Rekonstrukció

Az UD Zrt.-ügy első fokú ítéletének hanganyaga

  • narancs.hu
  • 2012. május 4.

Belpol

Az UD Zrt. ügyében törvénytelenséggel vádolt Dávid Ibolya és Herényi Károly első fokú fölmentő ítéletének hanganyaga.

Múlt szerdán az elsőfokú bíróság nem egyszerűen fölmentette minden vád alól Szilvásy Györgyöt, Tóth Károlyt, Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt – azzal, hogy a bíróság az UD-ügyet a feje tetejéről a talpára állította, kimondatlanul is koncepciós eljárással vádolta meg az ügyészséget. A május 3-án megjelent Magyar Narancsban elemeztük az ítéletet, amelynek Dávid Ibolyára és Herényi Károlyra vonatkozó indoklását itt és most teljes egészében, vágatlanul közkinccsé tesszük. (Írásunk alján két kiegészítő megjegyzés a hanganyaghoz – a szerk.)

Az UD Zrt. körüli botránysorozat legismertebb szála az MDF belügyeibe való beavatkozási kísérlet volt. Az ügy Dávid Ibolya szeptember 12-i sajtótájékoztatójával robbant ki. A Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon eljáró bírója, Vasvári Csaba az ítélet indoklásában óráról órára rekonstruálta a szeptember 12-i eseményeket, illetve az MDF-vezetés megszerzéséért indított akciót tágabb kontextusba helyezte. Vagyis megtette azt, amit az ügyészség elmulasztott megtenni Dávid Ibolya 2008. szeptemberi ügyészségi beadványa nyomán (illetve a Nemzetbiztonsági Hivatal későbbi följelentése nyomán, amely a biztonsági magáncég más eseteire vonatkozott). Ráadásul azzal, hogy a vádhatóság ugyanazon vádpadra ültette a négy egykori – két-két szocialista és MDF-es – politikust, megteremtette a bíróságnak a lehetőséget arra, hogy a korábbinál nagyobb rálátása legyen az UD Zrt., valamint a gazdasági-politikai elitbe tartozó megrendelőik viselt dolgaira.

Két kiegészítő megjegyzés a hanganyaghoz: a Vasvári Csaba indoklásában hivatkozott Kúria-ítélet az Almássy Kornéllal szemben Dávid Ibolyának igazat adó 2012. január 11-i harmadfokú ítélet (erről részletesen itt olvashat). Vasvári Csaba bíró 20:28-nál Almássy Kornél 2008. június 25-i tévészereplését említi. Ez nyilvánvaló nyelvbotlás, a 2009. június 25-i napkeltés interjúról van szó.

Az ügyészség az első fokú fölmentő ítéletet valamennyi vádlott esetében – megalapozatlanságra hivatkozva – megfellebbezte, így az nem jogerős.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?