Zárolták a katalógusokat

  • Stemler Miklós
  • 2012. május 3.

Belpol

Felsőbb utasításra zárolták a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Főiskoláján az 1971 és 1990 között írt szakdolgozatok adatait tartalmazó köteteket a Pécsi Tudományegyetem könyvtáraiban. Összesen hat-hét dokumentumról van szó. A HírTv munkatársai e kötetek egyikében bukkantak rá a Gyurcsány Ferenc és Rozs Szabolcs szakdolgozata közötti címegyezésre.

Jelen állás szerint csupán a HírTv munkatársai láthatták azt a katalógust, amiből kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc 1984-ben ugyanazzal a címmel adott be szakdolgozatot a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Főiskoláján, mint négy évvel korábban a volt sógora, Rozs Szabolcs. A Célpont c. műsorban is bemutatott kötetet ma már nem találta munkatársunk a PTE BTK–TTK kari könyvtárában, ugyanis mint kiderült, a kötetet pár órával korábban az egyetemi könyvtár vezetőjének utasítására zárolták. Ráadásul nemcsak ezt az egyet, hanem az egyetem különböző épületeiben található összes példányt, a narancs.hu információi szerint hatot-hetet. (A Célpont című műsor ominózus adásáról lásd Kérdőjelek a HírTv-ben bemutatott dolgozat körül című cikkünket.)

Minderre – Kottász Gergely, a Pécsi Tudományegyetem sajtóreferense szerint – a folyamatban lévő vizsgálat miatt volt szükség, amelynek során a PTE eseti vizsgálóbizottsága azt a kérdést vizsgálja, hogyan és miért tűnt el az egyetem természettudományi karáról Gyurcsány Ferenc és Rozs Szabolcs szakdolgozata, miközben az összes többi, nyolcvanas években írt munka megvan. A vizsgálóbizottság léte egy tegnapi sajtóközleményből vált ismertté, noha a sajtóreferens tájékoztatása szerint már április közepén megkezdték tevékenységüket. A bizottság tagjainak névsora ismeretlen.

A PTE május másodikán, egy nappal Gyurcsány Ferenc hasonló tartalmú bejelentése után azt is közölte, hogy feljelentést tesz az eltűnt szakdolgozatok ügyében. Ezek közül az egyik, Rozs 1980-as szövege egy helyi hírportál információi szerint menet közben előkerült, ám mindezt egyelőre nem erősítette meg a PTE. Rozs hirtelen fellelt dolgozata a kirakós fontos része lehet, hiszen korábban az is felmerült Gyurcsány Ferenc részéről, hogy a televízióban bemutatott szakdolgozat, amelyre kísértetiesen illett Gyurcsány művének bírálata, maga is hamisítvány.

A PTE vizsgálata Kottász Gergely közlése szerint legkésőbb egy hónapon belül, de valószínűleg sokkal korábban zárul – a katalógusokat addig tartják zár alatt. Kérdésünkre a sajtóreferens leszögezte: amennyiben Rozs Szabolcs hozzájárul, az egyetem nyilvánosságra hozza a szöveget, hiszen az ő érdekük is az ügy minél gyorsabb lezárása.

Figyelmébe ajánljuk