Republikon: Október óta 4 százalékot esett a Fidesz támogatottsága

  • narancs.hu
  • 2020. december 23.

Belpol

Megelőzné az ellenzéki összefogás a kormánypártokat a decemberi pártpreferencia-adatok szerint.

Továbbra is biztos Fidesz–KDNP vezető helye a lakosság körében, de folyamatosan veszít támogatottságából – derül ki a Republikon Intézet decemberi pártpreferencia-kutatásából, amelyeket a Telex közölt.

A friss közvélemény-kutatás szerint a kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében 30 százalék, a Fideszt és a KDNP-t követi a Demokratikus Koalíció és a Momentum 10-10 százalékkal, míg a Jobbikot és az MSZP-t egyaránt 6 százalék támogatja, a Párbeszéd 2 százalékon áll, a Kétfarkú Kutya Pártra, az LMP-re és a Mi Hazánkra pedig 1-1 százalék szavazna. A Republikon reprezentatív vizsgálata értelmében decemberben a népesség egyharmada továbbra is bizonytalan pártpreferenciájában.

Ez az arány azonban a biztos pártválasztók körében már jelentősen eltér: 46 százalékot értek el a kormánypártok, a DK 15 százalékon áll, a Momentum 14 százalékon, a Jobbik és az MSZP támogatottsága 8-8 százalék, a Párbeszéd 3, az MKKP, az LMP és a Mi Hazánk pedig 2 százalékot kapott.

Eszerint a teljes népesség körében továbbra is az a körülbelüli egyharmad-egyharmad-egyharmad felosztás látható, mely a kormánypárti szavazók (30 százalék), az ellenzéki szavazók (37 százalék) és a bizonytalanok (33 százalék) között rajzolódik ki. Az együttműködő ellenzéki pártok (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP) eredményeit összesítve látható, hogy mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében megelőzik a Fidesz–KDNP-t.

Összességében a friss adatok szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága folyamatosan csökken, október óta 4 százalékpontot vesztettek a kormánypártok mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében. A jelentős csökkenésben a Republikon elemzése szerint ebben a hónapban közrejátszhatott a járványkezelés megítélése, de már a korábbi európai uniós költségvetési vétó miatt fennálló konfliktusos helyzet, valamint az egymást követő, belső fideszes és nemzetközi botrányok, mint a Szájer-ügy vagy épp Demeter Szilárd és Deutsch Tamás megnyilatkozásai. Ehhez képest az ellenzéki oldalon továbbra sem látható jelentős változás: a DK-é a legnagyobb arányú támogatottsággal, Gyurcsány Ferenc pártját pedig a Momentum követi.

A választói hajlandóság valamivel nőtt az elmúlt hónapban, míg novemberben a választókorú lakosság – a megkérdezettek – 68 százaléka mondta azt, hogy elmenne szavazni, decemberben már 72 százalék nyilatkozott így.

(Telex)

Figyelmébe ajánljuk