottság elnökénél dr. Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztése iránt. Az indítványról a Nemzeti Választási Bizottság határoz” – zárul a közlemény.

Figyelmébe ajánljuk