Teljes tantestületek csatlakoznak a pedagógusok tiltakozó akciójához

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2016. jan. 21., 18:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A miskolci tanárok nyílt levele évek óta gyülemlő feszültséget robbantott a pedagógustársadalomban. Nyomtatott kiadásunk cikke áttekinti az okokat – abból közlünk most egy részletet.

A „hermanosok” tavaly november 27-én kelt – de csak január 5-én közzétett – panaszlistája lesújtó képet fest a magyar közoktatás lényegében minden eleméről, a ­tanárok a fenntartástól kezdve a finanszírozáson és a tantervi szabályozáson át a pedagógusok minősítési, ellenőrzési és előmeneteli rendszeréig sorolják a mindennapos problémákat. Mint írják, most már az egész oktatási rendszert veszélyben látják, és nem hiszik, hogy a tanórákon kívül bármi más jól és ésszerűen működne a második Orbán-kormány 2013-ban élesített modelljében. A támogatók listáját böngészve különösen feltűnő a csatlakozó teljes tantestületek nagy száma. Olyan kistelepülések intézményei is a mozgalom mellé álltak, mint Telki, Bükkábrány, Öreglak, Vaja vagy Tiszacsermely. Számos iskola jelezte, hogy nyílt vagy titkos tantestületi szavazáson mekkora (általában elsöprő) többséggel értett egyet a miskolci helyzetértékeléssel. Voltak, akik saját elképzeléseiket is csatolták, ezek közül a legnagyobb karriert a zuglói Teleki Blanka Gimnázium 16 pontos csomagja futotta be, amely egyebek mellett a Nemzeti alaptanterv (NAT) azonnali átszabását és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszüntetését követeli.

A kormányzat egyelőre nem veszi túl komolyan a kibontakozó elégedetlenségi mozgalmat. Czunyiné Bertalan Judit államtitkár, mint általában minden kritikával, ezekkel a levelekkel is a pedagógusok béremelését állította szembe, Lázár János kancelláriaminiszter pedig a diákok teljesítményromlását rótta fel a lázadozó tanároknak. A tiltakozóknak ugyanakkor szilárd meggyőződésük, hogy a minőségromlást csak az oktatásirányítás szintjén bekövetkező változásokkal lehet megállítani. „Azt szeretnénk, ha nemcsak jogászok, közgazdászok és politikusok döntenének az oktatási kérdésekről, hanem bevonnák azokat a gyakorló pedagógusokat is, akik nap mint nap szembesülnek az egyre súlyosabb problémákkal. Úgy látjuk, hogy rendszerszintű változtatásra van szükség, a finomhangolás itt már nem lesz elég” – mondja Pilz Olivér, a tiltakozási hullámot elindító gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke. „Az egész országban el akarjuk terjeszteni a mozgalmat, minél több markáns megnyilatkozás érkezik pedagógusoktól, tantestületektől, annál nehezebb lesz figyelmen kívül hagyni a szakmai érveket” – teszi hozzá Pukli István, a Teleki igazgatója.

A teljes cikk e heti nyomtatott kiadásunkban érhető el.

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2016. jan. 21., 18:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9 kovizsuzsi
  kovizsuzsi
  2016. január 22., péntek 18:22
  Nem hiszem, hogy a diákok teljesítményromlása a pedagógusok hibája lenne. Ez a centralizált, áttekinthetetlen, zavaros, követhetetlen, túlbonyolított, sallangokkal teli oktatási rendszer hozadéka. Lázár csak maszatol, egyszerűsít, Hoffmann Rózsika 2.0 (Czunyiné) pedig egyszerűen alkalmatlan ekkora feladat megoldására, mint az oktatás korszerűsítése és működtetése. Nem építenek, hanem rombolnak azok, akik manapság az oktatásért felelősek. És ez nagyon nagy baj!
 2. 8 grrr
  grrr
  2016. január 22., péntek 13:48
  Köszönöm yoyo, igazán kedves vagy!

 3. 7 yoyo
  yoyo
  2016. január 22., péntek 13:08
  grrr....

  "2 óra12 perc - 2 óra17 perc 20 másodperc"
  te nem vagy normális, ez egy pillanatig nem kétséges.
  fogalmam nem volt, hogy ezek a kedvenc műsoraid ilyen lóbaszó terjedelműek...

  süt a nap, lehet menni csúszkálni, ha gondolod, küldök neked sokórányi jó zenét, a saul fián kívül van sok más jó film, könyvek... és ez csak a beugró a jó dolgokba

  szerintem ennél azért drágábban add az életed
 4. 6 grrr
  grrr
  2016. január 22., péntek 08:39
  Kedves Cyrano, sajnos ragaszkodnom kell a lázárimádathoz, mivel rajta kívül nincs egy normális politikusunk sem. Orbán féltehetség.

  Az ellenzék pedig....
 5. 5 Cyrano
  Cyrano
  2016. január 22., péntek 08:10
  Bassza már meg a lázáimádatát, meg ezt az ostoba ellenzéki hiszti dumát is. Nem szervezési hiba, hanem rendszerhiba. Bárhogy poénkodik is tenyérbe mászó bonvivánja.:(
 6. 4 grrr
  grrr
  2016. január 22., péntek 07:56
  http://www.mediaklikk.hu/video/tajekoztato-a-kormanyzati-tervekrol-2016-01-21-i-adas/

  2 óra12 perc - 2 óra17 perc 20 másodperc

  Ez a rész szól a pedagógusokról, ha valaki veszi a fáradságot és egy pillanatra felhagy ez ellenzéki hisztivel akkor meghallgathatja, hogy valójában hogyan viszonyul a kérdéshez Lázár.
 7. 3 yoyo
  yoyo
  2016. január 21., csütörtök 20:51
  Lázár a teljesítményromlást rótta fel a lábadozó tanároknak.
  csalódtam benne, egy levegővel a szar ápolónőket is lebaszhatta volna a doglődő egészségügy miatt.
 8. 2 Cyrano
  Cyrano
  2016. január 21., csütörtök 20:25
  A pedagógusok meg mást mondanak.
  És ebben a vitában nekik van igazuk.
  A Lázár-imádata meg dögunalom.
 9. 1 grrr
  grrr
  2016. január 21., csütörtök 19:03
  Lázár szerint szervezési hibák vannak ezeken javítani kell és tárgyalások vannak, Az mondja, hogy az ő felesége is pedagógus aki éjszaka papírokat töltöget. Ő, mármint Lázár szülőként nem nyilvánított véleményt valami kérdőiven feltett kérdésre - megtehette volna, de inkább nem tette.

  Nincs a Lázárral semmi baj, ő jó fej.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország