Rezsi Szilárd menekült elöl: nem lehet vizsgálni a kormányhonlapon futó orosz kódot

  • narancs.hu
  • 2017. április 10.

Belpol

Szavazzon: Magyarország kormányfőjét Viktornak vagy Vlagyimirnak hívják?

Szombaton írta meg a 444, hogy a kormány nemzeti konzultációs honlapján egy orosz cég adatgyűjtő mérőkódja fut, így a magyar felhasználók által megadott adatok eljutnak az orosz szerverekre, ami szembemegy az oldalon megjelenő adatkezelési tájékoztató tartalmával. Az orosz cég pedig az a Yandex, amelyről korábban kiderült, hogy adatokat oszt meg az orosz titkosszolgálattal. Ám a kormány szerint nincs itt semmiféle probléma, minden megfelel a törvényi előírásoknak, ennek ellenére az orosz kódot azért tegnap eltüntették a rendszerből.

Az ügynek itt egyáltalán nem kellene véget érni, hiszen az nem derült ki, miért éppen egy orosz céget vont be a konzultáció feldolgozásába a magyar kormány. Szél Bernadett a nemzetbiztonsági bizottság ülésén rá is kérdezett erre, ám nemhogy választ nem kapott, hanem a bizottság fideszes tagjai egyből kivonultak a teremből, élükön Németh Szilárddal, a bizottság fideszes alelnökével, így az elnök, az MSZP-s Molnár Zsolt kénytelen volt határozatképtelennek nyilvánítani az ülést. Ő azt nyilatkozta a Kettős Mércének, hogy a fideszesek a kód lekapcsolása utána a kivonulásukkal is elismerték a komoly nemzetbiztonsági kockázatot.

false

 

Fotó: MTI/Kovács Attila

Szél Bernadett Facebook-posztban akadt ki. Azt írja, „az ülésen a Fidesz ismét átlépett egy vörös vonalat, nemzetbiztonsági bizottságon ilyen meg sosem volt, álláspontom szerint ott tartunk, hogy gyakorlatilag megkérdőjeleződik, Magyarország kormányfőjét »Viktornak« vagy »Vladimirnak« hívják”.

Úgy tudni, a DK feljelentést tesz az ügyben, az MSZP és az Együtt Péterfalvi Attila adatvédelmi biztoshoz fordul, Molnár Zsolt pedig írásbeli kérdést is intéz Pintér Sándor belügyminiszterhez.

Figyelmébe ajánljuk