„Sok mindent tudok Orbánról” – Mélyinterjú Simicska Lajossal

szerző
- rpd -
publikálva
2015. febr. 06., 18:21
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Narancsnak is feldúltan nyilatkozó vállalkozó beszélt Orbán diktatúrájáról, Habonyról, és azt is elárulta, hogyan lesz végleg az övé a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió.

magyarnarancs.hu: Az elmúlt négy órában kis túlzással többet nyilatkozott, mint az azt megelőző négy évben. Segítsen rekonstruálni, pontosan mi történt ma és miért.

Simicska Lajos: Őszinte leszek: még én is dolgozom az elmúlt órák rekonstruálásán. Képzeli, mennyire mellbe vágott a dolog. Elárultak az embereim.

magyarnarancs.hu: Kik az árulók?

SL: Az, amit a Liszkay úr és a menedzsment művelt, teljesen mellbe vágott. Olyan nincs, hogy valaki bejelenti a lemondását, majd azt egyből nyilvánosságra hozza és viszi a komplett bandát.  Ez számomra vállalhatatlan.

magyarnarancs.hu: Tisztázzuk: akkor tehát ő mondott le, vagy ön mondott fel Liszkaynak?

SL: Liszkay közölte, hogy le szeretne mondani a főszerkesztőségről. Ezt én el is fogadtam, aztán a sajtóban láttam, hogy az egész menedzsment felállt. Én meg csak néztem, hogy mi a pöcs zajlik itt. Akkor mondtam, hogy jó, rendezzük a tulajdoni viszonyokat, és az ügyvezetői és főszerkesztői kinevezéseket. Két óra alatt lerendeztem. Na most, jóbarátok nem így intézik az ügyeket. Ez kicsit feldúlt. Az embereknek lehetnek fenntartásaik, problémáik – bizonyos dolgokban egyetértenek, másban nem –, de az ügyeknek van kulturált intézési módja. Nem érdekel, miért csinálta. Áruló.

Balra Liszkay, mögötte Csermely

Balra Liszkay, jobbra Simicska

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Időközben az Átlátszónak adott interjújából kiderült, hogy ön lesz a HírTV első embere, és már ki is nevezte D. Horváth Gábor korábbi főszerkesztő-helyettest a Magyar Nemzet szerkesztősége élére. A cégadatok szerint ugyanakkor Liszkay tulajdonosa is a lapot kiadó Nemzet Kft.-nek. Akkor neki ebbe már nem is volt beleszólása?

SL: Valóban tulajdonosa volt, de Liszkay a mai nappal kiszállt a társaságból és eladta az üzletrészét. Az új ügyvezető igazgatót Tóth Mariannának hívják.

magyarnarancs.hu: Ezek szerint Liszkay lemondott a tulajdonrészéről?

SL: Nem lemondott róla, eladta.

magyarnarancs.hu: Kinek?

SL: Pillanat, utána kell kérdeznem a kollégáknál. (…) A Pro-Aurum Zrt.-nek.

magyarnarancs.hu: Az adattár szerint a Pro Aurum Zrt. az ön többségi tulajdonában van.

SL: Igen, de tájékozódnom kellett, hogy pontosan melyik vállalaton keresztül zajlott az üzlet. Kiadtam az utasítást, hogy vásárolják ki, és ezt az illetékesek végrehajtották.

magyarnarancs.hu: Tehát akkor lényegében arra kérte Liszkayt, hogy amennyiben lemond, adja el a Nemzet Kft.-ben lévő tulajdonrészét önnek.

SL: Igen, mondtam neki, hogy rendben, lemondhat, de akkor el kell adni. Kapsz érte valami lét, azt megkapod és baszd meg. Nem volt ellenvetése. Kineveztem az új ügyvezetőt és a főszerkesztőt, és a dolog el volt rendezve. Az árulóknak szevasz, akit kell még, azt kibaszom, mostantól csak a saját embereimre támaszkodom. Ez így rendben van önnek?

magyarnarancs.hu: Mennyit fizetett Liszkaynak a részesedéséért?

SL: Mit tudom én. Na jó, várjon, megmondom, mindjárt utánakérdezek. (…) 100 millió körüli pénzt.

magyarnarancs.hu: Más tulajdonosi kérdést is rendezni kellett? Van más résztulajdonos a korábbi ügyvezetők között, aki most eladta önnek a részét?

SL: Mit tudom én azt. Megvettem amit kellett, azt kész.

magyarnarancs.hu: Mekkora részben öné a Pro Aurum?

SL: Ne kérdezzen már hülyeségeket, nem tudom pontosan fejből. Az enyém. Kiterjedt a birodalom, sok érdekeltségem van.

magyarnarancs.hu: Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője is lemondott. Az ő utódja megvan már?

SL: Megvan. Schlecht Csabának hívják.

magyarnarancs.hu: Mennyire maradt egyedül? Nyerges Zsoltot vagy Fonyó Károlyt továbbra is a szövetségnek tekinti? Vagy ők is árulók?

SL: Nem, ők nem. Csak a Liszkayt és az ő keze alatt dolgozó menedzsmentet tekintem árulónak. Azokat, akik lemondtak. Nyerges és Fonyó üzleti partnereim, nincs közük ehhez az esethez. Jóban vagyok velük.

magyarnarancs.hu: Arról is cikkeznek már, hogy feltehetőleg Orbán Viktor és a főtanácsadója, Habony Árpád állnak az akció mögött. Állítólag egy új médiabirodalom van kiépülőben, amelynek Liszkayék lehetnek a fő arcai. (A Narancs egész nap próbálta elérni Liszkay Gábort, eredménytelenül - rpd)

SL: Ezt nem tudom megmondani. Egy háború zajlik, amiben könnyen lehet, hogy ilyen eszközökkel is számolni kell. Maximálisan ellenzem azt a médiapolitikát, amit a kormány folytat, és ennek hónapok óta hangot is adtam.

magyarnarancs.hu: Beszélik, hogy önnek nem tetszik az oroszbarát kül- és energiapolitika. Ebből mi igaz?

SL: Nem tetszik, nagyon nem tetszik. Én még akkor nőttem fel, amikor itt Szovjetunió volt, és nincsenek jó emlékeim a ruszkik magyarországi tevékenységéről. Finoman szólva nem tudok határozott különbséget tenni az akkori szovjetek és a mai oroszok politikai viselkedése között.

Most jön a fekete leves

Most jön a feketeleves

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Több helyen felmerült, hogy azért orrolt meg Orbánra, mert a szűk körei kihagyták önt az MVM Földgázszállító és a Mol Energy Trade Zrt. közti orosz földgázüzletből, amivel a kedvezményezettek tízmilliárdos nagyságrendű hasznot tettek zsebre.

SL: Lehet, hogy ezen marhára meg fog lepődni: a világ nem csak üzletből áll. Én alapvetően – itt meg lehet, hogy hangosan nevetni is fog – értékek és elkötelezettségek mentén végzem a dolgomat. Nekem ezek fontosabbak adott esetben, mint az üzlet. Lehet, hogy a mai világban ez furcsán hangzik, de én ilyen vagyok. Tartozom annyival a hazámnak, a családomnak és magamnak, hogy csak olyat cselekszem, amit helyesnek tartok és olyanokkal üzletelek, akiket vállalható üzletpartnernek tekintek. Hiszi vagy sem: az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. Kiderült, hogy ez nem egy egyszerű dolog, ezen melózni kell. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát. Ebben én nem vagyok partner.

magyarnarancs.hu: Azért kell, hogy legyen ennek a konfliktusnak egy személyes dimenziója is: mégiscsak bő harmincöt éve egymás barátai és harcostársai. Ne mondja, hogy ebben a szembenállásban nincsenek érzelmi motívumok.

SL: Persze. Egy nagy csalódás, nem tagadom. Államférfinek képzeltem, aki jót tehet ennek az országnak, de rá kellett jönnöm, hogy nem az. Ezt írja is meg.

magyarnarancs.hu: Azt nyilatkozta a hír24.hu-nek, hogy nem érzi biztonságban magát: elütheti egy autó, de akár le is lőhetik. Miért érzi fenyegetve magát?

SL: Ismerem ennek a történetnek a szereplőit, tudom mire képesek. De igazából nem félek, csak amikor az az újságíró hívott, épp útban voltam a kocsival a szerkesztőség felé; még nagyon zaklatottan éreztem magam, és akkor mondtam, hogy persze, akár le is lőhetnek. Amúgy ez tényleg benne van a pakliban, de ettől még nem félek. Ez egy kemény világ. Röhögjön csak ki, de én egy elkötelezett demokrata vagyok. Kurvára nem tetszik az, ahogy és amilyen módszerekkel ezek a fiúk intézik a dolgaikat ebben az országban.

magyarnarancs.hu: Azért Orbán önkényuralmi törekvései nem tavaly kezdődtek, és amíg az érdekeltségei nem bánták, önt sem zavarta annyira a demokratikus jogok csorbulása. Mikor tört meg a kapcsolatuk? Mi volt a fordulópont?

SL: Tavaly áprilisban a választások után leültünk és elmondta az elképzeléseit. Ennek a részleteibe nem fogok belemenni, de nem tetszett a dolog. Én erre azt mondtam neki, hogy ebben én nem akarok partner lenni. Azóta durvultak el az események.

magyarnarancs.hu: Azóta nem is találkozott azokkal a befolyásos fideszesekkel – elsősorban Rogán Antalra és Lázár Jánosra gondolok –, akikkel korábban gyakran találkozott?

SL: Azt tudom erre mondani, hogy korábban sem voltak túl aktívak ezek a kapcsolatok. Ez nem így működik. Én politikussal, ha jól emlékszem, az elmúlt egy évben nem is beszéltem. Minek.

A független jelölt

Minek? Minek?

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Most akkor elmegy pihenni?

SL: Egy hétre elmegyek holnap, igen.

magyarnarancs.hu: Újságírók közt gyakori téma, hogy Simicska és Orbán annyi minden régi sztorit tud egymásról, hogy már csak ezért sem mernének nyílt karddal egymásnak menni.

SL: Mire kíváncsi? Harmincöt éve ismerem, mond ez valamit? Ismerem, sok minden tudok róla, igen. Na és?

magyarnarancs.hu: Akkor, bizonyos tekintetben politikai kockázatot hordoz a kormányfőre nézve.

SL: Na és, akkor mi van, lelőnek? (Nevet.) Bízzunk benne, hogy nem így lesz.

szerző
- rpd -
publikálva
2015. febr. 06., 18:21
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 31
  grrr
  2015. február 07., szombat 17:53
  Cyranom,
  csak nem azt kell hallanom, illetőleg olvasnom, hogy nem kedveli az irodalmi munkásságomat?
  Pedig igyekszem a kedvében járni, isten bizony csak maga miatt nem veszem a billentyűimre a Gyurcsányt DK-ástul.
 2. 32
  grrr
  2015. február 07., szombat 18:05
  "Simicska 2002 és 2010 között 8 teljes éven keresztül finanszírozta Orbánékat. Neki köszönhető, hogy a Fidesz – szemben nevetséges amatőr riválisaival - ellenzékből is félelmetesnek és hatalmasnak tűnt. A Fidesz számára ugyanis ezalatt is eszelős mennyiségű pénz, saját média (tévé, rádió, újság), profi kampánycsapat, százezer fizetett aktivista és kvázi korlátlan plakáthely állt rendelkezésre."

  Erre a részre gondol? Hogy emiatt nem rúg labdába az ellenzék?
  Cyranom!
  Legyen férfi! Az ellenzék azért nem rúg labdába, mert - élén a Gyurcsánnyal - mind egy szálig alkalmatlanok arra, hogy választást nyerjenek. (A kormányzásról már nem is beszélve.)
  A pártok impotensek nem pediglen a nép frigid.
 3. 33
  Cyrano
  2015. február 07., szombat 18:35
  Drága Leila, tudtam, hogy nem érti meg.
  Naná, hogy arra gondoltam, hiszen ott van az idézet nálam is.
  De nyugodtan írjon vagy hastáncoljon, mindegy, az eredmény ugyanaz, a légiósok előbb-utóbb dühösek lesznek. :D
 4. 34
  grrr
  2015. február 07., szombat 18:42
  Kedves Cyranom,
  azt hinni, hogy plakátokon meg tévén, rádión, újságon múlik a dolog, ez csacsiság.

  Persze nincs egyedül ezzel a hiedelemmel, az egész ellenzéki brancs - amely nem képes szembenézni önmaga hibáival és lehetetlen viszonyulásával ahhoz a lakossághoz amelyet megnyerni szeretnének és meg is kellene nyerniük - a fenti hülyeséget szajkózza.

  Pedig az a baj, hogy nincs egy normális pártunk, nincs egy normális pártelnökünk.
  Nincs kire szavazni.
 5. 35
  Cyrano
  2015. február 07., szombat 18:48
  Drága arab démonom, a médián múlik.
  Nézze csak meg mennyit veszített a fidesz a népszerűségéből pusztán azzal, hogy az egyik tv elkezdett valós híreket adni.
  Maga zB. ezerrel utálja Gyurcsányt, miközben semmit sem tud arról, hogy mit is csinál ő és a pártja.
  És maga még megpróbál tájékozódni (ne rágja magát, hogy nem sikerül :D ), no de képzelje el Mári nénit és Pista bácsit a falu végin, akik csak m1-et néznek. Azt is csak módjával, mert az is áramot fogyaszt...
 6. 36
  grrr
  2015. február 07., szombat 18:57
  Cyranom!

  Irodalmi munkásságom egyik gyöngyszermének részletét mellékelem ide alább, amely Goodfriendről szól. Arról én nem tehetek, hogy a jelenkor zordonan viszonyul hozzám.
  Ahogy Stendhal kollégám megjegyezte " a boldog keveseknek".

  "Neki nem számít a társadalmi tagozódás, nem érdeklik a kasztok, nem érdeklik a szellemi divatok, könnyedén teszi túl magát azokon a láthatatlan, de nagyon is létező falakon amelyek a társadalmi hierarchia köreit szétválasztják és mindenkinek kijelölik a saját helyét, a saját territóriumát amelyet nem tanácsos átlépni. Nem tanácsos átlépni akarni.

  Őt mindez nem érdekli.
  A legnagyobb nyugalommal sétál át ezeken a falakon amelyek az ő számára nincsenek, nem voltak és nem lesznek.
  És mi, szerencsétlen, boldogtalan, elkeseredett népek reagálunk erre. Reagálunk az irántunk való őszinte kíváncsiságra, a szívből jövő érdeklődésre, a felénk áradó rokonszenvre és együttérzésre amelyek kiváltják azt a katarzist amelyet semmi más nem képes kiváltani." 7. 37
  grrr
  2015. február 07., szombat 19:01
  Elfelejti Cyranom,
  hogy én Gyurcsány és maszop szimpatizánsként regisztráltam 2007. bánatos őszén a kapcsolat.hu-ra. Akkor vettem a számítógépet. Ott sikerült a fény sebességével kiábrándulnom a maga Gyurcsányjából.
  Később a maszopból is. (2008. ősze egy HVG-és riport két szoci tótumfaktummal.)
  Szóval nekem aligha tud újat mondani a Gyurcsányról.
 8. 38
  Cyrano
  2015. február 07., szombat 19:02
  Meg kell állapítanom, Leila, kegyed nagy és viszonzatlan érzelmekkel viseltetik Goodfriend úr iránt.
  Persze tét nélkül egyszerű bátornak lenni, más egyebet tud az úr javára írni?
  Ja, és kedvence édesen és hosszan csevegett az ön által nem kedvelt Hosszú Ferivel.
 9. 39
  Cyrano
  2015. február 07., szombat 19:05
  A kapcsolat.hu-n ábrándult ki Gyurcsányból...mondja, maga komolyan hiszi, hogy ott Gyurcsány írt?
  Ááááh maga nyilván azt is elhiszi, hogy a facebookon Gyurcsány, Orbán, Bajnai személyesen posztolgatnak.
  Leilám, egy arab démon, pláne, ha hastáncol is, nem lehet már ennyire naiv.
 10. 40
  grrr
  2015. február 07., szombat 19:11
  Való igaz nagy és viszonzatlan érzelmekkel viseltetem Mr. Goodfriend iránt aki ezt nem viszonozza. Ebben szerepet játszhat az a körülmény, hogy sejtelme sincs a létezésemről.
  Ez az állapot föltehetőleg nem is fog változni.
  Ami az érzelem jellegét illeti az politikai rajongás amely megvan Németh Miklós iránt, Margaret Thatcher iránt, továbbá Gorbacsov és Olof Palme iránt is.
  De a legnagyobb politikai szerelmem Talleyrand akit mindenekfelett imádok.
  A felsoroltakból már sokan meghaltak. Az utóbbi ok is szerepet játszhat abban, hogy az irántuk való érzelmeim viszonzatlanok és nagy valószínűséggel azok is maradnak.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra