Simicskáé lehet az Index
facebook_logo.png

Simicskáé lehet az Index

  • narancs.hu
  • 2017. április 20.

Belpol

Igazak voltak a pletykák, a volt oligarchának opciós joga volt a portálra.

Azóta kérdéses a lap jövője, mióta Spéder Zoltán ellen tavaly kormányzati hadjárat indult. Most újabb fordulat az ügyben, hogy Simicska behúzta a legolvasottabb magyar portált.

Ma este az alábbi közlemény jelent meg az Indexen:

Alapítványi tulajdonba került az Index.hu Zrt.

A Magyarország egyik leglátogatottabb, vezető internetes portálját, az Index.hu-t kiadó Index.hu Zrt. 100%-os tulajdoni hányada 2017. április 20-án alapítványi tulajdonba került, miután a Magyar Nemzetben és a Hír Tv-ben is érdekeltséggel bíró Pro-Ráta Holding Zrt. a 2014 februárjában kötött megállapodása alapján opciós jogát érvényesítette, majd az így szerzett tulajdonát a „Magyar Fejlődésért Alapítványra” ruházta át.

Az alapítványi tulajdonszerzés célja, hogy az Index.hu internetes portál vezető piaci pozíciója, minőségi tartalomgyártó tevékenysége, függetlensége, valamint minél szélesebb társadalmi elérése a továbbiakban is biztosított legyen.

A tulajdonosváltással egy időben az Index.hu Zrt. jelenlegi igazgatósági tagjai lemondtak tisztségükről, és az új 100%-os tulajdonos „Magyar Fejlődésért Alapítvány” új igazgatósági tagokat nevezett ki határozatlan időtartamra dr. Bodolai László ügyvéd, dr. Nagy Ajtony Csaba ügyvéd, Kereszty Gábor közgazdász személyében, akik maguk közül az Igazgatóság elnökévé dr. Bodolai Lászlót választották.

dr. Bodolai László

Magyar Fejlődésért Alapítvány

kurátora

A hvg.hu azt írja, hogy az Index a CEMP-csoporton keresztül volt Spéder Zoltán tulajdonában, információink szerint azonban a részesedése egy 2014-es megállapodás alapján a Magyar Nemzetben és Hír Tv-ben érdekeltséggel bíró Pro-Ráta Holding Zrt.-hez került. Ezt a részesedést adta tovább a Pro-Ráta Holding az alapítványnak, de ennek az ügyletnek a részletei, így az anyagi kérdések sem ismertek.

A 444 szerint az alig egy hónapja nyilvántartásba vett Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriuma egyszemélyes, Bodolai Lászlóból áll, aki két évtizede az Index ügyvédje. Ő azt a döntést hozta, hogy az Index igazgatósági tagi pozícióba önmagát, továbbá Kereszty Gábor közgazdászt és Nagy Ajtony Csabát nevezi ki. Nagy Ajtony Csaba Simicska Lajos régi bizalmi embere.

A bejegyző dokumentum szerint az alapítvány célja: „Ösztöndíj nyújtása oktatási, kulturális és kommunikációs tevékenység céljára. Alternatív oktatási projektek és a független magyar média támogatása. Kommunikáció fejlesztése. A magyar kulturális örökség megőrzése. Az európai értékek elterjesztése Magyarországon.”

Dr. Nagy Ajtony Csaba egy sor Simicska-cégben volt vezető tisztségviselő. 2011 óta a Közgép felügyelőbizottságának elnöke, 2010 óta a Mahir fb-jében tag, 2008-ban a Mahir felügyelőbizottságának lett elnöke, korábban 10 évig a Pro-Aurum Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottsági tagja volt.

Figyelmébe ajánljuk