Radnóti Sándor: Nem vagyok rajta a listán

  • narancs.hu
  • 2013. február 25.

Belpol

Cáfolta lapunknak elbocsátása hírét az esztéta. Kálmán László nyelvész kapott már értesítést, de az elmúlt két évben nem először, ezért szerinte még nem biztos az elbocsátása. Nádasdy Ádám sem volna meglepve, ha mennie kéne, de neki még senki nem szólt.

Tudomása szerint nincs rajta az elbocsátottak listáján Radnóti Sándor – ezt az ELTE BTK oktatója mondta a magyarnarancs.hu-nak. Az irodalomkritikust azért kerestük fel telefonon, mert a nol.hu információi szerint ő is rajta van az elbocsátottak 22-es listáján.

Dezső Tamás, a kar dékánja nemrég arról számolt be, hogy a megszorítások miatt ennyi oktatótól kell megválnia az ELTE BTK-nak március elsejével. Dezső elmondta: nyugdíjas korú, 62, illetve 65 év fölötti kollégákról van szó. Az érintett tanárokat kényszernyugdíjazzák, vagy azt tanácsolják nekik, hogy fizetés nélküli szabadságot vegyenek ki az év végéig. (Ezzel Dezső kimondta, hogy a leépítésben a minőség nem számít, fűnyíróelv alapján döntenek kiváló, nemzetközileg elismert szaktekintélyekről, diákgenerációk mestereiről. – A szerk.)

Radnóti Sándor azonban – mint azt érdeklődésünkre elmondta – még nem megy nyugdíjba, mert nincs meg az ehhez szükséges 40 év munkaviszonya, ugyanis, noha a hetvenes években évekig dolgozott a Gondolat Kiadónál, onnan kirúgták, és 1980 és 1990 között szellemi szabadfoglalkozású volt. A tanár úgy tudja: mindezt méltányolják az ELTE-n is, és neki szóbeli ígérete van arra nézvést, hogy állásában maradhat.

Szintén a nol.hu-n szerepelt Kálmán László neve az elbocsátottak között. A nyelvész a magyarnarancs.hu-nak elmondta: főnöke, a Filozófiai Intézet vezetője kapott a dékántól egy levelet, amelyben azt tanácsolják, Kálmán vegyen ki fizetés nélküli szabadságot év végéig. A nyolcadállást betöltő nyelvész mégsem veszi biztosra elbocsátását, mert az utóbbi két évben már két alkalommal is szó volt erről, de eddig még mindig nem küldték el részmunkaidős pozíciójából. (Kálmán László a Fidesz népszavazási kérdéseivel egy időben nyújtott be azonos tárgyú kérdéseket az OVB-hez 2007-ben. Erről vele készült interjúnkat lásd itt.)

„Tudom, hogy abban a sávban vagyok, akiktől a karnak meg kell válnia, de a mai napig nem kaptam ilyen értesítést” – ezt már Nádasdy Ádám mondta a magyarnarancs.hu-nak. A nyelvész megjegyezte: ennek ellenére tisztában van vele, hogy ez a helyzet holnap akár megváltozhat.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.