Sólyom László: Lerí a lex CEU-ról, hogy alkotmányellenes

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 12., 18:34
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Vajon érdekli ez a kormányt?

A CEU-ellenes törvény a jogbiztonság alapvető követelményeinek sem felel meg, lerí róla, hogy alkotmányellenes – mondta Sólyom László volt köztársasági elnök a hvg.hu-nak szerdán az Eötvös Csoport fórumán.

Sólyom szerint ráadásul e tény megállapításához nem kell még csak jogi végzettség sem, az alkotmányellenesség messziről látszik a jogszabályról, amely véleménye szerint a jogbiztonság alapvető követelményeinek sem felel meg.

A tartalmi aggályok mellett pluszban még az alapvető technikai feltételeknek sem felel meg a lex CEU, ugyanis nem biztosította a megfelelő időt és fokozatosságot a változások bevezetéséhez. A CEU létét egy jogilag is teljesíthetetlen feltételhez köti -  az indoklás pedig az állam saját, illetve külpolitikai céljait határozza meg.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 12., 18:34
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 13 rworse
  rworse
  2017. április 14., péntek 20:17
  kérdezed-mondod
 2. 12 rworse
  rworse
  2017. április 14., péntek 20:15
  Cyrano, 11

  Azt természetesen tudom, hogy mi okból szólítottál, nem ezért kérdeztem vissza. A szöveged tartalma miatt kérdezem vissza, az érthetetlen, hogy tőlem kérdezed.
 3. 11 Cyrano
  Cyrano
  2017. április 14., péntek 17:52
  rworse: azért intéztem hozzád, mert te helyeselted szegedi mondandóját, amiben benne volt a szoci kormányzás ekézése. erre kérdeztem rá, semmi másra.
 4. 10 rworse
  rworse
  2017. április 14., péntek 16:46
  Cyrano, 9

  Nem értem a hozzám intézett kijelentéseid, kérdéseid logikáját - mármint elsősorban azt, hogy miért intézed ezeket hozzám.

  Ha szavazok valamire egy adott választékból, attól még lehetek vele kritikus - sőt, kötelességem. A Gyurcsány-tematikát meg már megbeszéltük néhányszor, nem tudnánk most éppen Sólyom kapcsán újat mondani egymásnak.

  Jól emlékszel, szoci szavazó vagyok, világnézetileg. '94-ig politikus is voltam az MSZP-ben (előtte MSZMP-ben), '94-ben léptem ki, 2006-ig szavaztam folyamatosan rájuk, 2010-ben bepróbálkoztam az LMP-vel, 2014-ben meg persze az Összefogással. Hogy ha most vasárnap lennének a választások, nyilván elvileg kb. az Együtt, a Párbeszéd, az MSZP, a DK jöhetne szóba, mint kisebb rosszak, de amíg a Fidesz regnálásának a megszüntetése a kényszercél, addig nem fogom kis pártocskákra elvesztegetni a szavazatom, hanem olyan erőre szavaznék, amelynél értelmezhető a Fidesz leváltásának az esélye, ez pedig egyelőre az MSZP. Annyit akkor már mégis Gyurcsány kapcsán, hogy hidd el én jobban sajnálom, mint amennyire te helyteleníted, hogy személye a szememben elég régóta kevéssé komolyan vehető, nagymértékben elhiteltelenedett.
 5. 9 Cyrano
  Cyrano
  2017. április 14., péntek 07:12
  rworse 6

  Úgy emlékszem, szoci szavazó vagy.
  Világosítsd meg az elmémet, kérlek: ha akkor balfékek voltak - és most ugyanazok a tagjai, és nem mellékesen ugyanúgy viselkednek: kibeszélnek a pártjukból, a sajtónak szivárogtatnak, beállnak önjelölt akarnok mögé, felrúgva egyezségeket - azoktól mégis milyen kormányzást vársz?
  Önellentmondásban vagy:
  Vagy balf@szok voltak - és akkor nem szavaz rájuk az ember most sem.
  Vagy nem voltak azok, hanem volt egy kommunikációban igen erős, a magyarok legrosszabb énjére rájátszó, bomlasztó banda támadt a kormányra , ha kellett, ha nem - akkor most miért kell őket köpködni utólag?
 6. 8 Pasinszki
  Pasinszki
  2017. április 13., csütörtök 09:59
  Alkotmányellenes törvény a mai Magyarországon? Nincs is alkotmányunk!
 7. 7 Cyrano
  Cyrano
  2017. április 13., csütörtök 07:29
  Nézze szegedi, nem fogom győzködni magát. Csak annyit mondok a kamatemelés (utólag, és egy ember érdekét szolgálva) indította el a nagymértékű hajléktalanságot. A 0 vagy 6%-os kamat Sólyomék segédletével egyik napról a másikra lett 15 %, majd piaci alapon felment 34 %-ig.
  A törlesztőrészletet sem volt pite kifizetni 3,5-4 ezres fizetések mellett, de amikor a kamat messze meghaladta a törlesztőrészletet, elég sokan dobták be a törölközőt. Pedig akkor nem 5-6 szobás luxuslakások épültek, hanem csak a panelból, és a 70-es években még létező társbérletből kerestek kiutat az emberek.
  A mellékmérő törvény (kötelező felszereltetni 2016 dec. óta!) pedig azt eredményezi, hogy vannak emberek, akik duplán fizetnek, a mert van aki nem tud/akar fizetni. Ugyanis a vízműveknek csak a főóra állását kötelező figyelembe venni. (Van egy barátnőm, aki társasházban fizeti részletekben azt, hogy csak neki volt vízórája, de a szomszéd lakás csőtörését az egész házra verték rá. Milliós összegről beszélünk. Tehát a mellékórán kifizette a saját fogyasztását, most fizeti másét, mert a törvény így szól.)

  Ugyanolyan kártékony volt, mint Antall.

  És akkor Sólyom személyiség jegyeiről egy szót sem szóltam.

 8. 6 rworse
  rworse
  2017. április 13., csütörtök 06:22
  3

  +1

 9. 5 szegedi789
  szegedi789
  2017. április 13., csütörtök 00:14
  4, cyrano
  Szegény Sólyom Lászlón pedig volt sapka... Vagy azt már ön vágta a fejére ??? :)
 10. 4 Cyrano
  Cyrano
  2017. április 12., szerda 21:35
  szegedi789

  Nem fogunk egyetérteni, nem először.

  Alkotmáybíróság elnökeként is elfogadott két olyan dolgot, ami miatt normális országban kiseprűzték volna: az egyoldalú szerződésmódosítás és a vízóra-ügy, ami azóta is sok-sok embert hoz szar helyzetbe.

  Ez a csaló Őszöd után nagy pofával hablatyolt morális válságról, de kurva szava sem volt, amikor Orbánék szétqrták az Alkotmányt, lebontották a demokráciát, szétlopták az országot...mostanság mer megszólalni, amikor már csak a vak nem látja, mi van.


  Azért a minősíthetetlen sunyisággal összevetni a szoci politikát - nekem nem megy.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Díjemelésre várva
Budapesti taxihelyzet
Interjúk
Setét Jenő, Arundhati Roy, Sándor Anna
Könyvmelléklet
Michael Chabon, Móra Ferenc, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra