Soros szerint Orbán Viktor akkor tért rossz útra, amikor gazdaggá tette az apját

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 25., 14:22
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem tegnap, de még csak nem is 8 éve.

A maga valójában próbálja meg bemutatni Orbán Viktort a Financial Times Magazine. A magyar miniszterelnökről közölt portré igen részletes, végigköveti pályáját és politikai pálfordulásait. Bár Orbán nem nyilatkozott a lapnak, mások szívesen: Fodor Gábor vagy épp Szijjártó Péter mellett Soros György is elmondta, mit gondol.

Soros úgy véli, Orbán akkor lépett rossz útra, amikor gazdaggá tette az első kormánya idején az apját, monopóliumot adva neki az útépítési anyagokra. „Ekkor kezdte kiépíteni a maffiaállamot. Ekkor szerezte meg igazán a hatalmat.”

(Financial Times)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 25., 14:22
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8
  harcolj
  2018. január 26., péntek 10:04
  Nagyon tartok tőle, hogy az orbán-beszéd előzménye évekre visszamenőleg egy többszörösen fedett , háttérben zajló tárgyalás/ok volt, amelyek több "brancs" között folytak, megköttettek az alkuk, de mindenki megtartott titkos lapokat azért. Ezután volt az orbán-beszéd, illetve ezután indult be a simicskázás. Vélhetően ő belelátott a többiek lapjába és tényleges képességei birtokában lassan összekalapozott egy olyan pénzügyi hatalmat a fidesznek, amely már mérhető volt az MSZMP-banditák gazdasági hatalmához. Természetesen ilyen körülmények között nem köpték be egymást direktbe, és továbbra is a zsarolás az elsődleges fegyver cél a totális hatalom. Érthető igy persze, hogy ilyenformán MI egyáltalán nem számítunk a játszmában .
 2. 7
  tiszapolgári
  2018. január 26., péntek 07:02
  Szerintem Soros jól látja. Egészen más szint, más kategória, ha valaki politikusként, pártvezetőként, illetve ha közjogi méltóságként, a kivételes helyzetével visszaélve követ el valamit. Ez lényeges különbség Orbán és a többi, eddigi miniszterelnök között.
  A bánya- és a szőlő-ügy fontos oka volt a 2002-es bukásának, de a 2006 utáni népszerűségnövekedését ő úgy értelmezte, hogy minden meg van bocsátva, szabad a pálya.
 3. 6
  szegedi789
  2018. január 25., csütörtök 20:24
  Valakicske, kár , hogy a magyar belügyi apparátus még teljes fegyverzetében, teljes befolyásoló képessége birtokában lépett fel az eseményen. Csak ezt már nem illik hangsúlyozni.
  Biztos az Orbá-beszéd az ősbűn? Mások is radikális beszédet mondtak. Kontextus ?
  Ne tessen a tényleges legendagyártást összekeverni múlttal...

  De írhat itt az ember, ha csak az össznépi orbánviktorozásra tellik, akkor...

  Értem , nem szeretitek. Jogotok van hozzá. Csak ez kicsit kevés lesz a múltat megérteni, nemhogy elmúlt 10 évet, ha csak erre futja...

  Fekete-fehér láztás, politika perszonalizációja, zsigeri gyűlölet. T.képpen ti szimplán megérdemlitek OV-t... Úgy se tűnne fel.

  Politikai idegbajtól nem szenvedők meg hova álljanak ????????????
 4. 5
  szegedi789
  2018. január 25., csütörtök 20:17
  Engen jobban zavar Tokaj-Sárazsadány-ügy. Pontosabban következmény nélkülisége. Pedig nem így kellett zárulnia... Ó, nem. Hol voltak a szocialisták? Üvegzseben innen és túl...

  Innen is látszik, nincs egyenes vonalú egyenletesen zakatoló történelem. És voltak más lehetőségek is. És más politikai erők...
 5. 4
  szegedi789
  2018. január 25., csütörtök 20:14
  rumata

  - OV (mint korosztálya nagy ígérete) hamar feladta egy másik Magyarország jövőjét, és hamar meggyőzte magát mindenféle macchiavellista és hatalomtechnikai maszlagok álarca mögött, hogy nincs politikai erkölcs, nincs magasabb eszmék, nincs közjó,

  csak úgy boldogul, ha ők is posztkomcsi elit tempóját veszi fel...

  - kicsit kiradírozni tetszik az elmúlt évtizedeket, teljesen történelmietlen a mai képek, helyzetek, vélelmek 100%-os visszavetítése, mintha egyenes vonaló egyenletes mozgás lenne a történelem

  - nemcsak fideszhez köthető ilyen -olyan rangú korrupciós ügyek

  - zsoldosává sem szegődött emdéefes-kisgazda-kádéenpés franc tudja milyen alakulatnak, módszeresen elfoglalta. Pl. Lezsák kije OV-nek? csicskája...

  - a főbűn a köztársaság intézményrendszerének elfoglalása, lezüllesztése, korrupt autokrácia kiépítése, de ez nem egy nap volt, és nem volt mindig nyitva OV törekvései előtt a jogállam ajtaja; 2006/2008 óta viszont kétségtelen , egyeduralkodókká váltak lényegi ellenzéki ellensúly nélkül;

  de ne tüntessük már el a maygar történelmet, bizonyos körülmények fennforgását...

  vagy ez a cél ??????
 6. 3
  Valakicske
  2018. január 25., csütörtök 20:00
  Rumata (1)

  Végre valaki más is ezt mondja!
  Igen, Orbánnak NEM a fater kőbányájának egyeduralkodóvá tétele, nem a többiek kiszorítása a piacról és nem a kőbánya lopott pénzből történő megszerzése volt a kezdet - ha úgy tetszik -, hanem a temetési beszéd.
  Ott vált - sokak számára - világossá, hogy ez egy önhitt, hazug, hatalomra törő, bármit és bárkit megszentségtelenítő és felrúgó ember, akit nagyon gyorsan el kell(ene) zavarni nem csak a hatalom, de a politika környékéről is.
  Különben ... az lesz, ami végül is történt.


  És minél többen mondják ezt ki, annál erősebb lesz az üzenet.
 7. 2
  naki
  2018. január 25., csütörtök 19:26
  Rumatának igazsága vagyon. Talán csak abban téved, hogy a "zsoldosává"; szerintem a führerévé. A köztörvényes bűnöző diktátor már első fellépésekor is hazudott egy jó nagyot: a szovjet csapatokat a Gorbacsov-Bush megyegyezés alapján vonták ki innen, ahhoz neki semmi köze nem volt. Csak a pofája járt! Azóta is.
 8. 1
  Rumata
  2018. január 25., csütörtök 19:04
  Soros téved.

  Orbán akkor tért rossz útra, amikor a Fidesz nevében titokban elfogadta Antalltól a 700 milliós értékű lopott székházrészt, a székházrészt titokban pénzzé tette, a pénzt pedig kilopta a Fidesz kasszájából, és a saját holdudvara (ezen belül a saját apja) feltőkésítésére használta.

  Ez volt az a pont, amikor Orbán közönséges köztörvényes bűnözővé vált, és a horthysta magyar jobboldal zsoldosává szegődött.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra