„Szétszedték Falust” – Karácsony Gergely, a PM zuglói jelöltje

Belpol

A Fidesz mindent megtesz, hogy a zuglóiakat eltántorítsa Karácsony Gergelytől, de a PM-es képviselő nem aggódik a negatív kampány miatt. Arról is kérdeztük, hogy mit gondol Falusról és az egész fővárosi őrületről.

magyarnarancs.hu: Ellenfelei mostanában előszeretettel szembesítik egy régebbi mondatával, miszerint jobban utálja a szocialistákat, mint a Fideszt.

Karácsony Gergely: Érdekes virtuális utazás nekem ez a kampány. Egyrészt megtudtam a plakátokról, hogy mondtam egyszer egy mondatot, amit biztos, hogy soha életemben nem mondtam, másrészt azt is megtudtam, hogy antiszemita vagyok. A Fidesz tisztában van azzal, hogy ha az előző Papcsák-korszakot tennék mérlegre, akkor esélyük nem lenne nyerni, úgyhogy egy végtelenül mocskolódó, hazug kampány folyik ellenem. Viszonylag jól állom a sarat, és ahogy látom, ezek a dolgok annyira nem érdeklik az embereket. Annak idején, amikor ez az ügy ezzel a bizonyos mondattal kirobbant, több helyen is elmondtam: egy nagyon szűk körben zajló beszélgetés után valaki kiírta a Facebookra, hogy én ezt mondtam, de én biztosan emlékszem, hogy ilyet nem mondtam. Mindenesetre akkor elnézést kértem, hogy ha félreérthető lettem volna.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

magyarnarancs.hu: Zuglóinak kell lennie egy képviselőnek, hogy hiteles hangon szóljon a helyi lakosokhoz? Ezzel is előszeretettel szembesítik, hogy ti. nem Zuglóban él, egyik ellenfelétől még térképet is kapott.

KG: Laktam már Zuglóban, elég jól ismerem a kerületet. Ennél a témánál is azt látom egyébként, hogy nem különösebben érdekli az embereket. A parlamenti választásokon egy olyan választókerületben indultam, amely magába foglalja Zugló kertvárosi részét is, és ott 7,5 százalékkal nyertem a Fidesz előtt. Egyébként épp tervezzük a családommal, hogy visszaköltözünk Zuglóba, mert ott szerettem a legjobban lakni.

magyarnarancs.hu: Kit tart a legnagyobb ellenfelének?

KG: A legnagyobb ellenfél a közöny. Ez részben a Fidesz, részben az ellenzéki pártok miatt van. Mindegyikük tett olyasmit, ami miatt az emberek azt érezhetik, hogy nem érdemes elmenni szavazni. Zuglóban egyébként több a baloldali, illetve liberális szavazó, mint a fideszes. Az eredmény csak azon fog múlni, hogy hányan mennek el szavazni.

magyarnarancs.hu: Mit tenne első polgármesteri napján?

KG: Az első dolgom az lesz, hogy leszereltetem az önkormányzat bejáratánál a beléptető rendszert, hogy bárki be tudjon jönni, mint a Papcsák-korszak előtt. Hétvégenként pedig meg fogjuk nyitni a zuglói polgárok előtt Papcsák Ferenc wc-jét, ami egyfajta korrupciós múzeumként üzemelne, így mindenki meg tudja tekinteni a Papcsák-korszak termékét.

magyarnarancs.hu: Mit gondol Falus Ferenc visszalépéséről?

KG: Nehéz ügy. Én őt jó jelöltnek tartottam, és örültem, hogy végre van egy progresszív fővárosi program. Azt gondoltam, Falus Ferenc képes megmozgatni a szavazókat, hiszen ő nem egy megosztó személyiség. Azt, amit sokan mondanak róla, hogy se hús se hal, az előnyének gondolom. Szerintem ő egy szelíd, szeretnivaló ember. A magyar politika nagyon mocskos és aljas, az első sebednél piócaként ugranak rád. Kérdés, hogy mennyire bírja ki valaki ezeket a szituációkat akkor, ha korábban nem voltak ilyen típusú szereplései. Megmondom őszintén, én azt gondolom magamról, hogy sokat próbált, nyugodt ember vagyok, de az ellenem folyó zuglói kampány nekem is okozott ideges perceket. Nemrég posztoltam Nyáry Krisztián egyik bejegyzését az aradi vértanúkról, amiben ő arról ír, hogy a két világháború közötti fajelméletek szerint csak két magyar ember volt közöttük. Ezt a Fidesz úgy állítja be, mintha én antiszemita lennék. De visszatérve Falusra, az ellenzéki oldalon sokszor beleszeretünk ebbe a civiljelölt-dologba, de úgy tűnik, hogy még a legtisztességesebb emberek sem bírják az iramot ekkora nyomás alatt, hiába rendelkeznek alapvetően jó kommunikációs készségekkel. A politika sokkal durvább annál, hogy avatatlan embereket bedobjunk a mélyvízbe. Ez a tanulság.

magyarnarancs.hu: Csalódott Falusban, vagy a körülmények áldozatának tekinti?

KG: Én csak megköszönni tudom neki, hogy ezt elvállalta. A visszalépését nem szeretném semmilyen kritikával illetni, miközben nyilván tudjuk, hogy a kampányban hol vannak azok az elemek, amik őt erre a vesszőfutásra kényszerítették, lásd a vödrös video és egyebek, amikről nem gondolom, hogy az ő személyes felelőssége volt.

magyarnarancs.hu: A helyi kampányában nem hátráltatta a fővárosi baloldali jelöltek körüli cirkusz?

KG: Nem tapasztaltam ennek semmi jelét az utcai beszélgetésekben, de majd az eredmény megmutatja, hogy ez az ügy mennyire befolyásolta a részvételt. Nyilván egy kerületi jelölt is abban érdekelt, hogy erős főpolgármesteri kampány legyen, ami felhúzza a részvételt. Most ennek a fordítottját látom, a kerületi kampányok tolják maguk előtt a fővárosit. Azt gondolom, hogy volt és máig is van reális esély Tarlós István leváltására.

magyarnarancs.hu: Bokrost még most sem támogatja?

KG: Ahogy Bokros Lajos büszke a saját konzervatív, jobboldali világképére, és ebből nem enged, úgy mi baloldali progresszív zöld pártként érthető módon nem tudjuk a logónkat az ő neve mellé tenni, miközben mindenkit arra buzdítunk, hogy menjen el szavazni – és nyilván tudják az emberek, hogy ez mit jelent.

Figyelmébe ajánljuk