Simicska Lajos és Nyerges Zsolt is tiltólistára kerülhet Amerikában

szerző
narancs.hu
publikálva
2014. nov. 26., 15:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az értesülés nagykövetségi forrásokból származik. Holnapi címlapsztorinkból adunk egy kis ízelítőt.

„Az amerikai szövetségi felsőház hétfőn szavaz Colleen Bell budapesti nagyköveti megbízásáról. Ez nem befolyásolja érdemben a kétoldalú viszonyt: André M. Goodfriend ügyvivő mindenképp marad, és az amerikaiak még az idén újabb kormány közeli személyektől – többek között Simicska Lajostól – tagadhatják meg a beutazást az Államok területére” – így kezdődik holnapi címlapsztorink, amelyben bemutatjuk a Bell kinevezése meghúzódó politikai játszmákat is.

„Tavaly novemberben Barack Obama elnök a külügyminisztérium ajánlására Colleen Bell szappanopera-producert jelölte budapesti nagykövetnek. Az illinoisi származású Bell politikai jelölt: az opensecrets.org szerint 800 ezer dollárt kalapozott össze Obama 2012-es kampányához. A Demokrata Párt gyakran fizeti ki lobbistáit nagyköveti pozíciókkal, és Obama kormánya erre különösen hajlamos, amiért nemcsak a republikánusoktól, de a liberális hangvételű amerikai sajtótól is kap hideget-meleget.”

Cikkünk végén arról is írunk, hogy mi várható a magyar külügy szempontjából. Egyelőre nem sok jó. „Értesüléseink szerint a kommunikációs offenzívában a továbbiakban nagyobb szerep juthat az Egyesült Államok Európai Uniós nagykövetének, Anthony L. Gardnernek, de olyan az amerikai kormánytól formálisan független szervezetek jelzéseire is számítani lehet, mint például az EBESZ. Várhatóan folytatódnak a célzott akciók is, és nem csak a „kapuőröknek” lehet félnivalójuk, bár utóbbiakra fokozottan figyelnek. A hírek szerint a közeljövőben sor kerülhet korrupcióban érintett magyar üzletemberek és kormánytisztviselők amerikai bankszámláinak befagyasztására, illetve üzleti érdekeltségeik átvizsgálására. Még ebben a naptári évben újabb vízummegvonásokra kerülhet sor, amely elsősorban kormány közeli üzleti köröket érinthet. Egyes európai nagykövetségek berkeiben arról hallani, hogy a kormányzati hivatalnokok után a második körben az amerikaiak szerinti korrupciós folyamatok kedvezményezettjei – köztük a 2010-2014-es ciklusban legtöbbet kaszáló Simicska Lajos és Nyerges Zsolt – kerülhetnek tiltólistára”.

Rényi Pál Dániel cikkét a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatják.

szerző
narancs.hu
publikálva
2014. nov. 26., 15:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Díszlet vagy őrhely
Parlamenti bojkott?
Mártonffy Marcell teológus
A pokolról és az örök kárhozatról
Könyvmelléklet
Salman Rushdie-interjú, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Kultúra